Analyse Waarom zoveel kritiek op nieuwe kalender?

Bart van Maele
| 0 reacties
Waarom zoveel kritiek op nieuwe kalender?
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Door een juridisch steeksspel van Geel en Namen en de machteloosheid van de Voetbalbond is het programma in de tweede klasse helemaal in de knoop geraakt. De Kalendercommissie moest tot twee keer toe een nieuwe kalender maken en nog blijft het gros van de clubs ontevreden. Voor buitenstaanders blijven de redenen misschien onduidelijk, vandaar hier even wat verduidelijking. 


De Kalendercommissie zondigde met de eerste kalender tegen haar eigen wetten. Het bondsreglement stelt immers dat alle ploegen op hetzelfde moment de competitie moeten beëindigen. Dat was eerst niet zo: op de laatste speeldag (11 mei) stonden nog drie wedstrijden gepland, terwijl er zes nu al zijn afgewerkt. De Kalendercommissie heeft de kalender nu zodanig gewijzigd dat dit euvel verholpen is door de overgebleven wedstrijden vroeger te laten spelen.

Maar de andere problemen blijven bestaan. Er is geen winterstop, omdat er nog 38 speeldagen moeten worden afgewerkt en daarin zullen de spelers ook in de periode van de feestdagen aan de bak moeten. Enkel in de tweede week van januari is er geen competitievoetbal, maar dan is er wel bekervoetbal.

Een ander heikel punt is dat clubs meteen weer tegen de ploeg van de vorige speeldag moeten spelen. Met andere woorden: heen- en terugmatch worden direct na elkaar afgewerkt. Neem nu bij voorbeeld Antwerp dat opnieuw tegen Olympic Charleroi moest spelen. In dat specifiek geval waren er zelfs spanningen omdat Antwerp een zaak aanspande tegen Olympic Charleroi omdat het in de vorige partij twee spelers opstelde die nog niet speelgerechtigd zouden geweest zijn.

Bovendien zijn er de 'midweekmatchen'. Dat zijn wedstrijden die op woensdag worden gespeeld. Voor clubs betekent dit een groot inkomstenverlies, omdat veel toeschouwers op dat moment nog moeten werken. Topaffiches dreigen op die manier in het water te vallen. KSK Tienen liet nu al weten de woensdagmatch van 10 oktober tegen Antwerp liever op zondag 3 februari te willen spelen en de burgemeester van Tienen verbiedt nu zelfs het plaatshebben van de match.

De Kalendercommissie wil tenslotte ook nog het systeem van de periodetitels laten vallen voor dit seizoen. De reden daarvoor is dat ploegen nu twee keer op een rij tegen elkaar spelen en dat sommige resultaten die in de eerste periode behaald werden, nu plots meetellen voor de derde periode. De Commissie heeft daarom een voorstel klaar om de nummers twee tot en met vijf uit de algemene eindrangschikking de eindronde te laten spelen. Maar de tweedeklassers en het Uitvoerend Comité van de Voetbalbond moeten voor dit voorstel wel nog hun goedkeuring geven.

Het zijn immense problemen en het dreigt een financieel zwart seizoen te worden voor vele ploegen uit tweede klasse. Veel mensen kunnen er niet meer aan uit en wij als neutrale voetballiefhebbers hopen stilaan dat dit seizoen snel voorbij zal zijn.




Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

2e klasse

Nieuwste reacties