Analyse De strijd in Tweede Klasse: deel I

Kevin Pieters
| 24 reacties
De strijd in Tweede Klasse: deel I

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

De strijd in Tweede Klasse is al een tijdje losgebarsten. Voetbalkrant engageert zich de komende maanden tussentijdse analyses te publiceren. Telkens na vijf of zes speeldagen kan u genieten van een terugblik op de prestaties van de tweedeklassers.

Samen kampioen

Als er nu één ding is dat je niet moet doen in Tweede Klasse dan is het toch wel jezelf uitroepen tot de titelkandidaat nummer één. Een gezonde arrogantie waar bijvoorbeeld streekgenoot Antwerp zijn lessen uit heeft geleerd. Dat is echter een ander verhaal. De slogan “Samen Kampioen” was en is nog steeds, de ambitie van Lierse. Hier is helemaal niets mis mee, maar dan moet het beter. Kijk naar Sint-Truiden en FC Brussels. Door iedereen wel getipt als mogelijke kampioen of promotiekandidaat maar op één of andere manier konden beide ploegen zich ontspannen voorbereiden in de schaduw van de ambitieuze Pallieters. Al zag het er voor de Brusselaren bij de aanvang van het seizoen niet echt zo goed uit. Een snelle uitschakeling in de Beker van België, gelijkspel tegen het in vormcrisis zittende OH Leuven en verlies tegen Waasland. FC Brussels herpakte zich echter en met een zes op zes mag het volgende speeldag naar de Bosuil. Ondanks de soap Aracic en de blokkering van de bankrekening van de club, lijkt coach Grosjean voldoende externe onrust te kunnen bufferen voor zijn spelers.

Sint-Truiden staat op een vierde plaats op vijf punten van leider KVK Tienen, maar heeft nog een wedstrijd te goed. Met een uitschuiver in de Beker van België tegen Beveren (2-0), maar nog ongeslagen in de competitie, kan men spreken van een succesvolle aanpassingsfase aan Tweede Klasse. De winst op de Bosuil (1-2) en de pandoering aan Olympic Charleroi (7-1) werden afgewisseld met 'mindere' resultaten tegen FC Luik en Hamme. Hoewel, gezien de rangschikking van FC Luik en de kwaliteiten van Hamme, zullen dit in de eindafrekening mogelijk kostbare gewonnen punten zijn. Het is de Waalse ploeg, de neo-tweede klasser, de killer van Lierse dat inderdaad op een mooie vijfde plaats staat te pronken. Met een één op zes kantelden de resultaten in het voordeel van de Luikse club. Lierse, Ronse en KVSK moesten eraan geloven. Ja, zelfs STVV geraakte thuis niet verder dan een 1-1 gelijkspel. Allons Liège!

KVK Tienen, getipt als dé outsider, lijkt op weg te zijn naar het opnemen van een favorietenrol. Perfect transferbeleid, mooi voetbal, knappe resultaten, veel goals...een cocktail voor een geslaagd seizoen. Enkel de slogan “Samen Kampioen” ontbreekt. Of genieten de Suikerjongens gewoon van het moment en houden ze de druk van het favoriet zijn mooi af? Als je wat surft op de officiële website van KVK Tienen merk je direct aan de mededelingen (festiviteiten,...) dat heel Tienen aan het genieten is van koning Voetbal. Go Tienen!

Antwerp, Lierse, Beveren? Nee, Doornik vervolledigt de top-3. Ondanks een relatief gemakkelijk programma, doet Doornik waar het vorig seizoen amper in slaagde: scoren en winnen. Ook zij zijn in de competitie nog ongeslagen. Met Lierse, STVV, Beveren en Brussels in de komende weken zal de echte weging gaan plaatsvinden.

De Hel van Tweede Klasse

'De hel van Deurne Noord' meets 'De hel van Tweede Klasse' episode V. Slogans als “Laat ons ons werk doen” , “Als anderen slapen zullen wij ons roeren op de transfermarkt” en “De supporters gaan nog verschieten”; de Antwerp-supporters slikken ze en zwijgen? Legt de aanhang van stamnummer één zich na zes speeldagen al neer bij het feit dat dit mogelijks het meest grijze seizoen gaat worden van de voorbije vijf jaar in Tweede Klasse. Een klein artikeltje van Antwerp-speler Trenson die stelt dat coach Davidovic dringend moet ingrijpen. Het zal wel zeker? De oorzaken van dit alles? Trek maar een nummertje. Elke persoon met een roodwit hart heeft zijn visie op de situatie. Laten we het heel kort en bondig maar op het spitsenprobleem steken. Antwerp mag tevreden zijn als een eindrondeticket al haalbaar lijkt. Misschien mist dit Antwerp dan toch dat vleugje gezonde arrogantie. En dit voor Antwerpenaren.

