Topper eindigt onbeslist

viki meeuwis

In Noorwegen werd op zaterdag de negende speeldag in de Tippeligaen afgewerkt. Er waren dus nog mensen in Noorwegen die zaterdag de overwinning van Aleksander Rybak op het Eurovisiesongfestival in uitgesteld relais te zien kregen.

De belangrijkste partij was ongetwijfeld die tussen Rosenborg en Molde. Beide ploegen kenden een goede seizoensstart en lijken dit jaar de te kloppen titelkandidaten te worden. Het was Molde dat het eerst tot scoren kwam. Aan dat doelpunt lag een fout van keeper Rune Jarstein aan de basis. Magne Hoseth nam een vrije trap, Jarstein kwam te ver uit doel waardoor Vegard Forren de bal in een open doel kon koppen. Na de rust kon Tettey op doel schieten vanop een twintigtal meter. Keeper Larsen moest de bal wegwerken maar in de rebound kon Trond Olsen de bal in doel werken. Molde zette de aanval in en in de 75e minuut leverde dat een doelpunt op, zij het wellicht anders dan verwacht. Mame Biram Diouf kreeg een goede kans maar Jarstein stond paraat. In de rebound kwam de bal bij Tettey die niet aarzelde maar wel de bal in eigen doel werkte. In de toegevoegde tijd kon Lago de bal tot bij Steffen Iversen krijgen die de bal in de verste hoek werkte. Zo blijft de strijd aan de top spannend. Rosenborg heeft 22 punten, vijf meer dan Molde.

Lillestrøm slaagde erin om voor de vierde keer een gelijkspel af te dwingen, ditmaal tegen Odd Grenland. In de 65e minuut kon Vidar Riseth een duel winnen met Kovacs en keeper Arason. Riseth werkte de bal vanop vijf meter in doel. Het zag er lange tijd naar uit dat LSK hun eerste overwinning van het seizoen zou binnenhalen maar dat was buiten Chiwuma “Bentley” Akabueze gerekend. Een slappe verdedigingspoging van Lillestrøm zorgde ervoor dat Bently volledig vrij stond. Storbæk, die met de rug naar het doel stond, kon de bal richting doel werken. Bently schoot de bal in de kruising. Lillestrøm blijft de rode lantaarn met amper vier punten uit negen matchen. Odd Grenland bezet de vijfde plaats met veertien punten.

Vålerenga behaalde de eerste thuiszege van het seizoen tegen Fredrikstad. Vålerenga speelde de afgelopen wedstrijden meestal met enkel Moa Abdellaoue in de spits maar zaterdag speelde die op link en stond Bengt Sæterness in de spits. Bojan Zajic mocht voor de eerste keer in de basis beginnen en nam als offensieve middenvelder zijn plaats in. Het eerste doelpunt viel in de achttiende minuut. Zajic kreeg de bal toegespeeld door Moa en werkte die vanop achttien meter in de kruising. Vijf minuten voor de pauze kwam Zajic weer opzetten, dit keer liet hij de eer aan André Muri om de bal binnen te werken. Vålerenga ging met een 2-0 voorsprong de rust in.

In het begin van de tweede helft kregen beide ploegen enkele goede kansen. Zo ging het schot van Abgar Barsom net naast het net terwijl Hans Erik Ramberg een kopbal van Muri nog net uit doel kon houden. Raio Piiroja zijn doelpoging eindigde op de dwarslat. Zoveel geweld leverde Fredrikstad uiteindelijk een doelpunt op. Barsom met een goed schot dat via keeper Perkins in doel ging. De beste kans was echter voor Piiroja maar zijn schot ging net naast. In de toegevoegde tijd werd Piiroja door Erik “Panzer” Hagen neergehaald en eiste een strafschop op. Ref Terje Hauge liet echter doorspelen. Vålerenga staat nu op de zevende plaats met twaalf punten. Fredrikstad bezet de negende plaats met elf punten.