Trabzonspor en Galatasaray delen de punten

Emre Karayavuz

Dit weekend stond in de turkse competitie de topper tussen Trabzonspor en Galatasaray op het programma. Trabzonspor kan al sinds negen jaar niet meer winnen van Galatasaray. Galatasaray wil dolgraag winnen bij Trabzonspor om weer aan kop te komen, want Fener heeft nu 1 punt meer met een wedstrijd meer gespeeld.

In het volle Avni Aker stadion in Trabzon ontving Trabzonspor Galatasaray. De wedstrijd is al sinds jaren een topper in de turkse competitie, maar op de ranglijst is daar weinig van te merken. Twee teams lijken te strijden om de titel dit seizoen namelijk Fenerbahce en Galatasaray. Trabzonspor speelt dit seizoen slechts om een ticket in het Uefa Cup tournooi te kunnen bemachtigen en lijkt daarvoor te moeten strijden met Besiktas en Kayserispor. Galatasaray moet winnen om weer alleen aan kop te komen, boven concurrent en aartsvijand Fenerbahce.

Trabzonspor begon voorzichtig en verdedigend aan de wedstrijd en liet het initiatief over aan Galatasaray. Trabzonspor loerde via de teruggekeerde Karadeniz en Tekke op de counter, maar daar kwam in de eerste fase van de wedstrijd niet veel van terecht. Het was vooral Galatasaray dat merendeel van het balbezit had en via betere passing het betere positiespel speelde. Bij Trabzonspor was het opvallend dat men geen pressie uitvoerde, ook niet wanneer Galatasaray ver over de middenlijn was. Het positiespel van Trabzonspor was zeer matig en het leek of de ploeg niet durfde te voetballen, alleen Szymkowiak nam soms het initiaf.
De eerst mogellijkheden van de wedstrijd waren dan ook voor Galatasaray via Karan en Necati, waar keeper Tolga tweemaal in de tweede instantie kon redden. De echt eerste grote kans van de wedstrijd was ook voor Galatasaray via weer Necati. Trabzonspor nam wat meer initiatief op dat moment met veel mensen voor de bal, uitgerekend toen leed men gevaarlijk balverlies en kwam Necatie in goede postie om te scoren van buiten de zestien. Zijn poging ging echter net naast en Trabzonspor kwam goed weg.
De eerst kans voor Trabzonspor was pas in de 36e minuut. Trabzonspor kwam voorin in een man meer situatie, waar Karadeniz goed opende naar links op Szymkowiak. De speler kwam in vrije positie links voor de goal en besloot met links te schieten en zag zijn poging hoog over gaan. In de resterende tijd van de eerste helft kreeg Karan de laatste mogelijkheid, maar ook hij faalde en zo eindigde de eerste helft in een 0-0.

In de tweede helft leek Trabzonspor wat meer naar voren te spelen, het spelbeeld van de wedstrijd veranderde hierdoor, waar het in de eerste helft vooral Galatasaray was dat domineerde had Trabzonspor nu ook wat meer balbezit.
De eerste echte kans was in de 57e minuut toen Orhan Ak vanaf links hard inschoot. Keeper Tolga kon de bal niet goed wegwerken en de bal bleef in het vijfmeter gebied liggen. Akyel kon echter de bal wegwerken voordat een aanvaller van Galatasaray alleen maar hoefde in te tikken om de 0-1 te scoren.
In de 60e minuut deed Trabzonspor wat terug via Karadeniz. Lee kwam door over links en leverde een voorzet op maat af op Karadeniz, de speler schoot op artistieke manier met de hak net over. In de 64e minuut was het weer Trabzonspor wat de kans kreeg. De ingevallen Hasan leverde een goede voorzet af van links, net buiten de zestien, op Karadeniz. Karadeniz nam de bal van in een keer op de slof en plaatste de bal links onderin onhoudbaar voor keeper Mondragon. Zo bekroonde Gökdeniz Karadeniz zijn terugkeer na 6 maanden met een treffer en tekende hij voor de 1-0 in de wedstrijd en de voorsprong.
Nadat Trabzonspor op voorsprong kwam ging de ploeg weer verdedigen en probeerde zo de voorsprong te behouden. De resterende tijd in de wedstrijd was nog meer dan 20 minuten en Trabzonspor kwam er weer niet aan te pas en verdedigde ver terug op eigen helft, wat eigenlijk een onmogelijkele opgave is aangezien er nog zo veel te spelen is. Dat bleek ook, want in de 73e minuut sloeg Galatasaray toe. Ilic mocht de zestien in lopen op een ongehinderde manier en via een scrimmage kwam de bal voor de voeten van Necati. Necati Ates schoot goed laag in en tekende voor de gelijkmaker.
Trabzonspor probeerde daarna weer vooruit te denken, maar echt kansen leverde het niet op. De wedstrijd kon op dat moment alle kanten op en Galatasaray leek op voorsprong te komen toen Cihan via de keeper de bal voor de voeten kreeg en kon inschieten. Het was echter Fatih Akyel, die een uitstekende wedstrijd speelde, die de voorsprong van Galatasaray tweemaal toe kon voorkomen door goed te verdedigen.
De echte grote kans voor Trabzonspor kwam ook nog, namelijk via Fatih Tekke 5 minuten voor tijd. De speler kreeg de bal gelukkig voor de voeten ter hoogte van de penaltystip via een voorzet van Szymkowiak. Waar zo'n gelegenheid voor de spits is weggelegd schoot hij echter over en faalde erin om zijn ploeg op voorsprong te zetten. In de resterende speeltijd werd er niet meer gescoord en eindigde de topper in een gelijkspel.