WK U-20: Portugal verliest maar gaat door

Mathias Dumarey

Op het WK voor spelers onder de twintig jaar in Canada viel gisteren nog een verrassing te noteren. Het hoog aangeschreven Portugal verloor van Gambia met 1-2. Toch hoefde Portugal uiteindelijk niet te panikeren want het gaat als één van de beste derdes door naar de volgende ronde.

Groepswinnaar Mexico kende dan weer geen problemen met Nieuw-Zeeland. Het werd 1-2. Het land uit Oceanië is uitgeschakeld.

POR 1 - 2 GAM

In voetbal kan alles, ook dat het nietige Gambia het veel sterker gewaande Portugal in het verlies kan duwen. De Portugezen begonnen met een half B-team aan de wedstrijd en dat was er aan te zien. Ze kregen wel de meeste kansen, maar het scoren ging Portugal niet af. Na twintig minuten kwamen de Europeanen wel op voorsprong nadat de Gambiaanse doelman onnodig uitkwam bij een voorzet van Pedro Correia en Feliciano Condesso de bal in het lege doel kopte. Gambia liet zich niet onbetuigd en vlak voor de rust kregen ze een penalty die Ousman Jallow mooi omzette. Gambia verloor kort na de rust wel een mannetje toen kapitein Ken Jammeh iets te driest tackelde en met rood mocht gaan douchen. Maar in plaats van verzwakt te zijn, ging Gambia veel beter voetballen en dat resulteerde halverwege de tweede helft Abdoulie Mansally een vrije trap verrassend in de verste hoek binnentrapte. Portugal verloor nadien ook nog zijn sterspeler Bruno Gama met een blessure. Gambia wordt door deze stunt tweede in de groep, Portugal werd derde maar kwalificeert zich toch.

Doelpunten: 20' Condesso 1-0, 44' Jallow (pen. ) 1-1, 68' Mansally 1-2

NZL 1 - 2 MEX

Zoals kon verwachten worden was El Tri de betere van de Kiwi's. Mexico kwam halverwege de eerste helft verdiend op voorsprong toen Christian Bermudez een door de Nieuw-Zeelandse goalie gekeerde bal van Javier Hernandez in het lege doel schoof. Vijf minuten later miste Hernandez dé kans op de 0-2 maar hij trapte de voorzet van Carlos Vela hoog over het lege doel. Tien minuten voor affluiten verdubbelde Mexico de score toen Osmar Mares een voorzet van José Guerrero binnenlegde. Nieuw-Zeeland was in de slotfase ook nog goed voor een doelpunt toen Jack Pelter een slecht weggebokste bal van de Mexicaanse keeper in doel schoot. Mexico eindigt met het maximum van de punten en is één van de favorieten op de eindzege.

Doelpunten: 24' Bermudez 0-1, 78' Mares 0-2, 89' Pelter 1-2