Analyse Cercle Brugge: Schitterend seizoen zonder prijs

Anthony Van der Planken
| 2 reacties
Cercle Brugge: Schitterend seizoen zonder prijs
Foto: © SC

Het seizoen 2007-2008 zit erop. Ondanks het bruuske einde met de dood van François Sterchele mogen we niet vergeten dit seizoen het jaar was waarin Standard alles en iedereen wegspeelde en waarbij Anderlecht en Club Brugge zich tevreden moeten stellen met de respectievelijk tweede en derde positie. Onderaan is het pleit beslecht voor Brussels en Sint-Truiden. Van waar de suprematie van de Rouches en de zwakte bij Brussels en STVV? Voetbalkrant.com analyseert alles tot in de puntjes en neemt alle achttien ploegen onder de loep.

* SCHETS VAN HET SEIZOEN

Cercle Brugge kende een goede heenronde wat hen op de derde plaats bracht bij de winterstop. Cercle ging toppers als Anderlecht en AA Gent ruim vooraf en zou ook in de terugronde stand houden, met een prachtige vierde plek als resulteet.
 
Op de eerste speeldag na de winterstop was het al meteen raak: Cercle klopte Genk met 5-1. Tussendoor hadden de groen-zwarten ook al stadsrivaal Club Brugge uit de beker gewipt.

Een week later zette Cercle zijn succesreeks verder met een zege op Zulte Waregem. De ploeg leefde zo toe naar de topper tegen Standard, waar het slechts op een gelijkspel bleef steken.

De eerste nederlaag leed Cercle uit bij AA Gent. Beide ploegen brachten aanvallend voetbal, dat resulteerde in een 3-2 einduitslag.

De volgende vijf speeldagen kende Cercle een wisselvallige periode waarbij ze 8 op 15 haalden. Er werd gewonnen van Westerlo en KV Mechelen, maar evengoed gelijk gespeeld tegen Roeselare en degradatiekandidaat Sint-Truiden. Tegen Germinal Beerschot ging Cercle met 3-0 de boot in.

Cercle kon ook in het Constant Vandenstock Stadion geen vuist maken. Cercle kwam er wel op voorsprong, maar moest zich uiteindelijk toch gewonnen geven.

Het beladen duel tegen stadsgenoot Club Brugge stond op de 30e speeldag op het programma. Club won de strijd om Europees voetbal met 1-0.

Op de laatste vier speeldagen won Cercle van Lokeren met 3-2, verloor het met 1-0 van Moeskroen en speelde het gelijk tegen FC Brussels dat dan al zeker was van degradatie. Op de laatste speeldag sloot Cercle het seizoen in schoonheid af met een 1-3 overwinning tegen Charleroi. Doelpuntenmakers van dienst waren De Smet, Vandenbussche en Snelders.
 
Cercle Brugge en trainer Glen De Boeck sluiten een mooi seizoen af op een verdiende vierde plaats met 60 punten, slechts zeven minder dan stadsgenoot Club Brugge, dat toch over een aanzienlijk groter budget beschikt. Een prestatie om trots op te zijn.


* WINTERTRANSFERS

Het seizoen kon tijdens de winterstop nog moeilijk stuk voor Cercle Brugge en zo vond het bestuur het niet echt nodig om de kern uit te breiden. Toch haalde het nog één versterking binnen voor de terugronde. Tony Sergeant kwam over van het Italiaanse Bari.

Ook bij de uitgaande tranfers maar weinig nieuws. Zo vertrok Slobodan Slovic naar Antwerp. Ook Milenko Milosevic koos voor een avontuur in tweede klasse, maar dan bij KV Oostende. 


* ONTGOOCHELING / REVELATIE

Tom De Sutter leek lange tijd de absolute revelatie te worden in de hoogste voetbalklasse, maar een zware blessure gooide roet in het eten voor de aanvaller van Cercle Brugge. Toch kon de ploeg van trainer Glen De Boeck nog rekenen op enkele talenten. Zo ook Honour Gombami. De middenvelder kende een uitstekend seizoen waarin hij negen doelpunten wist te scoren. Dat is er één minder dan Oleg Iachtchouk, Tom De Sutter en Stijn de Smet.

Eén aankoop van Cercle Brugge was minder te noemen. De transfer van Mondakan Mahan was geen voltreffer. De linksvoetige verdediger was bij SK Beveren, zijn ex-club, één van de sterkhouders, maar bij Cercle Brugge kon hij niet concurreren met Boi, Viane, Portier en Van Mol.


* EVALUATIE

Het seizoen van Cercle Brugge was fantastisch. Het enige minpuntje voor de club was het niet behalen van een prijs na zo’n schitterend seizoen. Europees voetbal zat er niet in en ook via de Beker van België wou het net niet lukken. Cercle behaalde wel een ticket voor de Intertoto, maar daar wou de ploeg van trainer Glen de Boeck niet van weten.

Er viel altijd wel iets te beleven als Cercle Brugge speelde. Met een gemiddelde van bijna twee doelpunten per match, doet geen enkel team beter.


* VOLGEND SEIZOEN

Het is maar zeer de vraag of Cercle Brugge zo'n schitterend seizoen kan evenaren. De club lijkt er met de transfers alvast op te hopen. Zo haalde het Arnar Vidarsson weg bij FC Twente. De club zou nog bezig zijn met verschillende versterkingen, maar tot overeenkomsten kwam het nog niet. Het maakte wel werk van verschillende contractverlengingen. Zo liggen alle sterkhouders nog minstens een jaar onder contract.

Cercle Brugge ziet ook drie spelers vertrekken. Besnik Hasi trekt als hulptrainer naar Anderlecht. Tom Van Mol zoekt het iets lager. De verdediger trekt naar FCN Sint-Niklaas. Rubin Dantschotter wordt op zijn beurt voor één jaar uitgeleend aan SK Beveren.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties