Analyse Club Brugge moet werken en geduldig zijn

Thomas Dubois
| 0 reacties
Club Brugge moet werken en geduldig zijn
Foto: © SC

“De tiende nederlaag is een feit”, zo staat het officieel getiteld op de website van Club Brugge. Zaterdagavond leed blauw-zwart op Zulte Waregem de tiende nederlaag van het seizoen. Ongezien. Het is decennia geleden dat het met Club Brugge zo erg ging. De reacties na de wedstrijd zaterdag waren er van ongeloof maar vooral van onkunde. ‘Het lukte opnieuw niet’, ‘zo kunnen we nog 100 jaar doorgaan’ en noem maar op. Het zijn maar enkele citaten van spelers. Door die nederlaag blijft Club Brugge voorlopig steken op slechts 47 punten, daar waar het in normale omstandigheden rond deze tijd van het jaar zo’n 20 punten meer heeft.
 
Dat Club pas zesde in het klassement staat, mag niet te verwonderen zijn. Het moet een nobele ploeg als Charleroi voor zich laten. Camus verwoordde het vorige week misschien ietwat arrogant naar aanleiding van geruchten als zou Club Brugge naar de diensten van hem hengelen. ‘Club is geen topclub meer.’ Een straffe uitspraak als Charleroi-speler in een seizoen waarbij de Waalse club uitzonderlijk voor de West-Vlamingen geklasseerd staat. Camus bekijkt beter eens de erelijst van Club Brugge de laatste twaalf jaar. Een topclub vergaat zomaar niet. Racing Genk voetbalde ook enkele jaren geleden rond die vijfde, zesde plaats nadat het met Sonck en Dagano kampioen speelde. En nu spelen de Limburgers opnieuw mee voor de titel.
 
De nieuwe redder moet van Chaleroi kwamen, of kwam van Charleroi beter gezegd. Jacky Mathijssen tekende vorige week een contract voor drie seizoenen bij blauw-zwart. Dat viel bij Charleroi-baas Bayat niet in goede aarde, en die besloot dan maar om prompt Mathijssen aan de deur te zetten. Dat was dan niet naar de zin van het Charleroi-publiek dat Mathijssen op handen draagt na z’n schitterende prestaties bij de club. Prestaties die ze nu bij Club Brugge ook verwachten, maar dan nog een tandje beter. Mathijssen heeft een eigen stijl, gaat geen confrontatie uit de weg, een Vlaamse Mourinho zeg maar. Hij maakt telkens iets van het materiaal dat hij voor handen krijgt met een stevige organisatie als het belangrijkste fundament.
 
Daarvoor moet hij natuurlijk het nodige materiaal krijgen waarmee hij opnieuw kan meestrijden voor de hoogste plaatsen in het klassement. Daar is sportmanager Luc Devroe volop mee bezig. De eerste transfer kwam er vorige week al. De jonge voetballer-student psychologie Jeroen Simaeys komt over van Sint-Truiden. Hij wordt getypeerd als een brave, uitstekende voetballer met een prachtige mentaliteit, een verdedigende middenvelder. Een positie waar Club echt wel nood heeft aan versterking. Want Vermant is en blijft een speler die je aanvallend moet kunnen gebruiken. Met Antolin Alcaraz haalde Club maandag een speler van het Portugese Beira-Mar. Hij is een Paraguyaanse centrale verdediger die één keer voor z’n land uitkwam. De volgende transfer komt er heel binnenkort. Club is bezig aan z’n huiswerk, zoveel is duidelijk.
 
D’Hooghe sprak van vier toptransfers. Maar het is maar zeer de vraag of we Simaeys en Alcaraz toptransfers mogen noemen. Het zijn eerder versterkingen in de breedte die de huidige pijnpunten moeten opvangen. Devroe staat voor een drukke zomer waarbij hij het slechts met enkele vakantiedagen zal moeten stellen. Er moeten immers nog zes zogenaamde ‘rotte appels’ buiten. Daarnaast zijn er nog enkele andere spelers die wellicht zullen vertrekken. De namen van Balaban –niet bij het lijstje van 6- en Stijnen doen hierbij de ronde. Dan is de vraag of Devroe in staat zal zijn om deze goed te vervangen, als er al vervanging nodig is, wat met Verbauwhede en Lenaerts heeft Club Brugge bijvoorbeeld twee goede back-ups die echter nog een beetje te groen zijn om nu al aan het grote werk te beginnen. De vraag is ook of Club Brugge enkel door te transfereren de malaise kan oplossen. Leko vertelde het zo in de maandageditie van Het Laatste Nieuws: ‘Iedereen weet hier wat het probleem is. Alleen durft niemand het te zeggen. Ook ik zal het niet zeggen.’ Hopelijk voor Club Brugge weet ook het bestuur waar het probleem ligt, anders is het vechten tegen de bierkaai.
 
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties