De ware toedracht rond Zitka's blessure

Nico Wieme
| 2 reacties
De ware toedracht rond Zitka's blessure
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

De komende weken mogen jullie mediaweek op maandag verwachten. Dit keer focussen wij ons op bepaalde types voetballers. Interessant om lezen is vooral hoe Daniel Zitka precies zijn kuitbeenbreuk opliep.

De pietzakken
 
Wat is Club Brugge toch een ploegje gelukzakken. Tegen hun zin zakten ze vorig weekend af naar de akker van Bergen om er de Draken in de ogen te kijken. Totaal ongemotiveerd voor een partijtje rugby op het biljartlaken in het Stade Charles Tondreau. Toen de Bruggelingen bij de rust met 1-0 in het krijt stonden, mochten ze al van geluk spreken dat ze er niet meer om de oren gekregen hadden. Club mocht ook scheidsrechter Johan Verbist een schouderklopje geven omdat hij een doelpunt van Mohamed Dahmane voor een vermeende voorafgaande fout op Antolin Alcaraz niet gevalideerd had. De West-Vlaamse kar rammelde langs alle kanten in dat eerste bedrijf.
 
Jacky Mathijssen had er zijn buik van vol en las zijn discipelen tijdens de rust in ware Albert Cartierstijl, maar dan niet publiekelijk, de levieten. De tweede helft werd met een heel andere ingesteldheid aangevat. De aanvalslust en overtuigingskracht resulteerden in de 50ste treffer van Philip Clement voor zijn club. Good old Phillewas zo verwonderd toen hij halfweg het tweede bedrijf de bal zomaar panklaar voor zijn voet kreeg, dat hij hem enig mooi in de linkerbenedenhoek plaatste. Een prachtig kopbaldoelpunt met de voet van de aanvoerder van Club.
 
De wedstrijd leek lange tijd op een 1-1-gelijkspel af te stevenen, maar in de slotminuten vond Mathijssen het welletjes. Bij het overlijden van Guy Thijs stond Jacky in diens testament. Eén ding slechts heeft de Limburger van de ex-bondscoach geërfd: zijn konijnenpoot. Een kleinood van onschatbare waarde. Vol fierheid toverde Mathijssen die poot uit zijn zak. Toen Ivan Leko een verschrikkelijk zwakke vrijschop trapte, begaf de scheidsrechter zich al naar de penaltystip, maar het was niet nodig om blauw-zwart een zevende seizoenscadeau te schenken. Als een duivel uit een doosje trapte Wesley Sonck de 1-2 voorbij een verbouwereerde Frédéric Herpoel. Jacky zag dat het goed was en stopte zijn konijnenpoot weer weg.
 
De amateurs
 
De Koninklijke Belgische Voetbalbond, kortweg KBVB, heeft vorig weekend nog maar eens uitgeblonken in slagvaardigheid. Vrouw Holle schudde gedurende heel het weekend al haar kussens over België uit, maar bij de oudste bejaardenbond van het land slaagde niemand erin om de eindverantwoordelijkheid te nemen tot een algemene afgelasting.
 
Als het is om een paraplu open te trekken, dan zijn de bondsbobo’s er wel als de kippen bij, maar hun verantwoordelijkheid opnemen, neen, dat gaat een stap te ver. Het was leuk om horen hoe voorzitter François De Keersmaecker de zwarte piet doorschoof naar de voorzitter van het Sportcomité die op zijn beurt van oordeel was dat de scheidsrechters maar over een afgelasting hadden moeten beslissen om er dan uiteindelijk toe te komen dat eigenlijk de secretaris van het Sportcomité de beslissing had moeten nemen. Na een partijtje heerlijk rond de pot draaien verwees die persoon ons door naar de Kalendercommissie.
 
Geen wonder dat België in het buitenland niet au sérieux genomen wordt. Aan het hoofd van onze bond staat een non, Soeur Sourire, met aan zijn zijde een media- en machtsgeile CEO. Als er pluimen op de hoed mogen gestoken worden, tekenen de heren wel present, maar wanneer een verantwoordelijkheid moet genomen worden, dan doen ze liever aan struisvogelpolitiek en steken ze hun kop in het zand.
 
De mol
 
In een laatste poging om Peter Mollez volledig te destabiliseren heeft Glenn Verbauwhede geprobeerd om gebruik te maken van de weergoden. Het moet gezegd, de Clubhuurling die momenteel op uitleenbasis voor KV Kortrijk uitkomt, heeft duidelijk connecties hierboven. Verbauwhede had zijn godenvrienden hard gesmeekt om vorige zondag voor abnormale winterse toestanden op onze wegen te zorgen. Toen Mollez zich van thuis uit naar het Guldensporenstadion wou begeven, geraakte hij in een sneeuwstorm en belandde met zijn wagen in een gracht. Mollez dacht dat hij nooit in Kortrijk zou geraken, maar wat bleek: de invloed van Verbauwhede geraakte niet tot in het Glazen Huis in Brussel, een huis dat van nature niet echt uitblinkt in besluitvaardigheid.
 
