Brann zwaar onderuit bij Ham-Kam

viki meeuwis

Gisteren werd het tweede deel van de Noorse competitie in gang getrapt. Op papier had Brann een makkelijke partij tegen Ham-Kam voor de boeg, terwijl landskampioen VÃ¥lerenga thuis nieuwkomer Sandefjord ontving. Bij Rosenborg was Daniel Braaten eindelijk terug na een langdurige blessure.

Ham-Kam – Brann: 4-0
Bij winst had Brann zich nog iets comfortabeler in de top van het klassement kunnen nestelen. Zover kwam het niet gisterenavond. Titelkandidaat Brann verloor met zware 4-0 cijfers van middenmotor Ham-Kam.
Al in de tweede minuut kwam de thuisploeg op voorsprong via een kopbal van Abiodun na een vrije trap van Jan Michaelsen. Je zou verwachten dat Brann door die vroege score geprikkeld zou worden maar niets was minder waar. De eerste helft kregen de toeschouwers vooral veel duels met weinig doelkansen te zien. In de 34e minuut kon Markus Ringberg een doelpunt versieren na een corner. Brann ging de rust in met een 2-0 achterstand.

Tien minuten in de tweede helft kregen de bezoekers een kans om zich terug in de wedstrijd te spelen toen ze een strafschop toegewezen kregen. Robbie Winters nam de penalty maar besloot op de dwarslat. Het was daarentegen Ham-Kam dat twee minuten later de 3-0 tegen de netten zag belanden via Tommy Øren. Daarna werd het helemaal hopeloos voor Brann om een punt te pakken. Tien minuten voor het einde van de wedstrijd kreeg Bengt Sæternes nog een kans na een pass van Eirik Huseklepp, maar zijn kopbalpoging eindigde eveneens op de dwarslat. Roman Kienast kon er uiteindelijk nog 4-0 van maken, wat het definitieve doodsvonnis voor Brann betekende. Het is de eerste nederlaag voor Brann dit seizoen.

VÃ¥lerenga - Sandefjord 4-1
Vålerenga speelde goed en effectief en ook verdedigend zat het goed. Ronny Johnsen wist het eerste doelpunt te scoren na een vrije trap van Allan Jepsen. Johnsen wist zich vrij te spelen en de bal voorbij keeper Bugge Pettersen te werken. Op het half uur kon Freddy dos Santos een goede pass geven naar Daniel Fredheim Holm op links. Holm haalde flink uit en de bal ging in de uiterste hoek, Bugge Pettersen was kansloos. Een minuut later was het de beurt aan “Flonaldo” om te scoren. Grindheim met een pass naar Flo die de bal makkelijk binnen het doelkader kon zetten.

In de tweede helft lag het tempo wat lager maar met een uur gespeeld begon het terug op te pikken. Keeper Bugge Pettersen met een uitworp na een schot van Jarl Andre Storbæk maar de uitgooi kwam recht in de voeten van Morten Berre terecht. Die aarzelde niet en trapte de bal recht in doel. Samuel Isaksen kon de eer nog redden voor Sandefjord. Met deze zege komt Vålerenga op de vijfde plaats terecht met zestien punten.

Viking – Rosenborg:1-3
Deze match was de comeback van de jonge Daniel Braaten. Een langdurige blessure en het ontbreken van de juiste vorm zorgden ervoor dat Braaten in het voorjaar een slechte seizoensstart kende. Maar gisteren stond hij er weer en toonde hij dat hij werkelijk een getalenteerde speler is. Rosenborg liet een solide indruk na. Frode Johnsen maakte in de twaalfde minuut de 1-0 na een flater van Viking verdediger Tengesdal. Op het half uur was het 1-1 via een doelpunt van Peter Ijeh. Ijeh die recent overkwam van FC Kopenhagen scoorde via een kopbal die keeper Lars Hirschfeld kansloos liet. Een minuut later kwam Rosenborg weer op voorsprong via een tweede goal van Johnsen.

Na de pauze duurde het welgeteld drie minuten voor Braaten zijn duivels ontbond. Hij speelde zich voorbij verdediger Soma en kon de bal makkelijk binnenwerken. Viking kon nooit echt in de wedstrijd komen maar nieuwkomers Ijeh en de Denen Nicolai Stokholm en Søren Berg lieten een positieve indruk na.

Molde – Stabæk: 1-3
Eerder dit seizoen waren het vooral de spitsen Daniel Nannskog en Veigar Pall Gunnarsson die aan de basis lagen van de goede resultaten van Stabæk. Gisteren waren het Jesper Jansson en Inge André Olsen die in stilstaande fasen via een kopbal wisten te scoren. Alanzinho wist er na een fantastisch dribbelnummer nog 3-1 van te maken. Het enige doelpunt voor Molde kwam er via Konate. Molde speelde niet slecht en kon Stabæk goed weerwerk bieden maar kwamen niet tot scoren, op het ene doelpunt van Konate na. Molde moet stillaan gaan proberen om degradatie te vermijden.

Fredrikstad - Lyn 1-2
Fredrikstad begon goed aan de wedstrijd. Al na zeven minuten kon Brian West de openingstreffer tegen de netten knallen, mede dankzij een uiterst passieve verdediging bij de bezoekers. Na die goal nam Lyn het spel over maar kwam niet tot echte kansen.
Na de rust was het weer Fredrikstad die beter begon met goede aanvallen maar geen enkele doelkans. Fredrikstad won veel duels maar de afwerking voor doel ontbrak. Debutant Rasmus Daugaard, nog een Deen die naar de Noorse competitie getrokken is, mocht een vrije trap nemen vanop 17 meter. Hij kon de bal mooi over de muur werken met een lob, keeper Rami Shaaban, recent nog aan het werk op het WK in het Zweedse elftal, kon er niets tegen beginnen. Zeven minuten later maakte Lyn een einde aan de wedstrijd. Een vrije trap voor Lyn ging via de muur tot bij Magnus Powell die de bl maar binnen te trappen had.

Start – Tromsø: 1-1
De thuisploeg nam direct de leiding in wat een boeiende wedstrijd werd. Met een half uur gespeeld kon Marius Johnsen Start op voorsprong brengen via een kopbal. Geen van beide ploegen kon de kansen die ze kregen daadwerkelijk benutten waardoor Start met een voorsprong de rust in ging. Op het uur gebeurde dan wat vele fans van Tromsø gehoopt hadden; trainer Ivar Morten Normark haalde Roar Christensen eruit en zette Sigurd Rushfeldt erin. Tien jaar nadat hij Tromsø verliet, is hij weer op het oude nest teruggekeerd. Tien minuten voor het einde van de match viel het tweede doelpunt. Tromsø met een goede aanval, Nilsen met een pass naar Årst. Die won het luchtduel en kon afleggen voor Rushfeldt, die de bal mooi in doel kon werken. Het doelpunt is een morele opsteker voor Tromsø dat nog steeds, net als Start, in de degradatiezone verkeert.