Duitse stadionnamen

Philippe Crols
| 3 reacties
Duitse stadionnamen
Foto: © SC

In Duitsland dragen maar liefst elf van de achttien stadions de naam van een sponsor. In geen enkele andere topcompetitie ligt dat aantal zo hoog.

Allianz Arena (Bayern München): Bayern München ruilde in 2005 het Olympiastadion voor de Allianz Arena. Allianz AG is een Duitse verzekeringsmaatschappij. Nog tot 2021 staat de naam van de financiële instelling op het stadion van Bayern München en tweedeklasser München 1860. Het speciale aan dit stadion is dat als Bayern thuisspeelt, de buiten-en binnenkant rood kleurt. Als 1860 Munchen een thuiswedstrijd afwerkt, kleurt het stadion blauw.

AWD Arena (Hannover 96): De huidige AWD Arena is eigenlijk het vroegere Niedersachsenstadion. Voor het WK 2006 werd de thuishaven van Hannover helemaal verbouwd. AWD is net als Allianz actief in de financiële sector.
 

BayArena (Bayer Leverkusen): Zowel in de naam van het stadion als in de naam van de club, vinden we de verwijzing naar chemieconcern Bayer AG terug. Momenteel zijn er verbouwingen aan de gang in de BayArena en speelt Leverkusen zijn thuiswedstrijden in Düsseldorf. Tot 1998 heette het stadion van Leverkusen nog Ulrich Haberlandstadion, een verwijzing naar een vroegere baas van Bayer AG.


Borussia Park (Borrusia Mönchengladbach): Hier moet u niet al te veel achter zoeken. Borussia verwijst uiteraard naar Borussia Mönchengladbach. Omdat het stadion ook in het Nordpark ligt, kreeg de nieuwe thuishaven van Gladbach de naam Borussia Park mee. Dat stadion nam enkele jaren geleden de plaats in van het te klein geworden Bökelbergstadion en kostte naar verluidt 87 miljoen euro. Momenteel spelen de Belgen Logan Bailly en Filip Daems er hun thuismatchen. 


Commerzbank Arena (Eintracht Frankfurt): In 2005 veranderde Frankfurt de naam van zijn stadion van Waldstadion naar Commerzbank Arena. Commerzbank AG is de tweede grootste bank van Duitsland en heeft zijn hoofdzetel in Frankfurt. Tot 2015 zal de naam van de financiële instelling op het stadion van Frankfurt plakken. Ondanks dat Commerzbank daar ruim 30 miljoen euro voor betaalde, hadden de supporters van de club veel kritiek op de naamsverandering. Zij spreken dan ook nog steeds van het Waldstadion.


Rhein Neckar Arena (TSG Hoffenheim): Hoffenheim speelt sinds 2009 zijn thuiswedstrijden in de gloednieuwe Rhein Neckar Arena. De naam verwijst naar de streek waar het stadion zich bevindt en is dus niet gesponsord. Dietmar Hopp, de sterke man van de promovendus, zorgde voor een groot deel van de financiering. De Rhein Neckar Arena is ook meteen het nieuwste stadion in Duitsland.


Mercedes Benz Arena (VfB Stuttgart): Tot medio 2008 speelde Stuttgart zijn thuiswedstrijden in het Gottlieb Daimler stadion. Sinds kort is de naam veranderd in Mercedez Benz Arena en die naam verwijst uiteraard naar de Duitse autoconstructeur. Gottlieb Daimler was de man die Daimler, het latere Mercedes, oprichtte.

HSH Nordbank Arena (Hamburger SV): Het vroegere Volksparkstadion heet sinds 2007 HSH Nordbank Arena. HSH Nordbank is een Duitse bank. Een van de hoofdzetels van de financiële instelling ligt in Hamburg.
 

Olympiastadion (Hertha BSC): De thuishaven van Hertha BSC heeft een geschiedenis die iedereen wel kent. De arena werd in 1936 gebouwd ter gelegenheid van de Olympische Spelen in Duitsland. Werner March en Albert Speer waren de drijvende krachten achter de bouw van dit stadion. In 2006 werd Italië er ook wereldkampioen. Elk jaar wordt er ook een Golden League meeting atletiek georganiseerd en in 2009 vinden de wereldkampioenschappen atletiek hier plaats. 



RewirpowerSTADION (Bochum): Sinds het seizoen 2006-2007 speelt Bochum in het RewirpowerSTADION. Ook deze club verkocht de naam van zijn stadion dus aan een bedrijf en ook hier stuitte dat op felle tegekanting van de fans. De supporters noemen het stadion van hun club dan ook nog steeds Ruhrstadion. Rewirpower is trouwens een energieleverancier.

Schüco Arena (Arminia Bielefeld): Ook het stadion van Bielefeld draagt de naam van een sponsor. Schüco heeft zijn hoofdzetel in Bielefeld en is vooral bekend voor het verwerken bouwmaterialen.

Signal Iduna Park (Borussia Dortmund): Dortmund speelde vroeger zijn wedstrijden in het Westfalenstadion, maar de naam van die thuishaven veranderde in 2005 in Signal Iduna Park. De naam van de verzekeringsmaatschappij staat nog tot 2011 op het stadion van Dortmund.

RheinEnergiestadion (Köln): Tussen 2002 en 2004 werd het stadion in Köln serieus onder handen genomen en ook de naam van de thuishaven veranderde. RheinEnergie is een Duitse energieleverancier die zijn hoofdzetel in Köln heeft.

Stadion der Freundschaft (Energie Cottbus): Het Stadion der Freundschaft draagt geen naam van een sponsor. De ovale thuishaven van Energie Cottbus werd in het begin van de twintigste eeuw gebouwd, maar pas in 1950 kreeg het de huidige naam. Het Stadion der Freundschaft dankt zijn naam aan de politieke situatie in de Duitse Democratische Republiek (DDR, Oost-Duitsland) rond 1950.


Veltins Arena (Schalke 04): Schalke speelde tot 2001 in het Parkstadion. Daarna werd er een gloednieuwe voetbaltempel gebouwd: de Arena auf Schalke. In 2005 verkocht de club uit Gelsenkirchen de naam van zijn stadion aan bierbrouwerij Veltins. Nog tot medio 2015 heet het stadion van Schalke Veltins Arena. In 2004 werd de finale van de Champions League nog in de thuishaven van Schalke gespeeld. Porto won toen van Monaco.


Volkswagenstadion (Wolfsburg): Sinds december 2002 speelt Wolfsburg zijn thuiswedstrijden in het Volkswagenstadion. De naam van dat stadion verwijst uiteraard naar de Duitse autoconstructeur die tevens ook hoofdsponsor is van de club waar Eric Gerets ooit nog trainer was. 


Weserstadion (Werder Bremen): De verklaring van het stadion van Werder Bremen is vrij eenvouding. Het Weserstadion in Bremen is vernoemd naar de gelijknamige rivier die in de buurt van het stadion ligt.


Wildparkstadion (Karlsruhe): Voor de naam van het stadion van Karlsruhe hebben we niet echt iets gevonden. De enige verklaring die we kunnen geven, is dat het stadion in een park (Hardtwald) ligt.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Bundesliga

Nieuwste reacties