Vandersmissen: 'Niet blind voor tekortkomingen'

Nico Wieme
| 0 reacties
Vandersmissen: 'Niet blind voor tekortkomingen'
Foto: © SC

Voor het eerst in 25 jaar gaat de landstitel naar de Luikse Rouches. Ex-Standardspeler Guy Vandersmissen vergelijkt de kampioenenploeg van toen met die van nu.

Guy Vandersmissen mocht 25 jaar geleden mee de feestneus opzetten bij Standard. In 1983 vierde de Vurige Stede voor het laatst een landstitel. De ex-speler van Standard wikt en weegt beide ploegen. “Wij waren technisch sterk en hadden achterin fysiek sterke spelers”, vertelt Vandersmissen aan Sporza.
 
Geen druk
Hoewel de ploeg nu stukken jonger is dan die van 25 jaar geleden, zijn de spelers niet bezweken onder de druk. “ Michel Preud'homme heeft daar zeker een rol in gespeeld”, denkt Vandersmissen, die dertien seizoenen de kleuren van Standard verdedigde.
 
“De ploeg draaide ook van in het begin van het seizoen en zo groeide de groep naar elkaar. De kern was niet groter dan nodig, zo hou je iedereen content”, aldus de 17-voudige A-international.
 
Verdiend
Voor Vandersmissen bestaat er geen twijfel over: “Als je drie speeldagen voor het einde nog niet verloren hebt, dan ben je absoluut de verdiende kampioen. Standard lijkt me nog altijd redelijk fris, er werd dus goed gedoseerd. Standard heeft het dit seizoen ook anders aangepakt. Het duurde dit keer geen tien matchen voor de automatismen er waren."
 
Dreigende gevaren
Toch waarschuwt de ex-kapitein van de Rouches voor een dreigend gevaar. "Als je kampioen wordt, is het wel nooit makkelijk om de groep bijeen te houden. Standard zou ook moeten investeren om de poules van de Champions League te halen, maar het is pas als je de poules haalt dat het grote geld binnenkomt.”
 
Vandersmissen zwaait niet alleen de loftrompet over Standard, in de opstekende euforie is hij niet blind voor enkele tekortkomingen. “De doelman (Espinoza, nvdr.) bijvoorbeeld, dat kan toch een probleem worden. Achterin hoeft Standard niet veel te veranderen en ook op het middenveld zit het goed.”
 
“Maar als je in de poules van de Champions League wil spelen, dan zal er sowieso toch versterking bij moeten. En als Milan Jovanovic weggaat, moet Standard een of twee spitsen van niveau aantrekken.”
 
Een niet te verwaarlozen minpunt voor voormalige middenvelder is Sclessin. “Het stadion is ook te klein, dat is nu wel duidelijk. De laatste matchen moest Standard telkens 15 000 man weigeren. Jammer, want Sclessin is wel speciaal.”
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties