Telenet biedt voorlopig niet op voetbalcontract

Anthony Van der Planken
| 22 reacties
Telenet biedt voorlopig niet op voetbalcontract
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Er dreigt een kleine catastrofe voor de Profliga. Telenet kondigde immers aan (voorlopig) niet mee te bieden op het nieuwe voetbalcontract.

De Profliga staat voor cruciale weken. Tegen 19 mei moet er immers een nieuw televisiecontract afgesloten worden. De Profliga hoopt dat de concurrentie tussen aartsrivalen Belgacom en Telenet een bedrag van 50 miljoen kan opleveren, maar wat dat betreft, ziet het er bijzonder slecht uit.

Telenet ondervindt immers hinder van een beschikking die de Raad voor de Mededinging in 2003 oplegde bij de overname van Canal+. Die beschikking stelt dat Telenet bij aankoop van de voetbalrechten zijn uitzendingen moet delen met de concurrentie, waaronder dus ook Belgacom.

Dat betekent dat Telenet zijn rechten niet exclusief kan aanbieden, wat de waarde van het contract voor hen een stuk minder maakt. De Raad voor de Mededinging wilde de betreffende beschikking dit jaar schrappen, maar Belgacom ging in beroep tegen die beslissing. Het grote probleem is dat het beroep van Belgacom pas na 19 mei behandeld zal worden.

Telenet laat daarom weten onder de huidige voorwaarden niet mee te willen bieden op het contract. De telecomreus wacht nu op een initiatief van de Profliga. Die kan eventueel de beslissing over het contract uitstellen, al is het niet helemaal zeker of dat ook effectief zal gebeuren. Moest Telenet niet meebieden, dan ligt de weg in ieder geval vrij voor huidig rechtenhouder Belgacom. Een hoog bedrag moet er in dat geval niet verwacht worden.

De beslissing over het televisiecontract uitstellen, is echter geen evidentie. Normaal gezien had de Profliga al deze week het contract moeten toewijzen, maar omwille van de problemen rond de competitiehervorming werd uitgeweken naar 19 mei. Nieuw uitstel zou bovendien de voorbereiding op het nieuwe seizoen van enkele clubs overhoop kunnen gooien, want zolang er geen beslissing is over het voetbalcontract, hebben de clubs ook geen zicht op hun televisie-inkomsten.

Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties