Vechtjassen counteren showgirls in Camp Nou

Yves Dekoning

Liverpool is in Nou Camp gaan winnen met 1-2. Barcelona was technisch superieur, maar kon zijn balbezit niet omtoveren in doelrijpe kansen. De bezoekers verdedigden stug en braken enkele keren gevaarlijk uit. Barcelona kwam vrij vroeg 1-0 voor, maar uiteindelijk veroverden de Reds een goede uitgangspositie voor de terugwedstrijd over twee weken.

Barcelona begon rustig aan de wedstrijd en liet Liverpool een beetje komen. Na een tiental minuten spelen kwamen de Catalanen echter sterk opzetten en dat resulteerde in drie kansen op rij. In de dertiende minuut was het al raak. Ronaldinho stuurde Gianluca Zambrotta de flank af en deze lepelde zijn voorzet perfect op het hoofd van Anderson Deco. De spelverdeler kopte hard en laag binnen. Liverpool leek te panikeren na de 1-0 en Barcelona verhoogde de druk.

Javier Saviola
kreeg nog een uitgelezen kans en Deco was dicht bij een tweede treffer, maar vlak voor rust kwam de gelijkmaker totaal uit de lucht gevallen. Craig Bellamy kopte een voorzet recht in de handen van Victor Valdez, maar deze schoof achter de doellijn. Wanhopig probeerde hij de bal nog weg te duwen, maar Dirk Kuyt was goed gevolgd. Uiteindelijk kwam het doelpunt toch op naam van Bellamy. Een mooie sportieve revanche na alle heisa rond zijn nachtelijke uitspattingen vorige week.

Ook na rust veranderde er weinig aan het spelbeeld. Barcelona bleef zijn dribbelkunsten tonen, maar kwam niet in de buurt van Pepe Reina. Liverpool had wel redelijk veel fouten en een ijzersterke Mohamed Sissoko nodig om Ronaldinho en co af te stoppen. Toen Valdez een terugspeelbal domweg opraapte, kreeg Liverpool zelfs de beste kans. Steven Gerrard knalde de vrije trap hard op de benen van de doelman en Kuyt kopte de herneming nipt over.

Twintig minuten voor tijd kwam er eindelijk weer wat leven in de brouwerij. Reina kwam goed tussen bij een doelpoging van Saviola, en de bezoekers counterden gevat. Gerrard speelde knap Kuyt aan, maar Valdez zat er tussen. De bal viel echter voor de voeten van Bellamy en deze tikte tot bij de vrijstaande John Arne Riise. De Noor knalde met rechts hoog binnen. Zo hadden beide kemphanen van de Algarve vanavond hun goaltje meegepikt.

Barcelona verhoogde in de slotfase dan toch de druk en Reina moest enkele keren alert reageren. Vlak voor tijd ging hij nog drie keer op rij onder een voorzet door. De derde, een vrije trap van Deco, spatte zelfs op de paal uiteen. Het was nog even bibberen voor de Reds, maar ze mogen met een voorsprong terugkeren naar Liverpool. Barcelona wacht een moeilijke opgave om dit recht te zetten op Anfield Road.