Analyse Al vier ploegen zeker van kwalificatie

Kristof Blomme
| 0 reacties
Al vier ploegen zeker van kwalificatie
Foto: © SC

De tweede speeldag in de Afrika Cup zit er al op. Ondertussen zijn al vier ploegen zeker van de kwalificatie: Ivoorkust, Kameroen, Guinee en Tunesië. Het algemene spelniveau ligt echter bedroevend laag op deze Afrika Cup. Vooral de ploegen die zich kwalificeerden voor het WK laten het afweten, met uitzondering van Ivoorkust en Tunesië. Vijf ploegen wisten nog geen enkel punt te rapen.

Groep A:

Ivoorkust kon zich plaatsen na een moeizame 1-2 overwinning tegen Libië. Didier Drogba, met zijn tweede en oude bekende, Yaya Touré (foto), zorgden voor de doelpunten. Nochtans had Ezwae de Libiërs op gelijke hoogte kunnen brengen voor de pauze. Drogba en Koné vormden het spitsenduo van de Ivorianen. Verder mochten ook Boka, Touré, Yapi Yapo en Zokora aantreden. De tweede wedstrijd in de groep, tussen gastland Egypte en Marokko, eindigde na één lange geeuw op 0-0. Ivoorkust plaatste zich dus al voor de volgende ronde met het maximum van de punten. Egypte heeft in de laatste match genoeg aan een gelijkspel tegen de Ivorianen.

1. Ivoorkust 2 - 6
2. Egypte 2 - 4
3. Marokko 2 - 1
4. Libië 2 - 0

Groep B:

In groep twee is Kameroen veruit het sterkste team. Nadat eerder Angola gemakkelijk werd verslagen had nu ook WK-deelnemer Togo geen schijn van een kans. Eto'o zette met zijn vierde goal van het toernooi de eerste treffer op het bord. Meyong Ze verdubbelde de score op aangeven van de spits van Barcelona. Bij de Togolezen stond Adebayor (foto), de aanwinst van Arsenal, nu wel in de basis. Eerder had hij een conflict met bondscoach Keshi. Ook in deze groep eindigde de tweede partij op een mager 0-0 gelijkspel. Kameroen stoot met het maximum van de punten gemakkelijk door naar de volgende ronde. Congo moet nog proberen een puntje mee te graaien tegen Kameroen. De twee WK-debutanten blijken de zwakke broertjes uit deze groep te zijn.

1. Kameroen 2 - 6
2. Congo 2 - 4
3. Angola 2 - 1
4. Togo 2 - 0

Groep C:

In de derde groep klopte titelverdediger Tunesië Zuid-Afrika met sprekend gemak. Ook Dos Santos tekende voor zijn vierde van het toernooi. De tweede goal kwam op naam van Benachour. Elrio van Heerden ging samen met een enorm zwak Zuid-Afrika roemloos onderuit. Ook Guinee behaalde het maximum van de punten. In de slotfase werd Zambia opzij gezet met 1-2. De Zambianen kwamen op voorsprong via Tana, maar een kwartier voor tijd herstelde Feindouno (foto)het evenwicht vanop de stip. In blessuretijd verzekerde diezelfde Feindouno Guinee van de volgende ronde. 

1. Kameroen 2 - 6
2. Guinee 2 - 6
3. Zambia 2 - 0
4. Zuid-Afrika 2 - 0

Groep D:

De laatste groep tenslotte is de enige waar nog niemand zekerheid kon verwerven over de kwalificatie. Nigeria deed wat het moest doen, namelijk twee keer winnen. Nu werd Zimbabwe gemakkelijk verslagen met 2-0. De doelpunten rond het uur van Obodo en Mikel (foto) volstonden ruimschoots. Ghana nam dan weer de maat van Senegal. Een doelpunt van Matthew Amoah na tien minuten was voldoende voor de Ghanezen. Nigeria heeft nog één puntje nodig tegen Senegal voor de volgende ronde.

1. Nigeria 2 - 6
2. Ghana 2 - 3
3. Senegal 2 - 3
4. Zimbabwe 2 - 0

Topschutters:

1. Eto'o (Kameroen)          4 goals 
    Dos Santos (Tunesië)
2. Drogba (Ivoorkust)       2 goals
    Feindouno (Guinee) 
3. Mido, Aboutrika, Hassan (Egypte) 1 goal
    Touré (Ivoorkust)
    Ezwae (Libië)
    Meynong Ze (Kameroen)
    Flavio (Angola) 
    Mabi, LuaLua (Congo)
    Bouazizi, Benachour (Tunesië)
    Chamanga, Tana (Zambia)
    S. Bangoura, O. Bangoura (Guinee)
    Taiwo, Obodo, Mikel (Nigeria)
    Camara, Ba (Senegal) 
    Amoah (Ghana) 

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Play-off 1

Play-off 2

Nieuwste reacties