Kalmar leider na winst tegen Hammarby

viki meeuwis

De dertiende speeldag in de Allsvenskan werd op gang getrapt door de ontmoeting tussen Djurgården en Malmö FF op zaterdag. Deze wedstrijd was vrij gesloten en ging gelijk op. Beide ploegen kregen kansen op doel maar slaagden er niet in om in de eerste helft te scoren. Het werd uitgerekend Jones Kusi Asare de 1-0 wist te scoren. Asare lag namelijk al langere tijd onder vuur omdat hij wel voor doel kwam maar nooit kon afmaken.
Djurgården begon goed aan de match maar Malmö begon langzaam aan beter in de wedstrijd te komen zonder echt voor direct gevaar te zorgen. De beste kans in de eerste helft was voor Daniel Sjölund die met een hard schot op doel, na een goede voorbereiding van Sölvi Ottesen, keeper Jonas Sandqvist van Malmö tot het uiterste dwong. Geen van beide ploegen kon voor de rust de bal tegen de netten krijgen.
Malmö speelde niet echt goed en de enige echte kans voor de bezoekers kwam er nadat Junior de bal voorbij de verdediging van Djurgården kreeg en bijna voorbij keeper Dembo Touray maar gelukkig voor de thuisploeg ging de bal in het zijnet. In de 69e minuut wist Jones Kusi Asare de bal te bemachtigen en kon makkelijk scoren. Na dit doelpunt nam Djurgården de match volledig over tot aan het fluitsignaal, zonder de voorsprong te kunnen vergroten.

Djurgården - Malmö FF 1-0
Doelpunten: 1-0 Jones Kusi Asare (‘69)
Gele kaarten: DIF: Enrico, MFF: Höiland
Scheidsrechter: Peter Fröjdfeldt
Toeschouwers: 11 515

Zondag nam Örebro het thuis op tegen Halmstads BK. De match begon goed voor de thuisploeg, de eerste echte kans was voor hen. Glenn Holgersson schoot de bal in de 25e minuut op de dwarslat. Hierna werd het spel opengebroken en kon Halmstad meer kansen afdwingen, meer bepaald via Dusan Djuric. In de 40e minuut was het Djuric die een goede pass gaf naar Jesper Westerberg. Westerberg kon de bal makkelijk in doel werken en bracht zo Halmstad op een 1-0 voorsprong.

Na de rust was het Halmstad dat in balbezit bleef. In de 54e minuut kreeg Magnus Arvidsson een pass, dribbelde zich in het strafschopgebied maar kon keeper Peter Wast
å niet verrassen. Toen Arvidsson de bal in de rebound wou bemachtigen werd hij door Wastå tegengehouden. Hiervoor kreeg Halmstad een strafschop toegekend die knap door Tommy Jönsson in doel werd gewerkt. Amper drie minuten later kon Djuric de bal in de kruising schieten vanop 35 meter. Volgende week staan beide ploegen terug tegenover elkaar maar dit keer op Örjans Vall, de thuisbasis van Halmstads BK, dat vooralsnog ongeslagen is op eigen grond.
Örebro – Halmstads BK: 0-3
Doelpunten: 1-0 Westerberg (’40), 2-0 Jönsson (’54 pen.), 3-0 Djuric (’57)
Gele kaarten: HBK: Zvirgzdauskas
Scheidsrechter: Håkan Jonasson
Toeschouwers: 6 101

De wedstrijd van maandagavond was de clash tussen AIK uit Stockholm en landskampioen IF Elfsborg. AIK was duidelijk de betere ploeg in een erg spannende eerste helft die meer duels bood dan mooi voetbal. Beide ploegen hadden het moeilijk met het combineren. Elfsborg had nog geen echte kansen op doel gehad tot het enige doelpunt viel in de 61e minuut. Alsof dat nog niet erg genoeg was voor AIK, kwam dat doelpunt er via een ex-speler van de club uit Solna, Stefan Ishizaki. Het was Anders Svensson die de bal naar Mathias Svensson op rechts speelde, die op zijn beurt Ishizaki aanspeelde. Na dit doelpunt kwam AIK er eigenlijk niet meer aan te pas en was de overwinning van Elfsborg verdiend te noemen.

