Juventus zwoegend naar leidersplaats

Maarten Vandenabeele
| 5 reacties

Juventus is voorlopig naast Inter aan de leiding gekomen van de Serie A, na een gelukkige overwinning tegen Fiorentina, dat een groot deel van de wedstrijd de betere ploeg was en de wedstrijdleiding niet meehad.

De eerste kans was voor de thuisploeg: Del Piero probeerde de bal prachtig over Frey in de haak te stiften, maar de richting was niet helemaal juist. Een minuut later zette Jovetic zich door in de zestien en hij ging gewillig neer na contact met de voet van Mellberg: geen strafschop volgens Saccani, al leek er wel degelijk contact. In de 21e minuut namen de Bianconeri de leiding: Del Piero stak geniaal door tot bij Marchisio, die oog in oog met Frey kalm bleef en scoorde, 1-0. Nauwelijks een minuut later stond het bijna 2-0: Nedved zette net te scherp voor, waardoor Amauri en Marchionni net niet bij de bal konden. Aan de overkant mocht Gilardino alleen door, maar Buffon ging knap in de voeten. Fiorentina werd sterker en vanuit een uitstekende positie schoot Santana meters over. In de 32e minuut kopte Santana, namens de Viola, op de lat. In de daaropvolgende actie kwam de bal voor de voeten van Montolivo. Het schot van de middenvelder werd gelost door Buffon en Gilardino kon binnentikken. Het doelpunt werd echter afgekeurd voor buitenspel, maar herhalingen toonden aan dat Marchionni nog net achter Gila stond. Juve was voor de pauze nog tweemaal gevaarlijk: Nedved schoot een vrije trap rakelings naast de paal en met een geniale doorsteekpass zond Del Piero Marchionni richting Frey, maar de Franse goalie had een dubbele redding in petto. In de slotfase van de eerste helft hinderden Kroldrup en Gamberini elkaar bij een vrije kopkans.
Na de pauze bleven de Viola druk zetten: de verdediging van Juve acteerde niet altijd even zeker, maar Buffon kwam enkele keren gepast tussen. Op een zeldzame tegenaanval moest Frey wel alles uit de kast halen om een zwaar schot van Grygera te keren. De redding van de wedstrijd kwam echter op naam van Buffon, die halfweg de tweede helft een intikker van Gilardino pareerde. Daarna bleven de kansen uit voor de bezoekers en op tegenaanvallen kwamen Giovinco en Marchionni nog dicht bij 2-0, maar de stand veranderde niet meer.

Chievo deed een uitstekende zaak in de degradatiestrijd door op de valreep met 0-1 te gaan winnen in Reggio Calabrië. Reggina moest al na 40 minuten met zijn tienen verder na rood voor Carmona: met de scheidsrechter in de buurt gooide hij de bal tegen tegenstander Rigoni. Pas in de 93e minuut konden de bezoekers het numerieke overwicht uitbuiten: met een schot van buiten de rechthoek gaf Italiano zijn ploeg de drie punten.