Standard: 'Opnieuw titelfavoriet'

Dirk Pieters
| 0 reacties
Standard: 'Opnieuw titelfavoriet'

Na een welverdiende zomerstop beginnen de heren voetballers op 16 augustus aan het nieuwe seizoen. De kernen ondergingen vaak een serieuze metamorfose, dus stellen wij bij Voetbalkrant.com in de aanloop naar de nieuwe voetbaljaargang graag alle ploegen even voor. Welke veranderingen zijn er, en wat verwachten we komend seizoen? Beginnen doen we met promovendus Tubeke, eindigen met kampioen Standard. 

STANDARD 


* AFGELOPEN SEIZOEN

Standard stond bij de winterstop op de tweede plaats met 30 punten, drie minder dan leider Club Brugge. De Luikenaars gingen in de terugronde volop voor de titel en verloren over een heel seizoen maar één wedstrijd. De titel thuis tegen Anderlecht zorgde voor een onvergetelijk volksfeest.

* TRANSFERNIEUWS

De landskampioen zag amper spelers vertrekken en zo moest de club niet echt op zoek naar veel versterkingen. Toch haalde de club enkele mooie namen naar Luik. Zo kwam Wilfried Dalmat, één van de absolute sterkhouders van Bergen, naar Standard. Ook met Tomislav Mikulic haalde de club geen onbekende binnen. Mikulic kwam in het verleden al eens uit voor Racing Genk. Met Benjamin Nicaise haalde het een ervaren middenvelder binnen. Zo kwam hij eerder al uit voor Nancy, Metz, Amiens en Bergen. In de aanval wist de Luikse club zich nog te versterken. Leon Benko werd overgenomen van de Kroatische club Varteks.

Bij de vertrekkers maar één opmerkelijke naam. Coach Michel Preud’homme verliet de kampioenenploeg en trok naar AA Gent. Het aangekondigde vertrek van Milan Jovanovic kwam er dan (nog) niet. Wie wel vertrok was verdediger Fred. Hij trok naar eersteklasser Dender EH. Ook Miguel Dachelet trok naar een reeksgenoot. Zulte Waregem trok de verdediger aan. Yanis Papassarantis was einde contract bij de Rouches. Ook Phibel vertrok, na openlijke kritiek aan de trainer, naar Brussels.

* VOORBEREIDING

Standard kende in het begin van de voorbereiding weinig problemen. Kleine clubs als Veldwezelt en RCE Amay werden probleemloos opzij gezet. Vooral tegen die laatste werd er aan de lopende band gescoord (11 stuks). De partij tegen MVV werd een eerste test, maar de Nederlandse ploeg bracht de Rouches niet in de problemen. Het werd 1-3. KVK Tienen echter zette haar reputatie van ‘eersteklassers-killer’ verder en versloeg Standard met 2-1. Een kleine uitschuiver, want tegen RRC Hamoir (5-0), Valenciennes (0-1) en Seraing (9-0) werd opnieuw gewonnen. In het Duitse 1.FC Köln behaalden de Rouches nog een 3-3 gelijkspel, maar het Franse Saint-Etienne was een maatje te groot. Standard verloor daar met 3-0. De Supercup gaf de Luikse club nog een extra portie vertrouwen. Het versloeg daarin bekerwinnaar Anderlecht met 3-1.

* EEN NAAM OM TE ONTHOUDEN

Leon Benko is een 25-jarige Kroatische aanvaller die in het verleden uitkwam voor de Kroatische club Varteks. Vervolgens werd Benko getransfereerd naar het Duitse FC Nurnberg. Zijn voetbalcarrière geraakte in het slop door allerlei blessures. Toch stond de polyvalente spits geruime tijd in de belangstelling van Griekse en Nederlandse clubs. Hij tekende uiteindelijk een contract voor één jaar met optie bij de landskampioen. Dominique D’Onofrio beschouwt de Kroaat als een opportuniteit zoals bij het aantrekken van Sergio Conceiçao en Milan Rapaic. Benko werd door de Rouches aangetrokken met het oog op de Europese campagne. Internationale ervaring heeft de 25-jarige vooral opgedaan bij de Kroatische nationale ploeg U-21 en hij werd tweemaal opgeroepen voor de nationale ploeg. Benko zou wel eens de ideale opvolger, of ploegmaat, kunnen worden van Milan Jovanovic.

* VERWACHTINGEN

De Rouches staan voor het seizoen van de bevestiging. Succescoach Preud’homme koos voor een nieuw avontuur bij Gent, terwijl topschutter Jovanovic nog steeds aan het twijfelen is of hij zal vertrekken. Het valt dan ook af te wachten of het onder Boloni even vlot zal gaan. Volgens ons zullen de Rouches er opnieuw in slagen om de landskampioen te worden.

* PROGNOSE: eerste plaats. (AN)
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties