Italianen en Amerikanen in evenwicht na veldslag

Maarten Vandenabeele
| 0 reacties
Italianen en Amerikanen in evenwicht na veldslag
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Italië is nog niet zeker van zijn plaats in de 1/8e finale na een ontgoochelende 1-1 tegen de moedige Amerikanen, die lange tijd met een man minder speelden. Dankzij het punt blijven de mannen van Bruce Arena in strijd voor de volgende ronde.

De VS startten het sterkst en eisten bij het matchbegin het balbezit op. Ze kregen enkele kansjes. Op een tegenaanval stuurde Pirlo Gilardino diep maar Pope belette de aanvaller foutief de doorgang. Hoewel hij de laatste man was, hield scheidsrechter Larrionda het bij geel. Het zou niet de laatste controversiële beslissing van de avond zijn. Op de eerste echte prik van de Azzurri was het  raak. In de 22e minuut stuurde Pirlo een vrije trap het strafschopgebid in en een duikende Gilardino kon de 1-0 binnenkoppen.

5 minuten later stonden de ploegen alweer in evenwicht. Op een licht toegekende vrije trap vanop rechts van de Amerikanen devieerde Zaccardo de bal erg ongelukkig in eigen doel, naast een kansloze Buffon: 1-1. Nog 2 minuten later zag het er benard uit voor de Azzurri, want De Rossi kreeg meer dan terecht rood voor een gemene elleboogstoot op McBride, die bloedend naar de kant moest voor verzorging.

Toch kregen de Italianen kort daarop een uitstekende kans, maar Toni kraakte zijn schot. Lippi greep in en haalde Totti, al geel geboekt, naar de kant voor Gattuso. Mastroeni vuurde voor de Amerikanen naar doel, maar zijn mooie poging deed enkel de bovenkant van het net trillen. Enkele ogenblikken later kwam diezelfde Mastroeni met 2 benen gestrekt in op Pirlo en ook de VS moest met zijn tienen verder.

Het rodekaartenfestival was nog niet ten einde, want 2 minuten na de onderbreking haalde Pope Gilardino neer en kreeg daarvoor zijn tweede gele prent. Pirlo krulde vervolgens de vrije trap net naast. Arena bracht een extra verdediger in met Conrad, Lippi reageerde met aanvaller Del Piero in plaats van Zaccardo.

De Italianen konden niet anders dan op zoek te gaan naar de zege, met het numerieke overwicht, maar ze werden keer op keer afgevlagd voor buitenspel. Herhalingen toonden aan dat het meestal om foutieve scheidsrechterlijke beslissingen ging.

Perrotta werd  zwaar aangetrapt en kon niet verder, maar omdat ook Iaquinta al op het veld was gekomen en de wissels bij Italië waren opgebruikt, moest de middenvelder verder. Het werd zo virtueel 9 tegen 9.

De VS appeleerde voor een strafschop na verdacht handspel van Nesta, maar Larrionda ging er niet op in.  De ingevallen Beasley bracht de Amerikanen dan verrassend aan de leiding, maar bij zijn schot stond McBride in de baan van schot en duidelijk buitenspel zodat het feest niet doorging. Aan de overkant zette Pirlo Del Piero op weg naar de winning goal maar Keller produceerde een schitterende redding. 

Het slotoffensief leverde de Italianen niets meer op zodat de laatste groepswedstrijd alles zal beslissen.




Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Play-off 1

Play-off 2

Nieuwste reacties