Bond doet niet genoeg voor jeugdwerking in Z-A

viki meeuwis
| 0 reacties
Bond doet niet genoeg voor jeugdwerking in Z-A
Foto: © SC

Twee jaar voor het WK 2010 in Zuid-Afrika zal plaatsvinden, kampt de nationale ploeg met grote problemen. Het ziet er niet naar uit dat Bafana Bafana, zoals de bijnaam van de ploeg luidt, zich lang zal kunnen handhaven op het tornooi.

Zuid-Afrika was er niet in geslaagd om zich te plaatsen voor het WK2006 en ook in de Afrika Cup editie 2008 in Ghana hield de ploeg het niet lang vol.

De kritiek richt zich niet alleen op de nationale ploeg maar ook op de Braziliaanse bondscoach Carlos Alberto Parreira. Het dagblad The Start kopte onlangs na het 1-3 verlies van Zuid-Afrika tegen Tunesië “What now Car-loss?”

Binnen het half uur stond Tunesië al 0-3 voor. In de openingswedstrijd tegen Angola wist Bafana Bafana pas in de 87e minuut de gelijkmaker te versieren via Elrio van Heerden.

Het vertrouwen in Parreira is dus flink geslonken. Het is niet de eerste keer dat men in Parreira het vertrouwen verliest. Hoewel hij met Brazilië in 1994 de WK-titel behaalde verging het hem sindsdien minder goed. In 1998 werd hij al na twee wedstrijden ontslagen als bondscoach van Saudie-Arabië. In 2006 stond hij terug aan het roer bij Brazilië maar op het WK ging hij er wel uit in de kwartfinale. Zuid-Afrika stelde hem kort daarop aan om de nationale ploeg naar sucessen te leiden op het WK2010.

Kjetil Siem, voormaling administratief directeur bij het Noorse Vålerenga en huidig CEO van de Zuid-Afrikaanse Premier Soccer League, bevestigt dat het vertrouwen in Parreira zoek is. 

Siem ziet echter nog andere oorzaken van de nationale ploeg. Volgens hem verloopt het begeleiden van jonge talenten door de Zuid-Afrikaanse voetbalbond niet naar behoren. Op de bestuurdsvergadering van de PSL die gisteren werd gehouden stelde Siem voor om voor de -16 jarigen en de -18 jarigen een eigen competitie op te richten, onder leiding van de PSL.

Dat voorstel werd goed onthaald en de plannen zullen eerstdaags verder uitgewerkt worden. In tegenstelling tot in andere landen is het zo dat men in Zuid-Afrika liefst zo lang mogelijk bij de club blijft waar men zijn jeugdopleiding genoot. De talentvolle jonge spelers die bij de clubs uit de eerste klasse zitten, zullen dus niet verloren gaan. De clubs hebben bovendien meer professionaliteit en slagkracht dan de voetbalbond volgens Siem.

De Noor hoopt om het financiële plaatje zo snel mogelijk rond te hebben en zou de competitie graag van start zien gaan in augustus.

Zuid-Afrika werd in 1992 terug tot de FIFA toegelaten. Sinds 1976 was het uitgesloten van lidmaatschap bij de wereldvoetbalbon omwille van het apartheidsregime. In 1996 wist Bafana Bafana nog de Afrika Cup te winnen en leek het voetbal in het land een grote toekomst tegemoet te gaan.

Op dit moment komen de beste Afrikaanse voetballers echter uit landen als Ivoorkust, Ghana en Nigeria.

Die terugval is volgens Kjetil Siem vooral te wijten aan het feit dat er te weinig tijd en middelen gestoken wordt in jeugdopleiding bij de clubs. Ook de Zuid-Afrikaanse voetbalbond doet niet genoeg om de jeugdwerking te stimuleren.

 
 
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Play-off 1

Play-off 2

Nieuwste reacties