Analyse Tussenbalans Serie A: de tegenvallers

Maarten Vandenabeele
| 0 reacties
Tussenbalans Serie A: de tegenvallers
Foto: © SC

Enkele ploeg bleven voorlopig erg onder de verwachtingen. Zij kunnen enkel hopen dat het nieuwe jaar beterschap brengt. Een overzicht:
 
AS Roma heeft al een abonnement op deze rubriek. Opnieuw is het huilen met de pet op bij de Romeinen. Een troosteloze 8e plaats is voorlopig hun deel. In tegenstelling tot vorig seizoen was het nog geen komen en gaan van trainers: Luciano Spaletti (foto) bleef op post maar ook hij kan zijn team niet naar grootse prestaties leiden, wat vorig seizoen bij Udinese wel lukte.
Van de nieuwkomers houdt Sammy Kuffour zich goed staande in de betrouwbare defensie. Shabani Nonda, die andere nieuwkomer, kon zich mede door blessures nog niet doorzetten. Francesco Totti speelt een goed seizoen maar van hem verwacht iedereen wat extra’s. Daar slaagde hij nog niet in, behalve in Milaan, toen hij met een weergaloze lob Roma naar de overwinning leidde tegen Inter. Later die match kreeg hij rood na een opstootje met Veron: ook dat typeert Totti helaas nog steeds.
Het enfant terrible Antonio Cassano deed ook weer genoeg van zich spreken. De jongeman uit Bari wou geen contractverlenging tekenen en kreeg daarop nauwelijks speelgelegenheid. Zijn transfer naar Real Madrid zal vooral bij AS Roma een grote opluchting zijn, want zelfs de hevigste Romanisti raakten zijn grillen beu.
In januari mag Roma door een straf van de UEFA geen transfers doen: het valt dus te betwijfelen of er nog veel eer te rapen valt dit seizoen.
 
Udinese kan zich nog wegsteken achter de mooie prestaties in de Champions League, waar het als debutant tot op de laatste speeldag meestreed voor plaatsing en enkel via het onderlinge resultaat niet doorging, maar in de Serie A was het armoe troef. Na het uitstekende vorige seizoen verloor de ploeg uit Friuli trainer Spalleti aan Roma en spelmaker Pizzaro aan Inter. De passionele Serse Cosmi werd de nieuwe trainer.
Alles verliep vlot tot de zaak-Iaquinta: iedereen binnen de ploeg moest een charter ondertekenen om het ‘project-Udinese’ te steunen en een langdurig contract aangaan met de club. Iedereen was daartoe bereid behalve topschutter Iaquinta (foto). Hij werd op non-actief gezet. Zowel club als speler leden gezichtsverlies want de zaak werd enkele weken later in der minne geregeld. Iaquinta zou toch een contractverlenging aanvaard hebben…
Sindsdien loopt het eigenlijk voor geen meter meer en trainer Cosmi moest al enkele malen vrezen voor zijn job. Udinese heeft de ambitie om beter te doen dan de huidige plaats in de grauwe middenmoot. Nochtans lopen er nog steeds diamanten rond die gegeerd worden door topclubs: de Ghanese middenvelder Muntari kon al op interesse rekenen van Manchester United maar verkoos in Udine te blijven.
 
Ook Palermo brengt niet wat ervan verwacht werd. De Rosaneri sloten hun 1e seizoen Serie A af op een prima 6e plaats en mochten Europa in. Voorzitter Zamparini wou meer maar moest topschutter Toni laten gaan: een belangrijke aderlating. In zijn plaats kwamen Makinwa en Caracciolo (foto).
Trainer Del Neri kan geen regelmaat in de ploeg krijgen. Palermo heeft de meest talentvolle Italiaanse jongeren ( Barzagli, Zaccardo...) maar het resultaat is vaak ondermaats. Buitenlanders staan er nauwelijsk in de basis en dat verdient bewondering. Toch is de ambitie van Zamparini te groot om tevreden te zijn met de huidige 11e plaats.
 
Door de opeenvolging van coaches verdient ook Cagliari een plaats bij de tegenvallers. De ploeg zelf doet het met een 19e plaats ook ver onder de verwachtingen. Vorig jaar hadden de Sardiniërs zich nog vlot gehandhaafd in het eerste seizoen Serie A.
Dit seizoen werd er een trainerssoap opgevoerd: trainer Arrigoni verliet na vorig seizoen de club om Torino onder zijn hoede te nemen. Attilio Tesser werd zijn opvolger. Torino werd vervolgens niet toegelaten tot de Serie A waardoor Arrigoni zonder werk kwam te zitten. De clubleiding van Cagliari besliste daar bovenop om Tesser na 1 speeldag te ontslaan en Arrigoni zijn functie terug te geven. Dat leidde tot luid protest bij de supporters die de belachelijke gang van zaken beu waren. Met steun van Cellino, de grootste aandeelhouder van de club, haalden de tifosi hun slag thuis: Arrigoni mocht inpakken. Zo kwam op de 3e speeldag al de 3e trainer opdagen: Nedo Sonetti (foto). Hij houdt nog altijd vol.
Na het afhaken van Zola en de vormcrisis van Langella en Esposito moet het gevaar nu vooral van de Hondurees Suazo komen, die al 8 keer scoorde.
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Serie A

Nieuwste reacties