Analyse Klimmen en dalen in Oost-Vlaanderen

Gentil Dossche
| 0 reacties
Klimmen en dalen in Oost-Vlaanderen
Foto: © SC

Op 4 speeldagen van het competitieslot hoor je meer en meer de vraag “hoe zit het nu in 1ste Provinciale? Hoeveel klimmers en dalers zijn er eigenlijk?”

KLIMMERS = TWEE, de Kampioen en de winnaar van de eindronde.
Kampioen: Wat vorig jaar net niet lukte lijkt dit seizoen toch waarheid te worden. Sparta Petegem heeft een voorsprong van 6 punten op de (mathematisch) enige overblijvende belager, Terjoden-Welle. 
Eindronde: uit de 3 periodekampioenen + de 2de uit de eindrangschikking komt de 2de stijger. Is de Kampioen ook periodewinnaar, dan wordt zijn plaats ingenomen door de 3de uit de rangschikking. Terjoden-Welle is al zeker van een eindrondeticket. Mocht de fusieploeg alsnog kampioen worden, dan neemt Petegem deze plaats in. Voor de overige 3 plaatsen is het meer dan koffiedik kijken. Immers, ook in de 3de periode voeren Petegem en Terjoden het hoge woord, al blijft Berlare op de loer liggen. Naast Berlare komen ook nog Eine, Eeklo en Sint-Gillis-Waas in aanmerking voor de 3 tickets, terwijl Lede wat verderop volgt. Spanning tot de slotdag bijna gegarandeerd.
 
DALERS: de 2 laatsten in het kampioenschap dalen rechtstreeks (voorlopig zijn dat Rapide Lebbeke en Lebeke-Aalst). De 3de laatste speelt een eindronde met de 3 ploegen die in 2de Provinciale op de 2de plaats eindigen, INDIEN GEEN of EEN Oost-Vlaamse daler uit Bevordering. In dat geval blijft deze 3de laatste in 1ste Provinciale of wordt vervangen door de winnaar van deze barrage. 
Helemaal anders wordt het INDIEN TWEE of MEER ploegen uit Bevordering zakken want dan dalen er meer ploegen in Oost-Vlaanderen (2 Oost-Vlaamse dalers in Bevordering = 3 rechtstreekse dalers in 1ste provinciale; 3 dalers in Bevordering = 4 dalers in 1ste provinciale, enz.). En die kans zit er, spijtig genoeg, zeker in. Immers, in Bevordering zakken automatisch de 3 laatsten van elke reeks en speelt de 4de laatste barrages. Aangezien de reguliere competitie in Bevordering een weekje langer loopt dan deze in Provinciale, wordt het voor velen dus nog even bang afwachten.
 
In de A-reeks staan 3 Oost-Vlaamse ploegen min of meer in de gevarenzone. Meldert (30) sprokkelde de voorbije weken nogal wat punten en staat heel even buiten gevaar. Anders is het gesteld met Appelterre (26) en zeker met Maldegem (22). Deze Provinciegenoten moeten nog flink opboksen tegen Harelbeke (23) en Lauwe (28). Ieper (33), Wevelgem, Izegem, Ternat en Olsa Brakel (allen 34) lijken voorlopig buiten schot, maar in voetbal weet je nooit.
 
In de B-reeks lijkt enkel Evergem (19) zich in het degradatiedebat te mengen. Eendracht Zele (31) gaat Tubantia (30) vooraf en komt waarschijnlijk niet echt in gevaar. De 3 dalers + de barragist vinden we wellicht terug in het groepje met Overijse (16), Ukkel (20), Berchem (21), Grimbergen (24) en Wijgmaal (25). Alleszins Berchem had zich zijn 100-jarige bestaan zeker helemaal anders voorgesteld.
 
VERVANGERS: De 3 kampioenen in 2de Provinciale stijgen automatisch naar 1ste Provinciale. In de A-reeks blijft dit een strijd tussen Bellem (57) en Nevele (54). Bambrugge (56), Meerbeke en Voorde (53) en ook Mere (52) zijn nog in de running in de B-reeks. In de C-reeks staan niet minder dan 6 ploegen op een zakdoek van elkaar met Kemzeke en Dendermonde (46), Robur, Kalken en Wetteren (42) en Stekene (40). Wordt zeker vervolgd …
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Oost-Vlaanderen (1)

Nieuwste reacties