Analyse Spanning voor plaats 4

Maarten Vandenabeele
| 4 reacties
Spanning voor plaats 4
Foto: © SC

Na speeldag 25 bleef de voorsprong van Inter intact: 9 punten scheiden Juventus van de Nerazzurri. De titelrace mag dan mathematisch nog open zijn, de strijd om plaats 4 is veel spannender.

De patronen van dit seizoen werden min of meer bevestigd tijdens afgelopen speeldag: Inter won, weer niet van harte, maar de drie punten konden weer worden bijgeschreven. Juventus had het niet onder de markt met Palermo, maar de vechtlust van de Bianconeri is al vele malen goed geweest voor puntenwinst. Milan won ook, maar daarmee is dan ook alles gezegd. De ploeg, met Seedorf en Ancelotti (foto) in het bijzonder, werd uitgefloten door de eigen aanhang, die het lamlendige spel meer dan beu is.

Als we ervan uitgaan dat de topdrie van dit moment qua bezetting - over de volgorde blijven we nog op de vlakte - dezelfde zal zijn als op het einde van het seizoen, betekent dat dat de laatste plaats voor de Champions League een prooi zal zijn voor Fiorentina, AS Roma of Genoa. De Viola staan in pole position met 45 punten. Dat is er 1 meer dan de Rossoblu en 2 meer dan de Giallorossi. Cagliari, 7e in de stand, volgt al op 6 punten van de Romeinen, dus de Sardiniërs rekenen we niet meer tot de kanshebbers.

Fiorentina sleepte vorige week in de extra tijd een punt uit de brand in een rechtstreeks duel met Genoa: Mutu (foto) zorgde in extremis voor 3-3. Dit weekend deed de Roemeen dat kunststukje nog eens over: tot de 93e minuut leek Fiorentina niet voorbij Chievo te zullen geraken, maar toen was het moment van Mutu aangebroken, 2-1. In vergelijking met vorig seizoen is de ploeg van Prandelli versterkt: Felipe Melo en Gilardino bieden absoluut een meerwaarde, maar op het veld kwam dat niet tot uiting. Voor de aanhang van de Viola valt te vrezen dat Fiorentina aan zijn limiet zit en niet hoger kan mikken dan plaats 4. De Champions League begon hoopgevend met een 2-2 in Lyon, nadat er een 0-2 voorsprong was opgebouwd, maar de rest was een grote teleurstelling. De laatste, moeilijkste stap, die van Fiorentina een Europese topclub moet maken, lijkt nog niet voor direct te zijn. Desondanks behoudt Fiorentina wel alle kansen om straks weer vierde te worden.

AS Roma begon desastreus aan het seizoen en vertoefde lange tijd net boven de degradatiezone. Coach Spalletti wist het allemaal niet meer en leek bereid de handdoek te gooien, maar na een prachtwedstrijd tegen Chelsea ging het steil bergop. Roma won de meeste van zijn wedstrijden en rukte vliegensvlug op in de stand. Totti was niet altijd fit, maar wanneer hij speelde, etaleerde hij weer zijn grote klasse. Vucinic bewees een ijzersterke spits te zijn en het middenveld van Roma hoort bij de sterkste in Italië. De Champions League zijn de Giallorossi met vertrouwen tegemoet en ook de vierde plaats behoort zeker tot de mogelijkheden.

De verrassing bovenin is Genoa. Het kleine broertje van Sampdoria draait vlot mee bovenin en is vooral thuis een te duchten tegenstander: de Rossoblu verloren in eigen huis nog niet. Met Milito, Palladino, Sculli (foto) e.a. beschikken ze over heel wat aanvallend talent, maar ook het middenveld is goed gestoffeerd, onder leiding van Thiago Motta, zonder transfersom van Barcelona gekomen. Vanden Borre komt vaak aan zijn trekken, maar een basisplaats heeft hij (nog) niet. Bij dit sterke Genoa is dat echter helemaal geen schande. Of Genoa dit tempo tot op het einde volhoudt, weet niemand, maar voordeel is zeker dat ze zich enkel op de Serie A moeten concentreren. Udinese, Napoli en Catania gooiden in het seizoensbegin hoge ogen, maar moesten al lang afhaken. Genoa kan zich als enige blijven mengen tussen de toppers.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Serie A

Nieuwste reacties