Nog 3 speeldagen en de K(bhz)aarten zijn herschud

Joeri De Ren
| 0 reacties
Nog 3 speeldagen en de K(bhz)aarten zijn herschud
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

De tweede klasse nadert stilaan haar einde en dus valt de competitie meer en meer in een beslissende plooi.  De bond besliste deze week eindelijk de punten van KBHZ dan toch niet langer mee te tellen in de competitie en het eigen regelement te volgen.  Dit heeft de nodige implicaties voor de rangschikking van het algemene klassement en de derde periode.  Buiten “de affaire Geel” zijn hiermee nu alle hete hangijzers opgelost en kunnen de clubs in alle rust en sereniteit toeleven naar de laatste speeldag van deze competitie.  

Dit weekend kan door de bondsbeslissing reeds beslissend zijn voor de titel.  KVSK heeft 4 punten voor op RAEC Mons.  Hierdoor lijkt het zwaardere programma van Lommel nu plots veel minder een handicap daar het zich reeds een misstap kan veroorloven.  En het vereiste minimum van 6 op 9 mag voor een leider ook geen probleem zijn.  Dit weekend speelt Lommel zondagmiddag tegen KVK Kortrijk.  Hiermee zijn we ook gelijk bij de topper van dit weekend aanbeland.  Bij beide ploegen weinig of geen spelbepalende afwezigen en dus kan er met volle middelen gestreden worden.  Bij winst staat KVSK United dichter dan ooit bij een terugkeer naar eerste klasse.  Moest concurrent Bergen verliezen dan is die terugkeer zelfs reeds een feit !  KVK daarentegen dient te winnen willen ze hun koploperspositie behouden in de derde periode.  Door de recente bondsbeslissing worden de punten van de wedstrijd tegen KBHZ berekend met een coëfficiënt en dus wordt de puzzel er niet eenvoudiger op.  Clubs die deze periode tegen KBHZ speelden zullen op het einde van de periode hun puntentotaal zien aangepast worden volgens de formule : punten x coëfficiënt van aantal wedstrijden gedeeld in de periode door de gespeelde wedstrijden van de betreffende club in die periode.  Uiteraard wordt dit resultaat afgerond en dit volgens de regel “Decimale eenheden van minder dan vijf worden naar beneden afgerond, decimale eenheden van vijf of meer worden naar boven afgerond”.  Extrapolatie leert ons dan dat KVK maximaal 26 punten kan halen en dat Waasland – eerste concurrent voor de 3e periode - nog 27 punten kan halen.  Na de bondsbeslissing is Waasland dus duidelijk in het voordeel.
 
Waasland speelt uit tegen Mechelen vanavond.  Mechelen vecht nog steeds hardnekkig tegen de degradatie.  De club kan dit seizoen rekenen op een toeschouwersaantal van 6000 supporters en is hiermee duidelijk de populairste club uit de tweede klasse.  Sportief echter loopt er allerlei spaak dit seizoen bij Mechelen.  Indien de Maneblussers niet weten te winnen ontsnappen ze niet aan de dreiging van de 16e positie en met de eindmeet in zicht doet dit de druk enkel aanzwellen.  In Mechelen wil iedereen de eindronde in derde klasse ontlopen.  Het blijft echter de vraag of dat gaat lukken.  Volgende week spelen ze nog uit op KVSK United.  De laatste speeldag tegen KBHZ levert met de coëfficiënts-berekening maximaal 2 punten op (indien ze de volgende twee weken winnen) en waarschijnlijk wordt dit dus slechts één punt.  Winst vanavond is daardoor een absolute noodzaak.  Mechelen mist bovendien een hele reeks gekwetsten waaronder Goots, Dhondt, Crabeels, Van Briel, Ribus en Thys...  Voeg daarbij nog enkele geschorsten en het zal duidelijk wezen dat de opdracht er niet makklijker op wordt.  Tegenover hen staat het oersterke verdedigende blok van RS Waasland dat zoals steeds rekent op de explosiviteit van topschutter Arys.  Waasland is bovendien gemotiveerd daar ze weten dat drie winstpartijen hen eenvoudigweg een eindrondeticket opleveren. 
 