Het blijft mij een raadsel waarom de KBVB de wedstrijd tussen KV Kortrijk en Zulte Waregem wel afgelastte en de andere wedstrijden niet. Verbauwhede had nochtans al zijn charmes aangewend om de ouden van dagen ertoe te brengen de partij tegen Zulte Waregem niet uit te stellen. Vergeefse moeite. Glenn was zelfs al volop bezig met de opwarming, collega Kristof Van Hout hield op dat moment een plaspauze met een bevriende speler van Zulte Waregem. Wat zouden die twee elkaar te zeggen gehad hebben? Op naar een volgend avontuur, Glenn!
 
De counteraars
 
Ariël Jacobs heeft er zijn buik van vol: champagnevoetbal spelen en toch verliezen. De Diegemnaar zei het al naar aanloop van de topper bij Club Brugge: “Club mag van mijn part 60% balbezit hebben, als wij maar winnen.” Ariël voegde afgelopen zaterdag in die andere topper, thuis tegen VC Westerlo, de daad bij het woord.
 
Paars-wit startte nog wel goed, maar liet geleidelijk aan het initiatief aan de tegenstander. Het deed verschrikkelijk pijn aan te ogen om vast te stellen hoe het fiere Anderlecht zich steeds meer ging toeleggen op de counter. En het Anderlechtpubliek genoot met volle teugen van het oogstrelende countervoetbal van zijn balkunstenaars. De Mexican wave ging al door het stadion.
 
Het kan verkeren, zei Bredero, waarmee onze Nederlandse dichter en toneelschrijver uit de 17de eeuw bedoelde dat het allemaal kan veranderen. Vroeger heette het in het Vanden Stockstadion: ‘Goede wijn behoeft geen krans.’ Iets wat goed is, hoef je niet extra te prijzen. Jacobs wil die leuze weer in het leven roepen met betrekking tot zijn geroemde counterspel: als het punten oplevert, hoeft er geen woord meer aan verspild te worden.
 
De voorspellers
 
In de categorie ‘voorspellingen’ komen dit seizoen de supporters van twee teams in aanmerking: die van Germinal Beerschot en die van AA Gent. Het Germinal Beerschotpubliek heeft zich al neergelegd bij de degradatie naar tweede klasse. Tegen Lokeren zongen zij uit volle borst ‘In tweede klasse is ’t ook plezant’.
 
Aimé Anthuenis zal het graag horen, want de Waaslander wil absoluut niet tegen de degradatie vechten. Dat liet hij enkele weken geleden in Sport/Voetbalmagazine optekenen. Als de Ratten volgend seizoen in tweede spelen, zullen zij vermoedelijk wel meedingen naar de titel. En als Aimé in één ding sterk is, dan is het wel in het kampioen spelen. Wij wensen Germinal Beerschot veel succes met de kampioenmaker van weleer.
 
Ook de fans van AA Gent kunnen perfect voorspellingen maken. Misschien nog beter dan hun collega’s van Germinal Beerschot. De Gentsupporters wisten al tijdens de match tegen Racing Genk dat hun geliefde Buffalo’s het onderspit zouden moeten delven. Zij zongen heel vriendelijk naar hun rijkelijk opgekomen Limburgse collega’s ‘En op de bus is ’t ook plezant’, goed wetende dat die van Genk tijdens hun zes uur durende busrit van Gent naar Genk – één letter verschil, maar toch zo ver van elkaar gelegen – een feestje zouden bouwen om de overwinning tegen de Gentenaars te vieren. De Buffalofans verdienen een pluim dat zij, in de wetenschap dat hun ploeg enkele uren later zou verliezen van de mijnenploeg, toch nog de moed vonden om hun eigen terrein sneeuwvrij te maken.
 
Een andere kandidaat-winnaar in de categorie ‘voorspellingen’ wordt zeker Milan Jovanovic. De Serviër voorspelde de voorbije zomer dat het voor één miljard procent zeker was dat hij Standard zou verlaten. Ondertussen zijn we bijna een half jaar verder en wie speelt er nog steeds bij de Rouches? Na de Europese zes op zes tegen FC Sevilla en Partizan Belgrado waagde de aalvlugge spits zich aan een nieuwe voorspelling: Standard zal in mei de Uefa Cup op zak steken. Altijd leuk om zo iemand als Jova in je competitie te hebben. Ambiance verzekerd!
 