Lierse SK afrekenen op hun slogan is te gemakkelijk. Maar ja, wat wil je. Het draait toch niet bij de Pallieters. Veel tromgeroffel vorig seizoen, de slogan aan de start van het seizoen, de eerste barst door het opstappen van voorzitter Theyskens, de zwakke resultaten enz. En toch...., zullen de believers van het Egyptisch project in de toekomst mogelijk een oud gezegde kunnen bovenhalen: wie laatst lacht best lacht? Zoals het er nu voor staat, lijkt Lierse SK toch nog even te moeten lijden in de Hel van Tweede Klasse.

OH Leuven en VW Hamme mistten hun start compleet. Beide ploegen hebben kwaliteit genoeg in huis en zien hun investeringen in jeugd en een goed tranferbeleid dit seizoen nog niet beloond. De Oost-Vlamingen mogen spreken van een loodzware seizoensstart. Zo goed als alle grotere clubs zijn de revue gepasseerd. Beveren en STVV werden op een gelijkspel gehouden, maar tegen Brussels en Lierse moesten de Hammenaren de duimen leggen. De opmars kan voor trainer Van Wambeke beginnen. De winst tegen Olympic Charleroi vorige speeldag zorgde voor het eerste lichtpuntje voor de Vlaams-Brabanders. OH Leuven wist al twee keer gelijk te spelen, maar kon in dit seizoensbegin nog geen enkele keer echt overtuigen. Integendeel, de Leuvenaren verkeerden in een diepe vormcrisis tot de komst van trainer Wuyts. Laat de zware nederlaag tegen Waasland (5-2) de laatste uitschuiver zijn voor toch wel een eindrondekandidaat.

Geen grijze muizen meer

Drie ploegen die de titel van grijze muis niet verdienen: Oostende, Waasland en Beveren. Drie ploegen die gezien de vooropgestelde doelstellingen zeker niet mogen klagen. Beveren wisselde knappe prestaties af met inspiratieloos voetbal, maar Antwerp, STVV en OHL bleven wel puntenloos achter. Onbegrijpelijk eigenlijk hoe Olympic Charleroi en Brussels de drie punten konden veroveren. Maar geen paniek bij de Waaslanders, want alles loopt volgens plan. De Beverse buur Waasland stalt zich voorlopig op een knappe zevende plaats, maar lijkt nog geen lijn te krijgen in het vormpeil. Drie overwinningen, een gelijkspel en twee nederlagen geven recht op aasluiting met de top. En Oostende is de koploper van deze drie achtervolgers. Een spektakelwedstrijd tegen KVK Tienen draaide nog in het nadeel van de kustploeg uit (5-4), maar o.a. Deinze, KVSK United en Lierse moesten hun meerdere erkennen in Oostende.

Ook Ronse en Namen verdienen lof. Met respectievelijk de achtste en negende plaats doet zowel de neo-tweede klasser als dé degradatiekandidaat nummer één toch maar mooi mee in de middenmoot. Meest opmerkelijke prestaties zijn het gelijke spel van Namen op Lierse en de dubbele overwinning van Ronse tegen Antwerp, zowel in de beker als in de competitie.

Gatenkaas vs efficientie

De titel van slechtste verdediging gaat naar het Waalse Olympic Charleroi. Met negentien tegendoelpunten in zes wedstrijden stevent de club af naar een record. De meest secure verdediging vinden we bij KVSK United, Brussels, Ronse en Luik.

Wie graag doelpunten ziet, moet naar leider KVK Tienen gaan kijken. Met vijftien doelpunten uit vijf wedstrijden lijkt de aanvalslinie serieus op dreef. FC Brussels doet het ook niet slecht met zeventien doelpunten uit zes wedstrijden. Wie zijn die goalgetters dan? Dufoor (KVK Tienen), Guei (Oostende), Onana (Waasland) en Sanogo (Brussels). Aanvallende problemen voor KVSK United met drie goals uit vijf wedstrijden.
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

2e klasse

Nieuwste reacties