Speler in de spotlight: Bernd Thijs

Dirk Pieters
| 0 reacties
Speler in de spotlight: Bernd Thijs
Foto: © SC

Voetbalkrant.com zet wekelijks één speler uit de Belgische hoogste klasse in de Spotlight. Dit keer is het de beurt aan Bernd Thijs. De middenvelder van AA Gent was met zijn debuut meteen goed voor de gelijkmaker tegen Standard. Voor Thijs een enorme opkikker na de moeilijke periode in Duitsland.

Begin van de carrière

In 1991 kwam Standard op de proppen voor Bernd Thijs. De Rouches haalden Thijs weg bij Wellen, waarna hij negen jaar op Sclessin speelde. In 1995 begon de middenvelder aan zijn eerste grote avontuur. Hij debuteerde op 17-jarige leeftijd in het eerste elftal van Standard. Thijs bereikte in twee jaar tijd tweemaal de bekerfinale met Standard, twee finales waar hij wellicht niet zo'n leuke herinneringen aan overhoudt. De eerste werd met 3-1 verloren van Lierse, de tweede moest hij missen wegens schorsing en die werd ook verloren… tegen Racing Genk. 

De Limburgse club trok nadien de middenvelder aan. Bij Racing Genk groeide hij aan de zijde van de Australiër Josip Skoko uit tot een van de beste verdedigende middenvelders in België. Vanaf toen ging het heel snel voor ‘Rossen Thijs’. In het seizoen 2002 pakte Thijs meteen zijn eerste grote prijs. De middenvelder werd met Racing Genk kampioen van België en mocht zich even later ook Rode Duivel noemen. Op 14 mei kwam Bernd voor het eerst aan de aftrap toen de Belgen het opnamen tegen Algerije. Thijs werd meteen door zijn gewezen coach bij Standard, Robert Waseige, geselecteerd voor het WK in Japan en Zuid-Korea.

Na vier seizoenen bij Racing Genk was het tijd voor een nieuwe stap in zijn carrière. Hij verliet de eersteklasser in 2004 voor het Turkse Trabzonspor. Het Turkse avontuur duurde niet lang want na een half seizoen vertrok Thijs naar Duitsland.
 
Het Duitse Mönchengladbach trok de middenvelder aan en dat leek aanvankelijk een succes te worden. Thijs liet zien van goudwaarde te zijn in de beginfase, maar later kwam de middenvelder steeds minder en minder in beeld. Het absolute dieptepunt volgde afgelopen seizoen toen zijn contract werd ontbonden, waardoor hij transfervrij weg mocht.

Dat was het ideale moment voor Trond Sollied om Thijs naar AA Gent te lokken. Met succes zo blijkt want al in de eerste wedstrijd zorgde Thijs met een streep voor de 1-1 gelijkmaker tegen Standard. 

De Rode Duivels 

Bernd Thijs kwam nooit echt veel in actie met de Rode Duivels. De middenvelder werd 14 keer opgeroepen voor de selectie, maar kwam maar enkele keren aan spelen toe. De Belgische nationale ploeg blijft voor Thijs een gevoelig punt. Sinds de fatale wedstrijd in Kroatië was hij er niet meer bij. 

Toch bleef Thijs altijd beweren de Rode Duivels te kunnen helpen. "Ik verdien een plaats bij de selectie van de Rode Duivels. Maar wie ben ik? Het enige wat ik mezelf kan verwijten is dat ik niet steeds constant presteer", aldus de middenvelder.

Toch klopte Thijs hard op tafel. Hij zag de ene selectie na de andere aan zijn neus voorbij gaan. "Het is niet aan mij om te roepen dat ik moet spelen. Ik wil enkel presteren op het veld. In de media zal je nooit oorlogstaal van mij vinden. Ik wil me enkel bewijzen op het veld, niet in de media." [AN]
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties