Analyse Dender: 'Het Boskamp/Asselman-effect'

Dirk Pieters
| 0 reacties
Dender: 'Het Boskamp/Asselman-effect'
Foto: © SC

*VOORAF FCV Dender EH is een fusieclub die in 2005 ontstond door samensmelting van KFC Denderleeuw en Vebroedering Denderhoutem. In hun eerste seizoen werden ze meteen kampioen in derde klasse A met 65 punten.

Een seizoen erna deden ze het nog eens dunnetjes over door kampioen te spelen in tweede klasse. Dender eindigde met 77 punten op de eerste plaats, zeven punten meer dan eerste achtervolger KV Mechelen, tien meer dan derde KV Kortrijk en maar liefst zeventien meer dan Antwerp.

Zo belandde de club begin dit seizoen in eerste klasse. Trainer van dienst was nog steeds Jean-Pierre Vande Velde. Er werd aan het begin van het seizoen getwijfeld of Dender wel mee zou kunnen in de hoogste afdeling. Toch wist Dender die twijfel deels van zich af te schudden.

* DE VERWACHTINGEN

Bij Dender had men maar één doel voor ogen. Laten zien dat de club ook in eerste klasse zijn mannetje kan staan. Weinig mensen hadden vertrouwen in de nieuwkomer in de eerste klasse. Aan het bestuur en de spelers de taak om hun ongelijk te bewijzen. Voorzitter Patrick De Doncker, ex-preses van fusiepartner Hekelgem, wou met gezond boerenverstand zijn club door eerste klasse loodsen. Dender haalde enkele spelers binnen, waaronder doelman Erwin Lemmens, maar het zag ook enkele sterkhouders vertrekken.


* DE COMPETITIESTART

Dender begon thuis tegen Germinal Beerschot en verloor met 1-2. Een week later speelden ze uit bij Roeselare waar ze een zware 3-1 moesten incasseren. In de thuiswedstrijd tegen het grote Anderlecht, een David tegen Goliath strijd, wisten ze verrassend genoeg een puntje uit de brand te slepen. Het was een wedstrijd waarin vooral David De Storme zich wist te onderscheiden, éénmaal via een doelpunt en later zorgde hij voor de assist bij de gelijkmaker van Munyaneza. Het eerste puntje was binnen. Dender won ook van Sint-Truiden, maar daarna ging het steeds slechter. Een 4-1 nederlaag tegen FC Brussels was meteen ook het einde van trainer Jean-Pierre Vande Velde bij de fusieclub. Dender ging op zoek naar een nieuwe oefenmeester en kwam terecht bij Johan Boskamp. Hij zorgde er samen met Patrick Asselman voor dat de trainerswissel een uitstekende zet bleek te zijn. Dender pakte meteen enkele broodnodige punten. Zo versloeg het Racing Genk met 2-0. Ook op het veld van Zulte Waregem ging de club winnen. Op de voorlaatste en laatste speeldag van de heenronde pakte het nog vier punten tegen Standard en Gent. Vooral de laatste wedstrijd tegen de Buffalo’s was een schitterende wedstrijd. Een tien op twaalf in de laatste vier wedstrijden was dan ook de beloning.

In de Beker van België zette Dender Westerlo met 4-1 opzij. In de volgende ronde wacht streekgenoot Eendracht Aalst voor een derby. Een wedstrijd die duidelijk leeft in die regio, getuige daarvan de ajuinen die meteen na de loting op het veld van Dender gegooid werden.


* TOPPERS EN FLOPPERS

Voor de topschutter bij Dender moeten we bij Henri Munyaneza zijn. De aanvaller scoorde zes doelpunten voor de nieuwkomer in de eerste klasse. Ook David Destorme scoorde enkele belangrijke doelpunten. Op de laatste speeldagen ontpopte Norman Sylla zich tot sterkhouder. Hij was vooral in de laatste wedstrijd tegen Gent een ware kwelduivel voor de verdediging van de tegenpartij.

Ook Johan Boskamp en Patrick Asselman mogen een deel van de lof op zich nemen. Zij zorgden meteen voor een schokeffect. Spelers én bestuur zijn in de wolken over het duo.


* HOE MOET HET VERDER

Dender kreeg voor het seizoen weinig krediet. De ploeg was te zwak, was compleet kansloos volgens analisten, maar sinds de komst van Johan Boskamp loopt alles op wieltjes. Kan Dender EH deze vorm behouden? De eerste wedstrijd van de terugronde is tegen Germinal Beerschot, alvast geen simpele opdracht. De club versterkte zich tijdens de winterstop wel met Frederik Vanderbiest (Roeselare). Ook Da Silva (Genk) en Alin Stoica (Gent) zijn momenteel in beeld bij Dender.

* ANALYSE VAN VOETBALKRANT

De competitiestart van Dender was behoorlijk zwak. Het zag er lange tijd naar uit dat de club het zwakke broertje ging worden, maar enkele speeldagen voor de winterstop liep het plots heel wat beter. De komst van Johan Boskamp zorgde voor een extra boost. De behaalde punten tegen Genk, Gent en Standard waren broodnodig en geven de de club weer wat ademruimte. Dankzij die knappe remonte is Dender geslaagd voor zijn eerste seizoenshelft. (AN)

* Score heenronde: 5,5/10. 
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties