Column Speeldag 31: Finalement!

Greg Docx
| 3 reacties
Speeldag 31: Finalement!
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Alea iacta est: de teerling is geworpen. Na 31 speeldagen is de Belgische landskampioen bekend en dat is Standard Luik geworden.

Wie was er nu geïntereseerd in de vrijdag- en zaterdagavondwedstrijden? Zondag was de dag dat het allemaal zou gaan gebeuren. Wie weet werd Standard wel kampioen, kon u zich dat inbeelden? Wie van de huidige Standardsupporters had de laatste titel meegemaakt? Allemaal rond de schommelstoel van opa om te horen wat het is als Standard kampioen speelt en dat konden we nu zelf meemaken. 

De eerste volwaarde was al snel vervuld: Club Brugge won niet bij AA Gent. Toch wel een tegenvallende wedstrijd met nauwelijks kansen. Club Brugge liet een gouden kans liggen, ze konden een uitstekende zaak doen met het oog op de topper later op de avond. François Sterchele liet de grootste mogelijkheid liggen door een kopbal vanop één schamel metertje niet te kunnen binnentikken. Club Brugge komt zo weer naast eeuwige concurrent Anderlecht te staan. Zij zullen in de komende drie weken strijden om het tweede Champions Leagueticket, met vooral daarbij het onderlinge duel binnen twee weken in het oog houdend. 

Wie heeft daar nu de beste kaarten voor? Anderlecht, tot gisteren beste ploeg van de terugronde of Club Brugge, de herfstkampioen? Beide ploegen kenden één dramatische periode en één topperiode. Europees voetbal staat zo goed als vast voor alletwee. Anderlecht heeft het thuisvoordeel en laat daar niet al te gemakkelijk punten liggen. Maar het Anderlecht van gisteren, vooral de tweede helft, toonde weer opvallend veel pijnpunten, daar waar het de voorbije weken de tegenstanders soms overklaste. Maar Club Brugge toont wel weerbaarheid en dat zou ook wel eens de beslissende factor kunnen zijn. 

In elk geval hebben we wel al een verdiende kampioen, wie dat tegenspreekt kent niets van voetbal. Het had best iets spannender mogen zijn voor ons, maar wie veruit de beste is, steekt er nu éénmaal duidelijk bovenuit. Zijn we allemaal fout geweest door Standard niet als titelkandidaat te beschouwen voor het seizoen? Neen, want de reputatie hebben ze tegen, maar is nu weer gezuiverd. Geen tweestrijd Anderlecht - Club Brugge meer, Standard heeft zich de laatste jaren weer naar de top gewerkt met de ultieme bekroning dit seizoen. Ook Racing Genk wurmde zich een paar jaar geleden tussen de 'Grote 2'. Mogen we nu stellen dat onze competitie spanender is, wordt en zal blijven? Het valt te hopen.

Onderin is het doek gevallen voor FC Brussels, duidelijk tekortkomend dit seizoen. Tweede degradant zal hoogstwaarschijnlijk Sint-Truiden worden. Geen Brusselse en Limburgse derby meer volgend seizoen, ook dat zal wennen worden.

Finalement Standard champion, niets meer aan toe te voegen. Nog eens 25 jaar moeten wachten overleven ze in Luik wel niet, al kunnen wij wel zeggen dat we erbij waren in 2008... (AN)

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties