Speeldag 2: Blijven de nieuwkomers verrassen?

Joeri De Ren
| 0 reacties
Speeldag 2: Blijven de nieuwkomers verrassen?
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

De tweede speeldag is nog niet uit de startblokken geschoten of er is al sprake van commotie bij sommige ploegen. Ofwel faalde de club op de eerste speeldag en voldeed ze niet aan de hoge verwachtingen ofwel werd de club domweg uitgeschakeld in de beker en misloopt ze alzo een financieel en sportief aanlokkelijke affiche tegen een eersteklasser in de 16e finales. Nog erger is het voor de clubs die op beide fronten tekort schoten. Voorzitters klagen en laten van zich horen, bankzitters uiten hun ongenoegen in de pers en trachten het vuur aan de lont te steken en her en der morren de supporters reeds. Het moge dus duidelijk zijn dat de tweede speeldag overloopt van de spanning en de belangen.

KVSK United moet zich herpakken nadat het uit de beker werd gekegeld door Eupen dat op de eerste speeldag ook Antwerp bijna het leven zuur maakte. Op de eerste speeldag dienden ze thuis dan weer vrede te nemen met een gelijkspel tegen nieuwkomer Racing Waregem. Voor een club met de ambitie van United is dit onaanvaardbaar. Tijdens de zomer hielden ze de kern samen en sterkten ze deze nog aan met jongens zoals Harald Pinxten en Dimitri De Condé. De buitenwereld was meteen gewaarschuwd : KVSK wou dit jaar de titel en zou met minder geen vrede nemen. De ploeg moet op bezoek bij Tubeke dat overtuigend Dessel versloeg op eigen veld. Ook in de beker wist Tubeke te overleven ten koste van Bornem dat thuis met 0-1 verloor van de ‘bijna-Brusselaars’. Vorig jaar wonnen de Limburgers met 1-3. Deze week nog kreeg United een nieuwe voorzitter. Frans Luyckx vervangt vanaf nu Paul Cremers, die zelf aangegeven had een stapje terug te willen zetten.

Red Star Waasland stond dan weer in rep en roer deze week nadat manager Dirk Poppe zijn speler in ‘Het Laatste Nieuws’ omschreef als ‘een bende janetten’ naar aanleiding van de zeer zwakke prestatie op de eerste speeldag tegen nieuwkomer Tienen. Ze verloren met 2-0 van de suikervoetballers. Waasland had zich eerder ook al door Dender uit de beker doen spelen na een spectaculaire 4-3. De tegenstander, Antwerp, zal dan weer veel minder last hebben van een vertrouwenscrisis. De ploeg groeit volgens de waarnemers elke wedstrijd en speelt dit jaar vanuit een ijzersterke organisatie. Nieuwkomers Frazier Campbell en Jonathan Evans bewezen reeds hun kunnen en het grootste talent, Darren Gibson, moet nog voor het eerst in actie komen. Spits Fangzhuo Dong moet omwille van internationale verplichtingen verstek laten gaan, maar Luciano Olguin bewees een waardig vervanger te zijn met 2 goals en 2 assists in 2 wedstrijden. Antwerp moet winnen om zijn ambitie kracht bij te zetten en Waasland dient te winnen om een eerste crisis af te wenden. Vorig jaar verloor RAFC met 4-1 en scoorde Kristof Arys maar liefst driemaal.

