Analyse Roeselare: 'Een zwakke terugronde'

Dirk Pieters
| 0 reacties
Roeselare: 'Een zwakke terugronde'
Foto: © SC

Het seizoen 2007-2008 zit erop. Ondanks het bruuske einde met de dood van François Sterchele mogen we niet vergeten dit seizoen het jaar was waarin Standard alles en iedereen wegspeelde en waarbij Anderlecht en Club Brugge zich tevreden moeten stellen met de respectievelijk tweede en derde positie. Onderaan is het pleit beslecht voor Brussels en Sint-Truiden. Van waar de suprematie van de Rouches en de zwakte bij Brussels en STVV? Voetbalkrant.com analyseert alles tot in de puntjes en neemt alle achttien ploegen onder de loep.

* SCHETS VAN HET SEIZOEN

Voor de winterstop was Roeselare op de twaalfde plaats geëindigd met 21 punten. Het stond dus net niet in de linkerkolom. De terugronde zou van mindere kwaliteit zijn. Roeselare won amper vier wedstrijden na de jaarwisseling en dan meestal nog van ploegen die in degradatiegevaar verkeerden, zoals FC Brussels en Sint-Truiden. Daartegenover stonden negen verliespartijen en vijf gelijkespelen.
 
Zo geraakte Roeselare thuis niet voorbij Lokeren, Racing Genk en KV Mechelen. Uit bleven de jongens uit de Rodenbachstad op een gelijkspel steken tegen Standard en Bergen. Vooral het resultaat op Sclessin was op zijn minst opmerkelijk te noemen. Een slecht resultaat voor de Rouches die de week erop tegen Club Brugge aan de bak moesten.

Op Schiervelde kon Roeselare op de 22e speeldag wel winnen van het noodlijdende FC Brussels. De club moest wel afrekenen met een lichtpanne, maar dat weerhield de spelers niet om de wedstrijd met een 2-0 zege te eindigen. De volgende vijf speeldagen verliepen rampzalig voor Roeselare. De club sprokkelde geen enkel punt, met als absolute uitschieter de 5-0 nederlaag tegen Anderlecht. Gent won zuinig met slechts 0-1 terwijl de West-Vlaamse derby tegen Zulte Waregem met 3-1 verloren ging.

Tegen Sint-Truiden op de 28e speeldag slaagde Roeselare er dan toch in om nog eens de drie punten te pakken. Kenny Thompson zou het enige doelpunt van de match scoren. Beide ploegen moesten in de slotfase nog met tien man verder. Het leek wel of deze zege Roeselare nieuwe hoop had gegeven want een week later stond op Schiervelde het duel tegen Germinal Beerschot op het programma. Die wedstrijd werd door Roeselare met 1-0 gewonnen. Opnieuw was Thompson de matchwinnaar.
 
De competitie werd uiteindelijk afgesloten met een thuiszege tegen Moeskroen en zwaar verlies op het veld van Lokeren.

Opvallend is dat Roeselare het uit bijzonder moeilijk had, terwijl het thuis zelden verloor.

* WINTERTRANSFERS

De heenronde verliep voor Roeselare vrij goed. Het zag er lange tijd naar uit dat de linkerkolom haalbaar zou kunnen zijn en daarom werd er ook niet echt naar versterking gezocht tijdens de winterstop. Azubike Oliseh kwam over vanuit Cyprus en ook Dieudonné Kalulika kwam de aanval versterken.

Bij de vertrekkers was er één opmerkelijke naam te vinden. Frederik Vanderbiest (één van de sterkhouders op het middenveld) vertrok naar Dender. Ook Jonathan ‘Jo’ Joseph Augustin vertrok. Hij ging in het Duitse voetbal bij RW Essen zijn geluk zoeken.

* ONTGOOCHELING / REVELATIE

Mahamadou Dissa was zonder twijfel de grote revelatie. De Malinees maakte de voorbije zomer de overstap van het gedegradeerde Beveren naar Roeselare en moest Dufoor doen vergeten. Daar slaagde de aanvaller met verve in. Dissa maakte dit seizoen maar liefst veertien treffers. Vóór zijn periode bij Beveren (waar hij ook 11 keer de weg naar het net vond) kwam Dissa uit voor de Franse tweedeklassers Brest en Niort.

Een ontgoochelend seizoen was het zeker voor Yves Vanderhaeghe. De ex-middenvelder van Anderlecht zat meermaals aan de kant met een blessure. Als Vanderhaeghe dan eens de kans kreeg om zich te bewijzen werd hij vroegtijdig naar de kant gehaald. Het is duidelijk dat de middenvelder het tempo niet echt meer aankan.

* EVALUATIE
Roeselare deed het niet onaardig in de heenronde. Het bracht spektakel en pakte ook de nodige punten. Als het die lijn had kunnen doortrekken dan zat een plaats in de linkerkolom er zeker in, maar dat gebeurde niet. Het aanvallende trio dat in de heenronde nog heel wat spektakel bood, liet in de terugronde nog maar weinig van zich horen. Toch kwam Roeselare nooit in degradatiezorgen.

* VOLGEND SEIZOEN

Hoe het volgend seizoen verder moet valt nog af te wachten. Het staat vast dat er heel wat veranderingen gaan komen. Zo vertrekt Paul Kpaka al zeker naar Germinal Beerschot. Het ziet er ook naar uit dat Yves Vanderhaeghe het voor bekeken houdt als voetballer. Doelman Biebauw zoekt  dan weer andere oorden op.

Ook inkomend viel er al wat te beleven bij Roeselare. Zo komt –ster op de dansvloer- Bjorn De Wilde voor twee seizoenen naar Schiervelde. Ook middenvelder Boubacar Dembele (26) van de Franse tweedeklasser Beauvais en de 23-jarige Frans-Algerijnse verdediger Nasser Daineche (ex-La Louvière) van FC Luik hebben een overeenkomst van één seizoen met een optie op een extra jaar getekend bij Roeselare. (AN)
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties