UEFA Cup: Een voetbalstrijd tussen twee werelden

Steurbaut Kersten
| 1 reacties
UEFA Cup: Een voetbalstrijd tussen twee werelden
Foto: © SC

De Bosporus scheidt Istanbul in een Europese en Aziatische zijde. De Turkse grootstad organiseert vanavond de UEFA Cup-finale en verwelkomt met Werder Bremen en Shakhtar Donetsk twee voetbalploegen uit twee totaal verschillende werelden.

Kersten Steurbaut in Istanbul



Werder is een echte Traditionsverein met een rijke geschiedenis. Shakhtar werpt zich de laatste jaren dankzij de oliedollars van voorzitter Rinat Akhmetov op als nieuwe ster aan het Europese voetbalfirmament.

 

“Dit is een hele belangrijke avond voor het Oekraïense voetbal”, zegt Sorin Dumitrescu, een Roemense journalist die Shakhtar op de voet volgt. “Ze willen bewijzen dat de UEFA gelijk had om het EK 2012 aan Polen en hen toe te wijzen.”


Attractief

 

De affiche verdwijnt in het niets met het titanenduel in de Champions League tussen Barcelona en Manchester United, maar de strijd om de 38e en laatste UEFA Cup – volgend jaar start de Europa League – wordt daarom niet minder interessant.

 

De ploeg van Thomas Schaaf toonde in de dubbele confrontatie met Hamburg dat Duits voetbal – met producten van eigen bodem - ook attractief en aangenaam om zien kan zijn. Shakhtar predikt met vijf Brazilianen en acht andere nationaliteiten in de kern technisch en aanvallend voetbal.

 

Wie verwachtte er op 16 mei 2001 een leuke pot voetbal tussen Liverpool en Alavés? De zege van de Reds leek op voorhand een formaliteit, maar beide clubs maakten er in Dortmund een waar spektakel van met negen doelpunten (5-4 voor Liverpool). Werder en Shakhtar mogen ons vanavond verrassen.

 

Zonder Diego

 

Eén minpuntje wel. Een serieus eigenlijk. Wat vanavond de uitslag ook wordt, de gemiddelde voetballiefhebber zal een beetje op zijn honger blijven zitten. Superster Diego moet na de lichte gele kaart van Frank De Bleeckere in de halve finale tegen Hamburg de eindstrijd missen.

 

Voetbal leeft immers nog altijd dankzij de gratie van de sterren. En geef toe. De balbehandelingen en vista van de 25-jarige Braziliaan zijn hemels om naar te kijken. “We zullen hem missen”, geeft zelfs concurrerend trainer Mircea Lucescu toe. “Ik zie hem graag spelen en zonder hem erbij is het toch iets anders.”

 

De afwezigheid van Diego is echter ook een motivatie voor zijn ploegmaats. “Voor hem willen we nog een metertje meer lopen”, betuigt Torsten Frings zijn respect. Een gevoel dat wederzijds is. Diego trainde dinsdagavond scherp mee in het Sükrü Saraçoglu-stadion en zal vanavond vanuit de tribune zijn ploegmaats vooruit schreeuwen.




Eén – nul voor Bremen

 

Voor Werder Bremen is het de tweede Europese finale uit de geschiedenis. De Duitsers wonnen in 1992, na Club Brugge in de halve finale te hebben uitgeschakeld, de Beker voor Bekerwinnaars (2-1 tegen Monaco). Shakhtar stond nog nooit in een finale. (AN)


Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Europa League

Nieuwste reacties