"Fusie is de enige optie voor topvoetbal in Limburg"

Jimmy Wouters
| 2 reacties
"Fusie is de enige optie voor topvoetbal in Limburg"

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Vorige maand bracht de Stuurgroep Topvoetbal in Limburg het advies uit dat een fusie tussen Roda JC en Fortuna Sittard nodig is om professioneel voetbal voor Limburg te behouden. Een potentieelanalyse lijkt dit te bevestigen.

Het Bureau Hypercube heeft een potentieelanalyse gedaan naar de individuele mogelijkheden van Roda JC en Fortuna Sittard en de mogelijkheden bij een fusie van beide clubs. Bij deze analyse wordt uitgegaan van de filosofie dat sportieve prestaties van een club leidend zijn bij de ontwikkeling van een betaald voetbal organisatie.

Financiële nood Roda

In het geval van Roda JC is gebleken dat het onmogelijk zal zijn om het huidige sportieve en financiële niveau vast te houden. Vooral het feit dat de club gevangen zit tussen België en Duitsland zorgt voor een beperte vijver waaruit de club fans kan vissen. Daarnaast kampt Roda JC ook met acute financiële problemen. 

De club van onder meer Bram Castro en Kris de Wree zal naar verwachting dit seizoen eindigen met een exploitatietekort van ongeveer 4,6 miljoen euro en een negatief eigen vermogen van een kleine vier miljoen euro. In het verleden heeft Roda JC haar exploitatietekorten kunnen compenseren met succesvolle transfers. Dat viel dit seizoen tegen, waardoor de club nu in acute geldnood zit.

De situatie van Fortuna is niet veel beter. De club uit de eerste divisie zou voor het derde jaar op rij eindigen met een exploitatietekort van 1,5 miljoen euro. Daarnaast zou de club een negatief eigen vermogen hebben van ruim vijf miljoen.

Businessplan

Op dit moment proberen beide clubs er alles aan te doen om het huidige voetbalseizoen te kunnen voltooien en de verplichtingen aan hun schuldeisers en medewerkers te voldoen. Daarnaast wordt er ook een businessplan uitgewerkt en wordt er gewerkt aan de schuldsanering van de beide clubs om het mogelijk te maken om volgend jaar met een nieuwe Limburgse club te beginnen. (AN)
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Nederlandse Eredivisie

Nieuwste reacties