Ex-leider Bergen leek dit seizoen de titel te gaan binnenhalen.  De laatste weken echter sputterde de motor en nu - doordat de bond alsnog besliste de eigen regelementen te volgen - lijkt het team van Elio Di Rupo naast de eerste prijs te gaan grijpen.  Ze hebben nog geen periodetitel op zak en kunnen nog maximaal 25 punten halen in deze periode.  Ze dienen alles te winnen en te rekenen op puntenverlies van KVK, Waasland, KVSK, OHL, RAFC, Geel en Virton...  Dit lijkt dus zo goed als onmogelijk.  Gelukkig haalde KVSK de eerste periodetitel en kan Bergen daardoor rekenen op een plek in de eindronde als tweede in het klassement.  Ze dienen dan wel tweede te eindigen en ook dat vereist nog puntenwinst om zekerheid te heben.  Het lijkt er sterk op dat Bergen ondanks zijn monsterbudget voor tweede klasse (geschat tussen 2,5 en 3,5 miljoen Euro) naar de eindronde wordt verwezen en misschien dus nog een jaar langer in de wachtkamer van de elite dient te blijven.  Morgen speelt Bergen een uitwedstrijd tegen Hamme.  Hamme speelde lang met de rem op daar ze rekenen op de eindronde waarvoor ze reeds een ticket hebben.  Stilaan echter dienen ze naar die eindronde toe te werken en zo werd reeds aangekondigd dat de rem niet ingedrukt zal worden.  In Bergen twijfelen ze nu reeds of ze niet zouden supporteren voor KVSK United... 
 
Voor de derde periode zijn er mathematisch nog 12 ploegen in de running.  Buiten het koppeloton spelen zeker OHL, RAFC, KVK, KVSK, RAEC Mons, Geel en zelfs Virton nog mee.  OHL speelt tegen Eupen.  Eupen is net als vorig jaar een stevig team met een gezonde vechtersmentaliteit dat kan beschikken over kracht, fysiek, gestalte en talent (denk maar aan Gillet).  OHL bewees reeds een aanwinst te zijn voor de tweede klasse en kan beschikken over een groeiende aanhang en een uitgebalanceerd team dat enkel versterking in de breedte nodig heeft naar volgend jaar toe.  RAFC speelt niet dit weekend en maakt dit goed door op dinsdag tegen RBC te spelen uit de Nederlandse Eredivisie.  Antwerp weet nu reeds dat de wedstrijd tegen KBHZ dus enkel 2 virtuele punten zal opleveren.  Geel moet op verplaatsing naar Ronse en gezien hun dalende vormcurve en de stijgende vormcurve van Ronse is ook dit geen eenvoudige verplaatsing.  Virton tenslotte speelt tegen Tubeke.  Bij winst kan Virton misschien nog een rol van betekenis spelen in de derde periode en zijn ze ook 99% zeker dat ze de zestiende stek vermijden. 
 
SK Deinze weet nu dat ze degraderen, tenzij de bond alsnog Geel zou doen degraderen wanneer hun zaak opnieuw voorkomt.  Ze spelen dan ook voor de eer, de winstpremie en de eventuele transfer tegen KV Oostende dat ook snakt naar het einde van een tegenvallend seizoen. 
 
De laatste partij van deze speeldag is er nog een met inzet.  Dessel ontvangt Union en de verliezer van dit duel komt nog meer in de gevarenzone terecht van de zestiende stek.  Het is dus een soort zespuntenwedstrijd tussen twee teams die ook onderaan verwacht werden dit jaar.   
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

2e klasse

Nieuwste reacties