WK2006: Nederland, opnieuw ambitieus

Luc Goderis
| 0 reacties
WK2006: Nederland, opnieuw ambitieus
Foto: © SC

De Oranje-gekte kan weer beginnen. Tijdens het vorige WK in Japan en Zuid Korea moesten onze noorderburen op hun honger blijven zitten, maar nu kunnen ze er in Duitsland weer volop tegenaan gaan. De ploeg van Marco van Basten wist zich simpel te plaatsen voor het WK 2006. Tijdens de kwalificatiewedstrijden kwam Oranje nooit in de problemen. Na tien overwinningen en twee gelijke spelen kwalificeerde Nederland zich op overtuigende wijze. Het huidige team van Nederland zal er alles aan doen om de zwarte bladzijde van het jaar 2002 te doen vergeten.

Oranje beleefde hoogdagen in de jaren '70. Onder leiding van trainer Rinus Michels eindigde Nederland tweede op het WK '74. Het team met sterren als Johan Cruijff en Johan Neeskens verloor met 2-1 van gastland Duitsland. Ook vier jaar later kreeg Nederland dezelfde opdoffer te verwerken. In Argentinië moest Oranje opnieuw het onderspit delven tegen het gastland, ditmaal werd het 3-1. Op het WK ’90 begon Nederland als één van de grote favorieten, maar het verloor in de tweede ronde van Duitsland. Ondanks de aanwezigheid van wereldsterren als Ruud Gullit, Ronald Koeman, Frank Rijkaard en Marco van Basten moest Nederland het tornooi al vroegtijdig verlaten. Het WK van ’98 was wel een succes voor Oranje, de ploeg behaalde toen een mooie vierde plaats. Vier jaar later, in 2002, kon Oranje zich niet plaatsen voor het grote toernooi in Zuid-Korea en Japan.

Dit jaar zijn alle ogen weer gericht op de ploeg van Marco Van Basten. Of de Nederlandse toptrainer de internationale sterren kan doen schitteren valt af te wachten. Een gebrek aan talent is er alvast niet. Met wereldspelers als Ruud van Nistelrooy (Manchester United), Arjen Robben (Chelsea), Dirk Kuijt (Feyenoord), en Rafael van der Vaart (Hamburg) kan Oranje misschien zelfs dromen van een plaats bij de eerste vier. Met een mix van jong en oud moet Nederland voldoende gewapend zijn om zich in een loodzware groep te kunnen plaatsen. Met Argentinië, Servië en Ivoorkust zit de ploeg van Van Basten in "de groep des doods". De topschutter uit de Nederlandse Eredivisie, Klaas-Jan Huntelaar zal alleszins niet voor het verschil kunnen zorgen, want hij is er verrassend genoeg niet bij, maar volgens de Nederlandse trainer is het doel van zijn ploeg duidelijk : "Nederland gaat voor goud. Al de rest is te weinig".

Onze prognose : De groepsfase zal voor Oranje alvast een zware dobber zijn, maar we zien onze noorderburen toch in de tweede ronde geraken.  Uitschakeling in de tweede ronde.

Morgen : Tsjechië

Auteur : Dirk P.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Play-off 1

Play-off 2

Nieuwste reacties