WK U-20: Portugal en Mexico winnen makkelijk

Mathias Dumarey

Portugal heeft in Groep C makkelijk afstand kunnen nemen van Nieuw-Zeeland. Het won met 2-0. Ook Mexico kende geen problemen. Van het nietige Afrikaanse land Gambia werd met 0-3 gewonnen. Oostenrijk ontgoochelde ietwat in zijn openingsduel. Het land dat vorig jaar ten koste van België doorging naar de eindfase van dit toernooi geraakte niet verder dan een gelijkspel tegen Congo, de kampioen van Afrika.

POR 2 - 0 NZE

Bruno Gama
, een talent van SC Braga, was de man van de wedstrijd bij de Portugezen. Hij scoorde de beide doelpunten tegen Nieuw-Zeeland. Niet dat het erg makkelijk liep voor Portugal want de Kiwi's balden hun vuist en verdedigden zich moedig tegen het technisch geweld van de Zuid-Europeanen. Het tweede doelpunt van Bruno Gama, een penalty, was overigens de 1.600ste in de geschiedenis van het WK voor spelers onder de 20 jaar.

GAM 0 - 3 MEX

Mexico treedt in Canada aan met de formatie die enkele jaren terug wereldkampioen werd in Peru op het WK U-17. Tegen Gambia toonde het land dat die titel geen toeval was. De bondscoach van Mexico koos voor drie spitsen, maar dat loonde niet meteen. Gambia had aanvankelijk de beste mogelijkheden. Het was aan doelman Alfonso Blanco te danken dat Mexico niet met een achterstand de rust in moest. Na de rust veranderde het spelbeeld volledig. Giovanni Dos Santos, een groot talent bij FC Barcelona, opende de score. Tien minuten later verdubbelde Hector Moreno de score. Javier Hernandez legde met een intikker in de slotminuut de 0-3-eindstand vast.

CGO 1 - 1 OOS

Oostenrijk ontgoochelde tegen de Afrikaanse kampioen Congo. Het gaat overigens niet om het voormalige Zaïre, maar over Congo-Brazzaville. Oostenrijk kwam wel vroeg in de wedstrijd op voorsprong toen Erwin Hoffer na zeven minuten de score opende. Congo vond gaandeweg beter zijn draai en ging beter voetballen. Ze konden ook rekenen op de steun van de Canadese supporters in de tribune in het stadion van Edmonton. Op het uur kwam Congo terug gelijk na een strafschop van Franchel Ibara. Beide landen kwamen nog dicht bij de overwinning. Michael Madl viseerde in de 78ste minuut de dwarsligger en Oostenrijk-doelman Michael Zaglmair moest nog twee uitstekende saves uit de mouw schudden om een punt uit de brand te slepen.