EK-21: En de winnaar is ... Nederland

Steurbaut Kersten
| 0 reacties
EK-21: En de winnaar is ... Nederland
Foto: © SC

Vanuit Heerenveen

De straten in Heerenveen kleuren lichtjes Oranje, Nederland maakt zich klaar voor het Europees Kampioenschap -21. Naar goede gewoonte is het zelfvertrouwen ook dit jaar weer zeer groot. "We worden kampioen", vertelt Ferdinand (23) zelfzeker.

 

Ondanks de honderden oranje vlaggetjes, oranje boa's, oranje shirts en oranje hoedjes leeft niet iedereen mee met Jong Oranje. "Voetbal? Daar ken ik niks van", reageert de plaatselijke visboer op de vraag hoe hij toeleeft naar het EK in eigen stad. "Je kan je beter informeren in de kroeg op het eind van de straat." Zo gezegd, zo gedaan, maar ook daar geen voetbalfans.

 

Nils (25) stelt ons echter gerust. "Na de prestaties van vorig jaar leeft het hier wel", verzekert de verkoper van sportkledij. "De merchandising gaat goed de deur uit de laatste dagen. Je merkt dat het tornooi gaat beginnen." Bij marktkramer René (32), die vlotjes de oranje appelsientjes van de hand doet, klinken dezelfde woorden. "Er wordt hier op de markt ook veel gepraat over het tornooi. Het is een echte happening", aldus René. "In Heerenveen en Groningen merk je echt dat het leeft", voegt Gert-Jan (23), op bezoek in de stad van Abe Lenstra, eraan toe. "In de andere steden moet het nog een beetje loskomen."

 

De activiteiten lopen voorlopig misschien nog op een laag pitje, op een 21-uren voetbaltornooi na valt er in Heerenveen niet veel te beleven. Het zelfvertrouwen draait echter al op volle toeren. "We worden zeker kampioen", klinkt Ferdinand overtuigend. Ook Gert-Jan is overtuigd van winst terwijl René het minimaal op een plaatsje bij de laatste vier houdt. Al heeft Jong Oranje volgens hem wel een ploeg om de titel in eigen land te houden. Verkoper Nils stelt zich iets gematigder op: "Veel hangt af  van de eerste wedstrijd. Je moet in een tornooi kunnen groeien en de tegenstand – Portugal, Engeland en België - is ook niet niks."

 

Over België is Nils trouwens lovend. "Als de spelers  kunnen brengen wat ze hier in Nederland al toonden, hebben ze een aardige kans om ver te geraken", zegt hij zonder ons te willen paaien. Ook volgens fruit- en groentenverkoper René ziet het er voor onze jonge landgenoten hoopgevend uit. Spijtig genoeg deelt niet iedereen die mening. "België? Ken ik niet goed", aldus Ferdinand. "Ik schat België nooit echt hoog in", voegt Gert-Jan er aan toe. "Het is het kleine broertje waarvan we altijd winnen, maar ik hoop wel dat Jong België ver kan komen. Het zijn wel allemaal sterke teams. Ik denk dat België het moeilijk gaat krijgen." [AN]

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Europa

Nieuwste reacties