Vassiriki Abou Diaby: de nieuwe Vieira

Kristof Blomme
| 0 reacties
Vassiriki Abou Diaby: de nieuwe Vieira
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Vandaag richten we onze blik op Vassiriki Abou Diaby. In 2006 kwam de carrière van de jonge Fransman in een stroomversnelling terecht. Hij maakte vanuit het niets de overstap naar het grote Arsenal. Daar maakte hij meteen een ijzersterke indruk. De centrale middenvelder wordt bij de Gunners nu al gezien als de nieuwe Patrick Vieira.

Diaby werd op 11 mei 1986 geboren in Parijs. De middenvelder doorliep in eigen land de jeugdreeksen bij Auxerre. Daar mocht hij vorig seizoen voor het eerst enkele malen aantreden met de grote jongens. Bovendien deed hij ook al Europese ervaring op tijdens de dubbele confrontatie met Levski Sofia. 

In 2005 speelde Diaby met de -19 van Frankrijk het EK. De uitblinker leidde zijn land daar naar de zege, na een 1-3 overwinning in de finale tegen Engeland. Daar maakte hij al grote indruk op de Engelse scouts.

Begin dit seizoen had hij bij Auxerre nog geen basisplaats te pakken, mede door een blessure. Hij speelde in de heenronde amper vijf keer. Dat de Fransman talent had stond echter niet ter discussie. Ondanks de weinige speelminuten vochten Chelsea en Arsenal een strijd uit om de handtekening van Diaby. 

Hij koos er uiteindelijk voor om zich verder te ontwikkelen in het gezelschap van zijn landgenoten Wenger, Flamini, Cygan, Clichy, Pires en Henry. Op dertien januari van dit jaar was de overgang helemaal afgerond en tekende hij een vierjarig contract. De Gunners betaalden zo'n drie miljoen euro. Hij speelde er voorlopig vier keer in de Premier League. Tegen Real Madrid maakte hij zijn grote Champions League debuut als invaller. Pas op het veld maakte hij er ei zo na 0-2 van.

Bij Arsenal was de komst van Diaby, de nieuwe Vieira, een godsgeschenk. Na het vertrek van Vieira naar Juventus kon niemand zijn stempel drukken op het middenveld van de Gunners. Hierdoor modderde het maar wat aan in de Premier League. Onder andere Dennis Bergkamp en Thierry Henry reageerden verbolgen op het vertrek van de Franse international. 

Diaby moet die rol in de toekomst, samen met dat andere supertalent Fabregas, kunnen overnemen. Zijn trainer is nu al onder de indruk. Volgens Wenger is hij sterk aan de bal, goed in de lucht en heeft hij een grote motor. Hij paste zich ook verrassend snel aan, ondanks het feit dat hij bij Auxerre weinig speelde. Diaby is alvast iemand om de komende weken, maanden en jaren in de gaten te houden op het Londense middenveld.
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Premier League

Nieuwste reacties