Met OHL tegen KV Mechelen staat op Den Dreef een eerste heuse topper op het menu dit seizoen. Twee ‘outsiders’ voor de titel, al is OHL volgens velen meer dan een outsider, nemen het tegen elkaar op. Mechelen won zijn eerste partij vlot van Deinze dat volgens diezelfde specialisten een degradatiekandidaat bij uitstek is. Voor de beker liep het minder vlot en werd er slechts nipt gewonnen van Deinze. Meest opvallende aanwinst van Mechelen in dit seizoensbegin lijkt de technisch sterk onderlegde Jean-Paul Kielo-Lezi. Bij OHL werd het al sterke middenveld nog bijkomend versterkt, maar ook de andere compartimenten werden niet vergeten. Toch werden de Leuvenaars door Mol Wezel uit de beker gespeeld en op de eerste speeldag werd er ‘slechts’ gelijk gespeeld uit bij SK Ronse dat samen met Deinze steeds in één adem als degradatiekandidaat wordt vernoemd. Ongetwijfeld zal er een grote opkomst zijn voor deze partij. De winnaar – als er één is – zal alvast mentaal gesterkt de rest van de competitie kunnen aanvatten.

Deinze ontvangt Kortrijk. Ook titelpretendent Kortrijk stelde teleur. Kortijk bekert wel verder maar bleef steken op één punt na vorige woensdag. Union bleek te sterk voor de Kortrijkzanen. Doelpuntenmaker Nicolas Gezelle ondertekende net een nieuwe lange verbintenis bij de West-Vlamingen. Deinze gaf in elk geval blijk van sterke progressie deze week in de bekerpartij tegen Mechelen. De spelers speelden reeds veel compacter en leken al meer een geheel te vormen dan in hun eerste partij van het seizoen.

Union ontvangt de kustjongens uit Oostende. De Brusselaars kunnen niet beschikken over nieuwkomers Yves Buelinckx en Stephane Stassin. Ze zijn echter gesterkt door hun goede prestatie tegen Kortrijk. KV Oostende blijft aankopen en zijn ambitie ondersteunen. Recentelijk kwamen nog Harold Meyssen en Sydney Lammens bij de groep. Ondanks dit kon de kustploeg niet winnen van nieuwkomer Dender dat hen met 2-3 kwam verslaan in eigen huis. Een penaltydoelpunt 7 minuten voor affluiten beslistte over de wedstrijd. Opvallendste speler was Kevin Van Geem met twee doelpunten voor Dender.

Hamme kan zijn eerste punten halen na de nederlaag bij Virton. Ze spelen thuis tegen Ronse. Hamme won in de beker van FC Luik en hoopt thuis terg te kunnen rekenen op de trefkracht van Serge Djamba-Shango. Eupen kan dan weer zijn vormpeil bewijzen tegenover Dessel Sport. Eupen en Dessel bekeren beiden voort, maar Eupen lijkt voor dit duel over de beste kaarten te beschikken. Het verloor na een tumultueus einde nipt en enigszins onverdiend van Antwerp en het schakelde United uit in de beker.

De drie nieuwkomers resten ons nog in deze voorbeschouwing. Racing Waregem verraste vriend en vijand door op de eerste dag gelijk te gaan spelen in Lommel. Waregem werd samen met Deinze en Ronse meermaals vernoemd als degradatiekandidaat door sommige ‘specialisten’. Even leken ze dit waar te maken door reeds in de derde ronde van de beker onderuit te gaan tegen het bescheiden Opwijk met 2-0, maar in Lommel bewezen ze alvast over een stevige ploeg te beschikken. Waregem krijgt vanavond de Walen uit Virton over de vloer. Virton is en blijft een stevig geheel dat over veel fysiek en kracht beschikt. Het belooft dan ook een potige, maar tevens gesloten, pot voetbal te worden in het Mirakelstadion. 

De andere twee nieuwkomers ontmoeten elkaar in een rechtstreeks duel. Dender ontvangt thuis Tienen en hiermee staan de twee kampioenen uit derde klasse tegenover mekaar. Je zou het een soort Supercup voor derdeklassers kunnen noemen. Beide ploegen kunnen terugblikken op en geslaagd debuut in tweede klasse en dus spelen ze onderling voor de leiderspositie. Wie wint behoudt het maximum van de punten en kan aan kop van de rangschikking blijven.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

2e klasse

Nieuwste reacties