Manchester City onderuit tegen FC Midtjylland

viki meeuwis

Gisteren werden er de heenwedstrijden afgewerkt in de tweede voorronde van de UEFA beker.

Mark Hughes zal zich zijn Europese campagne wellicht anders voorgesteld hebben want Manchester City ging gisterenavond roemloos onderuit in eigen huis tegen FC Midtjylland.

Het was Danny Olsen die al op het kwartier de Denen op voorsprong bracht. Het was de Deense ploeg die de wedstrijd het best begon en ook meteen stuurde. DE enige noemenswaardige actie van City kwam van Stillian Petrov die de bal op de dwarslat schoot. City zal uit een ander vaatje moeten tappen binnen veertien dagen in Herning.

FC Nordsjælland trok naar een net iets hogere bestemming in het Verenigd Koninkrijk, Schotland. Daar gaf het Queen of the South in Dumfries partij. In de eerste minuut volgde een doelpunt van Benjamin Kibebe na een hoekschop. Een goed begin voor de Deense ploeg. Op het half uur kon Sean O’Connor echter de gelijkmaker binnenwerken. Patrice Bernier kon Nordsjælland terug op het goede spoor brengen enkele minuten later. Het was geen mooi voetbal, met veel lange ballen maar wel effectief genoeg voor FCN om de zege binnen te halen.

Er waren maar liefst vier Deense ploegen aan de slag in de UEFA Beker voorrondes. Het zou een waar Scandinvisch onderonsje worden want FC Kopenhagen nam het thuis in het Parken Stadion op tegen het Noorse Lillestrøm.
FC Kopenhagen won met 3-1. Cesar Santin zette FCK al na twee minuten op voorsprong. José Junior kon dat tien minuten na de rust verdubbelen tot 2-0. Morten Nordstrand zorgde in de slotfase nog voor de 3-0. Lillestrøm kon via Frode Kippe in de eindminuten de eerredder binnen werken.

Brøndby kende geen problemen met het Finse FC Haka. Het won makkelijk met 4-0 via doelpunten van Morten Duncan Rasmussen, Kasper Lorentzen, David Williams en Peter Madsen. Die laatste scoorde weliswaar via penalty.

Nog meer Scandinavische onderonsjes want het Zweedse Djurgården kreeg het Noorse Rosenborg op bezoek. Djurgården won weliswaar met 2-1 maar dat laat de kansen voor Rosenborg gaaf, zij spelen de terugwedstrijd immers thuis in het Lerkendal Stadion.
Johan Oremo had Djurgården in de 37e minuut op voorsprong gebracht. Het doelpunt kwam er nadat de verdediging van Rosenborg het liet afweten en keeper Jarstein te ver uit doel moest komen, daardoor kreeg Oremo de kans om de bal in een leeg doel te werken. Na de rust kon Marek Sapara de gelijkmaker binnen werken. Hij kreeg een vrije trap vanop tien meter en voormalig Vålerenga keeper Pa Dembo Touray probeerde de bal weg te boksen maar slaagde er niet in waardoor de bal alsnog in doel ging.
De Zweedse fans in het Råsunda stadion kregen waar voor hun geld toen Nazaré in de toegevoegde tijd de bal kon binnenwerken. Jarstein slaagde er niet in om de bal na een eerder schot vast te houden waardoor Nazaré in de rebound de bal alsnog binnenschoot.

Het Noorse Stabæk gaat in Noorwegen resoluut voor de titel en dat heeft ook het Franse Rennes gemerkt. Stabæk won in het Nadderuden Stadion met 2-1. Het eerste doelpunt viel iets na het half uur. Veigar Pall Gunnarsson had een corner afgedwongen waarna Kjølo de bal netjes in doel werkte. Stabæk was over het algemeen gezien de betere ploeg. Het duurde tot een flink stuk in de tweede helft vooraleer Rennes wakker schoot. Vooral op de rechterflank kwamen ze gevaarlijk voor de dag. De man van de match was zonder twijfel Veigar Pall Gunnarsson. De IJslander zorgde met vlotte bewegingen, creativiteit en goede passes voortdurend voor kopzorgen bij de Franse defensie.
In de 70e minuut kon Kjølo zijn tweede doelpunt van de avond binnenwerken. Enkele minuten later kon Rennes na een inworp vanop links de verdediging van Stabæk verrassen. De bal kwam bij Moussa Sow terecht die de bal vanop vijf meter in doel werkte.

De partij tussen het Finse FC Honka en het Noorse Viking eindigde op een 0-0 gelijkspel.

Het Zweedse Elfsborg stond tegenover het Ierse St. Patrick’s in het eigen Borås Stadion. Die partij eindigde op een voor Elfsborg teleurstellende 2-2. Bij de rust stond het nog 2-0 voor Elfsborg via doelpunten van van Ishizaki na een goede pass van Lasse Nilsson. Iets later volgde dan de 2-0 via Johan Karlsson na een goede voorbereiding van Daniel Mobæck. Elfsborg stuurde de partij in de eerste helft. Na de rust kwamen de Ieren beter in de wedstrijd. In de 57e minuut kon Mark Quigley de 2-1 binnenwerken via penalty. Elfsborg gaf zich niet gewonnen en Anders Svensson bleef het middenveld dirigeren. Dat leidde bijna tot de 3-1 via Daniel Mobæck maar een Ierse voet verhinderde het doelpunt. De koude douche volgde iets later toen Gary Dempsey de 2-2 binnenwerkte.

Aston Villa speelde uit bij FH Hafnarfjordur uit IJsland en kende in die partij, zoals verwacht, weinig problemen. De Engelse ploeg won met 1-4. Gareth Barry zette Villa al meteen op de goede weg. Ashley Young zag zijn bal eerst op de paal belanden en daarna in doel. Gabriel Agbonlahor kon zich vrijspelen en kon de bal vanop de flank in doel werken. Matthias Gudmundsson kon via een kopbal de eerredder voor de IJslanders binnenwerken maar Martin Laursen werkte uiteindelijk het vierde doelpunt voor Aston Villa binnen. Villa dus al zo goed als zeker van de volgende ronde.