EK -21: de Sart, coach van Jong België

Luc Goderis
| 0 reacties
EK -21: de Sart, coach van Jong België
Foto: © SC

Nadat hij tijdens de kwalificatiewedstrijden voor het beloften-EK in 2006 één van de pijnlijkste momenten uit zijn voetbalcarrière beleefde is Jean-François de Sart van plan om in Nederland in 2007 wel verder te komen.

Het elftal van De Sart stond met één been in de eindronde nadat de uitwedstrijd van de play-offs tegen Oekraïne met 3-2 was gewonnen.  In de terugwedstrijd in eigen land stonden ze met nog twintig minuten te spelen met 1-0 voor.  Drie late doelpunten zorgden er echter voor dat Oekraïne alsnog naar de eindronde ging en België als een geslagen hondje achterbleef.

De Sart werd geboren in Waremme en speelde lange tijd bij FC Luik.  Na het doorlopen van de jeugdreeksen haalde de centrale verdediger in 1982 het eerste elftal en won hij in 1990 met zijn club de Beker van België. Hij verhuisde in 1991 naar Anderlecht en, hoewel hij nooit een vaste plaats veroverde, won hij met de club uit Brussel in 1993 de Belgische titel.  Na dat succes keerde hij terug naar Luik waar hij nog twee jaar speelde voor hij afscheid nam en in 1995 een functie als coach aanvaardde bij de Belgische voetbalbond.

In eerste instantie werd hij aangesteld als assistent-coach bij de min 13-jarigen en vervolgens bij de beloften.  In 1997 kreeg hij zelf de leiding kreeg over de min 19-jarigen. Twee jaar later werd hij trainer van de beloften.  Zijn jonge Duivels haalden in 2002 de eindronde van het EK voor min 21-jarigen, nadat ze in de play-offs Zweden hadden verslagen.  Na de teleurstelling in 2006 schakelde België in de play-offs Bulgarije uit (5-2 over twee wedstrijden) om zich te kwalificeren voor het toernooi in Nederland.

Nu hij zijn eerste doel heeft bereikt, heeft de Sart zijn zinnen gezet op de Olympische Spelen, maar daarvoor moet hij straks doorstoten tot bij de laatste vier van het EK.
 
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Europa

Nieuwste reacties