Fransen kegelen Grieken uit Europa

Harald Berings

De Franse teams hebben met wisselend succes hun terugwedstrijden in de UEFA Cup afgewerkt. Van de vier deelnemers uit de Ligue 1 blijven er na vanavond nog twee over. PSG toonde geen genade voor AEK Athene terwijl Lens vrij eenvoudig Panathinaikos uit het toernooi zette. Griekenland zag zo op één avond haar laatste Europese ambassadeurs uitgeschakeld worden.

Paris Saint-Germain lijkt het seizoen 2006-2007 dan toch nog wat glans te kunnen geven. De vijftiende plaats in de Franse competitie leek even vergeten, toen na twee duels met het Griekse AEK een 4-0 totaalstand op het scorebord prijkte. In de heenwedstrijd in Athene had PSG zich met een doelpunt net voor de rust en eentje net voor affluiten van een prima uitgangspositie voorzien. Never change a winning tactic, moet coach Paul Le Guen gedacht hebben. Een doelpunt in de 42e minuut van Frau en een wel erg late goal van Mendy in de 93e bezorgden de Parijzenaars opnieuw een 2-0 zege. Het Parc des Princes mag zich nu opmaken voor een echte topper: in de volgende ronde wacht immers Benfica Lissabon.

Ook Racing Lens kon zich ten koste van een Griekse tegenstander plaatsen voor de volgende ronde. In het Spyro Louis-stadion van Panathinaikos sleepte Lens een 0-0 gelijkspel uit de brand, na de 3-1 zege in de heenwedstrijd ruim voldoende voor kwalificatie. Aruna, die in de heenwedstrijd in het Stade Félix Bollaert nog voor de geruststellende laatste treffer had gezorgd, bleef in Athene 90 minuten op de bank. Panathinaikos, dat thuis amper veertig procent van het balbezit kon opeisen, moest tien minuten voor tijd ook nog eens met tien man verder, nadat scheidsrechter Jara verdediger Morris van het veld had gestuurd. Het kreeg wel nog de beste kans, maar een knap schot van Goumas spatte uiteen op de lat. Lens ontmoet in de volgende ronde het Duitse Bayer Leverkusen.

Minder geluk was er voor Bordeaux. Les Girondins hielden Osasuna tot twee keer toe op 0-0, maar de terugwedstrijd in Pamplona liep uit op een dramatisch slot. Na twee volgemaakte verlengingen maakten beide teams zich op voor een strafschoppenserie die de beslissing zou brengen. Maar in de 121e minuut bezorgde Nekunam de Spanjaarden alsnog de zege en kwalificatie voor de 1/16e finales. Ze treffen daar de Glasgow Rangers. Ook Nancy is er niet in geslaagd de Franse eer hoog te houden. Na een 1-1 draw in Donetsk hadden de mannen van coach Pablo Correa nochtans hoop geoogst, maar in de terugwedstrijd besliste Fernandinho er met een doelpunt in de 70e minuut anders over. Shaktar stoot door en treft in de volgende ronde bekerhouder Sevilla.