"Gebrek aan goed bestuur oorzaak malaise Waals voetbal"

Anthony Van der Planken
| 5 reacties
"Gebrek aan goed bestuur oorzaak malaise Waals voetbal"
Foto: © SC

Het Waalse voetbal zit in een diepe put. Standard zorgde vorig seizoen wel voor een heuse revival door kampioen te spelen, maar de overige Waalse eersteklassers bakken er weinig van.

Wallonië heeft op dit moment vijf eersteklassers, maar slechts één daarvan is voorlopig zeker dat het volgend seizoen nog in eerste speelt. Tubeke en Bergen verkeren in accuut degradatiegevaar, zelfs Charleroi is nog niet veilig. Moeskroen doet het sportief wel redelijk goed, maar zit financieel aan de grond en flirt met het faillissement. Hoe is het zover kunnen komen?

Analist Benoît Thans wijt de malaise aan een gebrek aan goed bestuur. "Neem nu Moeskroen, dat de impact van de financiële crisis op sponsors onderschat heeft en geen extra buffers had. Maar dat hoort wel bij goed bestuur. En Tubeke was niet slecht bezig voor de winterstop, toch kopen ze nog spelers. Was dat nodig? De ploeg lijkt nu minder stabiel."

Volgens Thans moeten de Waalse clubs zich spiegelen aan Westerlo. "Die club is niet afhankelijk van een geldschieter of preses, maar van een comité van vijf à zes mensen. Ze hebben geld op de bank en doen elk jaar slimme transfers, ze verkopen spelers voor tien à twintig keer de aankoopwaarde, dat is voetbalverstand."

Journalist Marc Delire beaamt dat in HLN. "Ik snap ook niet waarom Wallonië geen clubs als Westerlo of Zulte Waregem heeft, waar het altijd rustig is en trainers niet aan de deur staan als het even minder gaat. Zonder een groot budget of een enorme infrastructuur houden die clubs zich probleemloos staande. Zij zijn het voorbeeld voor Waalse eersteklassers."
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties