Brussels ziet letterlijk én figuurlijk sterren

Filip Van der Elst

FC Brussels heeft zijn eerste nederlaag in de oefencampagne opgelopen, en dit tegen de Turkse kampioen Galatasaray. De ploeg van Eric Gerets haalde het met 1-4 (0-1 bij de rust). Het was duidelijk merkbaar dat Galatasaray min of meer een type-ploeg opstelde, dat Brussels centraal achterin Steve Colpaert en Michael Nnaji moest missen (lichte blessures) en dat het voorin nog wat kwaliteit tekort komt. Toch deed Brussels het nog niet eens zo onaardig, maar het klasseverschil was duidelijk merkbaar.

In een - uiteraard - relatief leeg Koning Boudenwijnstadion (er waren minder toeschouwers dan verwacht, vooral dan van Turkse zijde) was de eerste kans voor Brussels, maar doelman Fevzi Elmas stond paraat op een vrije trap van Zoltan Petö. De wedstrijd was relatief in evenwicht, en de 0-1 van Sacha Ilic, randje buitenspel, kwam dan ook wat uit de lucht gevallen. Het was het eerste tegendoelpunt voor Brussels deze oefencampagne. De hoofdstedelingen waren wat van slag, en misten creativiteit om de solide Turkse verdediging te ontwrichten. Met een vliegende tackle op de lijn voorkwam Petö zelfs de 0-2. De 0-1 bij de rust was relatief verdiend.

De tweede helft was nog geen minuut aan de gang of de wedstrijd was al zo goed als gespeeld: sterspeler Hakan Sükür maakte er 0-2 van. Brussels kreeg nu iets meer ruimte, maar Cédric Dellevoet kopte in een lege goal over doel. Ook de zeer bedrijvige Ebou Sillah was geregeld zeer gevaarlijk, maar de bal wou er maar niet in voor Brussels. Ondertussen ging het aan de overkant  iets makkelijker: de weinig stabiele centrale verdediging ging in de fout, en coming-man van het Turkse voetbal Necati Ates miste, oog in oog met Michael Cordier, niet. Dit lot verdiende Brussels echter ook niet echt, en Sillah scoorde twintig minuten voor tijd ook de oververdiende eerredder. Toch werd het verdict nog iets zwaarder: invaller Ugur Özgürcan legde de 1-4 - eindstand vast.

Dat dit Galatasaray een paar maten te groot was voor FC Brussels, staat buiten kijf. Het was een mooie test voor FC Brussels, die de pijnpunten van deze ploeg blootlegt. Een tweetal versterkingen, vooral dan vanachter en voorin, dringen zich op, en denkelijk volgen die nog in de komende weken. [ST]

FC Brussels: Cordier, Zanzan, Bruno, Durieux, Petö, Culek, Dellevoet, Omonga, Selemani, Sillah, Sanogo