De bidder
 
Opmerkelijke scène tijdens Westerlo-Bergen. In de 70ste minuut scoorde Mounir Diane na een mooie individuele actie de aansluitingtreffer voor Bergen. De aanvallende middenvelder mocht van trainer Tierry Pister niet in de basis starten en verscheen pas na 53 minuten ten tonele.
 
Diane vierde zijn doelpunt wel op een heel aparte manier. De Marokkaan is een overtuigd moslim, wat impliceert dat hij vijf keer per dag moet bidden met zijn gezicht naar Mekka. Aangezien Diane op dat moment nog maar aan vier gebeden zat, achtte hij zijn moment gekomen om een laatste maal zijn gebeden tot Allah te richten.
 
Voor de neus van Pister spreidde de Marokkaan zijn truitje met de bedoeling het als mat te gebruiken om zo te kunnen bidden. De Bergencoach aanschouwde het hele gebeuren met een goedkeurende blik. Wie het ritueel van Diana niet kon appreciëren, was scheidsrechter Christof Virant. De kersverse internationale arbiter wou zich onmiddellijk laten gelden en toonde een verbouwereerde Diane geel voor zijn ongeoorloofde optreden. Pister vond dat Virant hierbij zijn boekje te buiten ging en liet hem dat onmiddellijk weten. Virant bleef echter bij zijn beslissing.
 
De kenners
 
Tijdens diezelfde Westerlo-Bergen solliciteerde een van de grensrechters naar een plaats op de schoolbank in het klasje van scheidsrechtersbaas Robert Jeurissen. Op het moment dat een Bergenspeler Alfonso Ruiz op weg naar Frédéric Herpoel zette, vlagde de brave man de spits van Westerlo kordaat af voor buitenspel. De actie van deze lijnrechter moet gezien worden in het kader van de nieuwe richtlijnen die Jeurissen zijn spelleiders heeft meegegeven. Volgens de reglementen van de KBRJV, de Klungelende Belgische Robert Jeurissen Vereniging, moet een aanvaller tegenwoordig ook worden afgevlagd als de bal van een tegenstander komt.
 
In de pauze moeten beide lijnrechters afgesproken hebben om niet onder te doen voor elkaar. En zo liet de tweede vlaggenman zich in het tweede bedrijf ook eens goed gaan. Toen Wouter Scheelen duidelijk vanuit niet-buitenspelpositie richting Bergendoel vertrok, werd ook hij door de assistent teruggevlagd. En Jeurissen maar beweren dat de kritiek op de refs onterecht is. Het zal komende week weer drummen geblazen worden in zijn bijscholingsklasje.
 
Een andere kenner is Olivier Deschacht. De Anderlechtverdediger neemt binnenkort niet alleen deel aan ‘De Slimste Mens’, hij weet ook dat journalisten niets van voetbal kennen. Met een aan arrogantie grenzende zelfzekerheid durfde de schrik van elke aanvaller het aan om in Studio 1 doodleuk te verklaren dat journalisten niets van het edele balspel kennen. Hopelijk denken de heren journalisten aan deze uitspraak als ze de Oost-Vlaming nog eens een volledige bladzijde cadeau doen in hun krant omdat de blonde god dringend nood heeft aan mediabelangstelling.
 
De saboteur
 
Daniël Zitka werd vrijdag in de slotfase van Dender-Anderlecht afgevoerd met een ernstige beenblessure. Vlak na de fatale botsing met Siebe Blondelle kon niemand van de Anderlechtse medische staf, die overigens een onberispelijke staat van dienst heeft, al een diagnose stellen. Aangezien de pijn in Zitka’s been niet te harden was, besloten ze hem te wisselen.
 
Wat de onfortuinlijke Anderlechtdoelman niet wist, is dat een van de Rode Kruisvrijwilligers een zekere Kevin Van der Perre was. Toen Zitka op een draagberrie werd weggedragen, zag deze schaatskampioen langs de kant van het veld nog een stukje ijs van vorig weekend liggen. De Poulidor van het kunstschaatsen zag zijn kans schoon en wou snel even de kwaliteit van het ijs meten. Daarbij vergat hij echter dat hij op dat moment Daniel Zitka van het terrein droeg. Het ijs stelde niet veel voor en Van der Perre ging als een echte amateur tegen de vlakte. Het gevolg was dat Zitka met draagberrie en al eveneens onzacht in aanraking kwam met de grond van het Florent Beeckmanstadion. Voor de Anderlechtdokter kwam deze tuimelperte als geroepen: de diagnose luidde plots: kuitbeenbreuk.
 
Arme Daniel wachten nu vermoedelijk enkele donkere maanden van herstel en revalidatie. Ik hoop voor dokter Huylebroeck dat de paars-witte doelman niet in zijn thuisland gaat revalideren. In dat geval kijk ik nu al uit naar de persconferentie die Zitka zal geven op het moment dat hij terugkeert uit Tsjechië.
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties