WK U-20: Chili vernedert Nigeria in de verlengingen

Mathias Dumarey

CHL 4 - 0 NIG
(na verlengingen)

Chili heeft Nigeria er uit gekegeld op het WK voor spelers onder de twintig jaar in Canada. De Nigerianen waren twee jaar terug in Nederland nochtans nog de verliezende finalist. Het dient wel gezegd dat Chili de betere ploeg was in Montréal.

Chili begon het best aan de partij en de Nigeriaanse doelman Ikechukwu Ezenwa moest een goede redding bovenhalen om Dagoberto Currimilla van het openingsdoelpunt te houden. Op het halfuur had Alexis Sanchez, één van de smaakmakers op het toernooi, een goede kans met een vrije trap, maar het doelpunt kwam er niet. Naarmate de rust in zicht kwam, gingen de Nigerianen beter voetballen. Christopher Toselli, de Chili-doelman, moest gepast ingrijpen op een gevaarlijke voorzet van Chukwuma Akabueze, maar vlak voor de pauze was hij kansloos op een kopbal van Ezekiel Bala. Gelukkig voor Toselli was er nog de dwarsligger die redding bracht.

Chili-bondscoach José Sulantay besliste in de rust om Jaime Grondona en Carlos Carmona in het strijdperk te gooien. Veel beterschap leverde het evenwel niet op. Mauricio Isla (54') trapte op de onzeker keepende Ezenwa en twintig minuten later bracht Grondona de Nigeriaanse goalie opnieuw in de problemen maar wederom zonder doelpunt tot gevolg.

Verlengingen moesten uitmaken wie naar de halve finale mag en Argentinië mag partij geven. Zes minuten hadden de Chilenen nodig om de vermoeide Nigerianen een eerste tik uit te delen. Grondona kopte een balletje van de voet van Hans Martinez binnen. Nigeria trok alle registers open om de gelijkmaker te kunnen maken, maar dat leverde de Zuid-Amerikanen zeeën van ruimte op. Nadat Isla er na een terechte strafschop 2-0 had van gemaakt profiteerden nog eens Isla en Mathias Vidangossy van de geboden ruimte door twee counteraanvallen heel professioneel af te maken.

Doelpunten: 96' Grondona 1-0, 114' Isla (pen.) 2-0, 118' Isla 3-0, 122' Vidangossy 4-0

Rode kaart: 113' Sodiq