GAIS - Trelleborgs FF: 3-1
Doelpunten: 1-0 Friberg (‘9), 2-0 Gustafsson (’29), 2-1 Bengtsson (’60), 3-1 Friberg (’77)
Gele kaarten: GAIS: Lundén, Gudmundsson, Friberg
Scheidsrechter: Tobias Mattsson
Toeschouwers: 4 029

Gefle IF - IF Brommapojkarna: 1-1
Doelpunten: 1-0 Makondele (’52), 1-1 Lagerlöf (’73)
Gele kaarten: Gefle: Westlin, BP: Chhadeh
Scheidsrechter: Zarko Kovacevic
Toeschouwers: 4 793

Dinsdagavond was het de beurt aan IFK Göteborg dat Helsingborgs IF over de vloer kreeg. Het was een wedstrijd waarin twee ploegen tegenover elkaar stonden die hongerig waren naar de drie punten. Spijtig genoeg gooide de slechte staat van de grasmat roet in het eten want de wedstrijd eindigde op een doelpuntenloos gelijkspel. Helsingborg begon het beste aan de match en kon direct druk zetten op de thuisploeg zonder echter voor doelgevaar te zorgen. Na een tijdje slaagde IFK erin om beter in de wedstrijd te komen en kon tegen het einde van de eerste helft zelfs een paar keer gevaarlijk uithalen via Marcus Berg. Zijn eerste poging ging net over doel en een volley die keeper Andersson goed opving. Slechts een paar minuten later kreeg Helsingborgs de beste kans toen Christoffer Andersson kon passen en ploegmakker Svanbäck de bal op de paal schoot. Het was wachten op het einde van de tweede helft vooraleer Marcus Berg en mede aanvaller Jonas Wallerstadt een paar kansen op doel konden versieren. Keeper Andersson in het doel van Helsingborg voerde een paar knappe reddingen uit.
IFK Göteborg - Helsingborgs IF 0-0
Gele kaarten: IFK: Johansson, Wallerstedt. HIF: Omotoyossi, Dahl
Scheidsrechter: Markus Strömbergsson
Toeschouwers: 10.768

Hammarby speelde zaterdag uit tegen Cork in de Intertoto beker. In die wedstrijd kreeg keerper Hellström af te rekenen met een dijbeenblessure. Hij raakte speelklaar voor de match tegen Kalmar vanavond maar de blessure stak terug de kop op en bij Hammarby is het nu bang afwachten op deze kwaal lang zal aanslepen. Al na zestien minuten moest Hellström vervangen worden. Hammarby kende nog meer tegenslag, de wedstrijd tegen Kalmar was de zevende match sinds 19 juni, wat duidelijk zijn sporen heeft nagelaten op de fitheid van de groep. Aanvaller Eguren liep tegen een zoveelste gele kaart op waardoor hij de eerste wedstrijd in de terugronde, tegen Kalmar, volgende week mist. De thuisploeg kende meer geluk want door de 2-0 overwinning die ze binnenhaalden, voeren ze nu de tabel in de Allsvenskan aan als leider. Het was de eerste keer dat Kalmar zonder Ari aan de aftrap verscheen en dat leverde niet al te veel problemen op. In de 51e minuut kon Patrik Ingelsten de 1-0 binnenwerken. Cesar Santin en Suleyman Sleyman jaagden gezamenlijk op iedere bal. Het was vooral op het defensieve vlak dat de ploeg uit Stockholm problemen kende. In de 76e minuut kon Victor Elm er 2-0 van maken. Middenvelder Monterio slaagde er nog in de bal van doel weg te houden maar Lolo Chanko beging een stommiteit door de bal verder het veld in te jagen waardoor die bij Elm terecht kwam. Die stond geheel vrij en had de bal maar in doel te werken.

Kalmar FF – Hammarby: 2-0
Doelpunten: 1-0 Ingelsten (’52), 2-0 Elm (‘76)
Gele kaarten: KFF: Sorin, Rosengren, Hammarby: Eguren
Scheidsrechter: Jonas Eriksson
Toeschouwers: 9 747