Tromsø rukt op naar tweede plaats

viki meeuwis

Afgelopen weekend werd in Noorwegen de achttiende speeldag in de Tippeligaen afgewerkt. Het was vooral uitkijken of Stabæk de leiding zou kunnen behouden of Fredrikstad en Tromsø konden inlopen op de leider.

Stabæk deed een niet zo goede zaak want het speelde slechts gelijk thuis in het Nadderud Stadion tegen Lyn Oslo. Nochtans zag het er lange tijd naar uit dat Stabæk de drie punten zou thuis houden. Het eerste doelpunt viel na de rust. De regie was wederom in handen van Alanzinho. Die kon de verdediger op de rechterflank verschalken en de bal perfect afleggen voor Veigar Pall Gunnarsson. Die had de bal maar binnen te trappen en maakte daarbij geen fout. Lyn had bij het begin van de tweede helft weliswaar de betere kansen gehad maar Stabæk kon scoren. In de 65e minuut viel de gelijkmaker. Diego Guastavino kwam Hoff vervangen en kreeg de bal in de zestien meter toegespeeld. Hij kon uithalen en de bal in de verste hoek schieten, onhoudbaar voor keeper Knudsen. Stabæk staat met dit gelijkspel op 38 punten.

Fredrikstad moest uit spelen bij rode lantaarn Ham-Kam. Na een voorzichtige start kon Ham-Kam in de 22e minuut dan toch scoren via Vegar Bjerke. De verdediging van Fredrikstad slaagde er maar niet in om de bal weg te werken en zo kreeg Bjerke de kans om de bal vanop een goede achttien meter in de kruising te schieten. Ham-Kam bleef druk zetten en het spitsenpaar Abiodun en da Silva was in goeden doen. Zij vonden echter steeds een goed keepende Daniel Örlund op hun weg. Na de rust kwam de gelijkmaker. Met nog een half uur te gaan kon Thomassen de bal richting doel schieten maar het schot was slecht gemikt en kwam bij Gerrbrand terecht die ook uithaalde maar niet miste. Fredrikstad neemt zo toch nog een puntje mee naar huis, het staat nu op de derde plaats met 34 punten.

Tromsø stond op 31 punten en moest winnen om aansluiting bij de top te behouden. Het moest het thuis opnemen tegen de ploeg die voorlaatst stond, Aalesund. Tromsø deed wat het moest doen en won, zij het wel met het kleinste verschil. Tromsø begon ook het beste aan de partij en vooral Adriano Munoz kreeg in de beginfase enkele goede kansen. In de tweede minuut kon hij zich losmaken vanop links en de bal richting doel spelen, de hoek was echter iets te scherp waardoor de bal op de paal terecht kwam. Voor het enige doelpunt in de wedstrijd was het wachten op de 66ee minuut. Ruben Yttergård Jensen, kon zich vrijspelen op achttien meter en op doel schieten, de bal kaatste af op het been van Tollås waarna de bal alsnog in doel ging.

Vålerenga ontving Strømsgodset in het Ullevaal stadion. De ploeg uit Oslo verloor toch ietwat verrassend met 1-2. Voor Godset was het de eerste uitzege dit seizoen. Het waren de bezoekers die in de vierde minuut al op voorsprong kwamen via een penalty. Die kwam er nadat Nyström in een duel werd neergehaald. De penalty werd door Bergdølmo netjes binnengetrapt.

Iets later volgde weer een kans voor Godset maar Christer George kopte de bal net iets te hoog over het doel heen. Vålerenga bleef niet bij de pakken zitten en probeerde beter in de wedstrijd te komen. Moa liep zich vrij en kon de bal net naast het doel schieten. Iets later was het de beurt aan oudgediende Dos Santos om de bal richting doel te trappen, hij kreeg de bal teruggespeelde en kon mooi afleggen voor André Muri die de bal net over kopte. De beste kans kwam er voor de rust toen Moa nog een keer kon uithalen maar de hoek was te scherp waardoor de bal niet in doel ging.

Na de rust kreeg Moa dan toch waar hij al heel de avond op aan het jagen was. Nadat Vålerenga serieus druk had gezet kon Moa de bal vanop vijf meter hard binnenschieten. De thuisploeg kreeg de meeste kansen maar kwam niet meer tot scoren. Dat deed Godset wel. In de slotfase kon Christer George de bal in de rebound netjes in de verste hoek schieten, waar keeper Troy Perkins er niet meer bij kon.