Analyse Cercle Brugge blijft de sensatie van België

Thomas Dubois
Cercle Brugge blijft de sensatie van België

De achttiende speeldag zorgde voor weinig verrassingen. De top won, en de staart verloor. Daartussenin werd er gebikkeld om de drie punten.

Cercle Brugge blijft de sensatie van de competitie. Zondagavond won de groen-zwarte vereniging van Racing Genk met ruime 5-1 cijfers. De prestaties van de vereniging staan in schril contrast met die van de Club uit Brugge. Qua resultaten doen die laatste het beter, maar qua veldspel is er amper overwicht, zo ook tegen Bergen. Hetzelfde geldt voor Anderlecht dat nog steeds op zoek is naar een goede collectieve prestatie. Standard won vrij makkelijk van Zulte Waregem. Gent haalde het van Moeskroen. Onderaan verloren Dender, Brussels en Bergen, terwijl Sint-Truiden tegen Lokeren een puntje haalde. In de middenmoot won Charleroi van Roeselare.

Vrijdagavond mocht herfstkampioen Club Brugge de terugronde aftrappen. Het deed dat met een 0-1 overwinning op het veld van Bergen. Club flitste wederom niet, maar bleek opnieuw bijzonder efficiënt. Simaeys duwde in het begin van de tweede helft een vrije trap van Leko in doel. Bergen kon meermaals bijzonder gevaarlijk zijn, maar een sterke Stijnen hielp blauw-zwart aan de drie punten. Een verdiende overwinning, maar daar blijft het ook bij.

Verdiend was de overwinning van Anderlecht thuis tegen KV Mechelen ook. Maar ook daar bleef het bij verdiend. Het fluitconcert na afloop van de eigen aanhang sprak boekdelen. Boussoufa speelde vinnig maar te weinig precies en vooraan kon Akin het niet bolwerken. Paars-wit dankt z’n overwinning aan een own-goal van Malinwa-spits Vleminckx. Anderlecht moet zich optrekken aan het feit dat het twee keer op rij won en hopen dat het er beterschap komt.

Op beterschap, dat is ook iets waar ze op hopen bij die andere club uit de hoofdstad: FC Brussels. De ploeg van voorzitter Johan Vermeersch kreeg zaterdagavond een serieus pak voor de broek van Westerlo. De bezoekers kwamen tot twee keer toe op voorsprong, maar telkens maakte Westerlo vlug gelijk. Al na negen minuten stond er een 2-2 op het bord. Uiteindelijk was het de Kempense ploeg die doorzette en uiteindelijk met 7-2 won. Van den Eede was de held van de avond met drie doelpunten. Evens die op het einde van het seizoen naar Club Brugge trekt scoorde net als Dekelver, Mennes en Dirar één keer.

Standard blijft in het spoor van Club Brugge na een vrij makkelijke overwinning tegen Zulte Waregem. De Rouches kwamen tot twee keer toe op voorsprong via een strafschop omgezet door respectievelijk Dante en Witsel. Tussendoor kon Essevee kort voor rusten gelijkmaken via Leye. Uiteindelijk werd het 3-1, maar daar ging de meeste aandacht niet naar. Die ging naar Gouden Schoen Defour die geblesseerd uitviel. Hij is wellicht meerdere weken buiten strijd.

Germinal Beerschot leeft in een roes. Tegen Dender behaalde het de negende competitieoverwinning op rij. Voor de ploeg van Johan Boskamp was het de eerste nederlaag onder zijn bewind. Een doelpunt van Malki zorgde voor het verschil. Zo rukt de ploeg uit Antwerpen meer en meer op in het klassement. Volgende staat in het Jan Breydelstadion voor paars-wit een heuse topper op het programma tegen leider Club Brugge. Een wedstrijd om naar uit te kijken.

Sint-Truiden en Lokeren kwamen niet verder dan een 1-1 gelijkspel. De bezoekers uit Lokeren kwamen vlug op 0-1 via Tambwe. STVV ging nadrukkelijk op zoek naar de gelijkmaker in de eerste helft, maar die kwam er niet. Toen er wat gas teruggenomen werd in de tweede helft kwam die er alsnog via Debroux. In Roeselare heeft Charleroi z’n revanche beet voor de bekeruitschakeling van vorige zondag. Roeselare kwam verdiend op voorsprong maar verzuimde om de kansen af te maken. Charleroi maakte op slag van rust gelijk. In de tweede helft waren de Carolo’s de betere en kwam wit-zwart er niet meer uit, 1-2 was de eindstand.

AA Gent won zondag in de vooravond onder impuls van een sterk debuterende Khalilou Fadiga. Met twee beslissende passes had hij een ruim aandeel in de 2-0 overwinning van z’n ploeg tegen Moeskroen. Een verdiende overwinning want de Buffalo’s waren de baas in de eerste helft, toen werd maar één keer gescoord. In de tweede helft kon Moeskroen iets meer opzetten, Zewlakov scoorde op het juiste moment de beslissende 2-0 waardoor Gent bovenaan stand houdt.

In de slotwedstrijd toonde Cercle Brugge dat ze meer zijn dan een hype. Genk was het slachtoffer van dienst. Nederig dropen ze na 90 minuten af. Meer dan terecht want 5-1 was de eindstand daar in het Jan Breydelstadion. Het spitsenduo De SmetDe Sutter ontbolsterde opnieuw helemaal. Elk tekenden ze voor twee doelpunten. Iachtchouk scoorde tussendoor ook nog eens. Afgaande op het aantal kansen kon de score gerust nog wat hoger liggen. Cercle wint en blijft bevestigen.