Analyse Sevilla bijna zes maanden ongeslagen

Dave Sentobin
Sevilla bijna zes maanden ongeslagen

In de Spaanse competitie behouden Sevilla, Barcelona en Valencia het maximum van de punten. De drie leiders worden gevolgd door Real Madrid dat dit weekend alweer niet kon overtuigen. Onderaan haalden Espanyol, Osasuna en Levante ook hun eerste punten. Racing blijft troosteloos laatste met nul punten.

Leider Sevilla won zondagavond met 3-2 de beladen wedstrijd van stadsrivaal Real Betis. De thuisploeg haalde een 1-2 achterstand op. De laatste partij die Sevilla verloor was uitgeteld de vorige stadsderby op 2 april. De verdiblancos wonnen toen met 2-1. Bijna zes maanden later verloor FC Sevilla geen enkele officiële partij meer. De Andalusische club pikte ondertussen de Uefa-beker en de Europese supercup mee. Sevilla is zonder twijfel een terechte aanvoerder van de rangschikking in Spanje. Real Betis blijft in de middenmoot hangen met drie punten.

Net onder Sevilla staat huidig kampioen Barcelona eveneens met het maximum van de punten. De Catalanen hadden weinig moeite met een moedig Racing. De blaugranas hebben in het seizoensbegin al verschillende records gebroken: het team heeft de beste start sinds de komst van trainer Rijkaard en heeft het beste doelsaldo in veertig jaar (drie goals per wedstrijd). Racing blijft ondanks de vele goede versterkingen alleen laatste met nul punten en nul doelpunten voor. Enige troost voor de Cantabrische club is dat Villarreal de weg naar het doel ook nog niet wist te vinden.

Valencia en Getafe vochten zondag om het medeleiderschap. De thuisploeg haalde een 2-0 overwinning. Morientes was alweer één van de doelpuntenmakers. Valencia reist volgende week naar Camp Nou met het maximum van de punten voor de clash tegen medeleider Barcelona. Joaquín maakte zijn debuut voor el equipo ché, maar hij werd overklast door zijn collega aan de andere kant, Vicente. Getafe volgt op drie punten van de leiders. Real Madrid behaalde na een turbulente week een belangrijke overwinning tegen Real Sociedad. De media en fans waren toch opnieuw erg kritisch voor de mannen van Capello. Ze willen meer verwend worden, want een magistrale vrije trap van Reyes en één uitgespeelde kans in blessuretijd is natuurlijk veel te weinig voor het sterrenelftal van Real. De Koninklijke blijft wel kort achter de drie leiders. De Basken blijven onderaan met één puntje.

Atlético bevestigde op de derde speeldag eindelijk zijn outsidersrol. De colchoneros wonnen van hun moederclub Athletic met ruime 1-4 cijfers. Agüero (foto) â€“ alias el Kun – was de held van de avond met een prachtig solodoelpunt en een uitgelokte penalty. De jonge Argentijn kreeg voor het eerst dit seizoen een basisplaats van coach Aguirre en was een geseling voor de Baskische defensie. Ook de heroptredende Maxi Rodríguez pikte zijn doelpuntje mee. De Madrilenen kunnen nu ontspannen toeleven naar de wedstrijd van dit weekend tegen de ongeslagen leider Sevilla. Athletic Bilbao staat voorlaatste met één punt.

Er waren dit weekend drie ploegen die voor het eerst dit seizoen punten konden sprokkelen: Espanyol, Osasuna en Levante. Espanyol won zondagavond enigszins verrassend van Celta. De pericos kwamen net na rust op 1-0, maar de bezoekers kwamen onmiddellijk op gelijke hoogte. Espanyol kwam enkele minuten later zelf terug op voorsprong. Celta had nog verschillende kansen om gelijk te maken, maar doelman Kameni of enkele verdedigers stonden telkens in de weg. Espanyol slaagde er alweer niet in te overtuigen, maar die lelijke nulscore is alvast weg. De Catalanen hebben drie punten, evenveel als Celta.

Ook Osasuna kon op de derde speeldag zijn eerste punten binnenhalen. De club won van een zwak Gimnástic met goals in de eerste en laatste minuut. Dankzij die overwinning heeft coach Ziganda – de opvolger van de succesvolle Aguirre – opnieuw wat ademruimte. Osasuna komt naast Gimnástic in de middenmoot met drie punten. Levante – de enige promovendus die nog geen punt wist te pakken voor dit weekend – behaalde een zuinige overwinning op het veld van Recreativo. De bezoekers uit Valencia speelden de ganse partij enorm verdedigend en straften op enkele minuten van het einde een defensieve fout af. De eerste nederlaag voor Recreativo en de eerste punten voor Levante.

Zaragoza won met 2-0 van Mallorca. De maños domineerden de ganse partij, maar het duurde lange tijd voor ze een doelpunt konden maken. Mallorca stond tien minuten voor rust immers nog maar met tien man te spelen na de uitsluiting van Varela. Aimar bediende na een kwartier in de tweede helft Sergio García die breed legde voor Ewerthon. De Braziliaan twijfelde niet en schoot beheerst binnen. Tien minuten voor tijd kwam de verlossende treffer voor de thuisploeg. Zaragoza staat mooi zesde met zes punten, terwijl Mallorca stilaan haar vertrouwde plekje onderaan opzoekt. Zaterdagavond won Deportivo tenslotte van een alweer zwak spelend Villarreal. Deportivo staat op een gedeelde vierde plaats op twee punten van de drie leiders. Villarreal blijft onderaan bengelen met één puntje en nul gemaakte doelpunten.