Rosenborg blijft aan de leiding

viki meeuwis

In de Noorse Tippeligaen werd er afgelopen weekend de zestiende speeldag afgewerkt.

Ook nu was het uitkijken naar wat Rosenborg en Molde zouden doen. Beide ploegen voeren nog steeds het klassement aan. Bij winst door Rosenborg en verlies van Molde kon RBK uitlopen tot op tien punten. Molde moest het echter tegen Lyn opnemen, de rode lantaarn. De kans dat de ploeg dus zou verliezen was klein.

Rosenborg heeft de laatste tijd de neiging om vooral in het laatste kwartier toe te slaan en ook in deze wedstrijd viel het beslissende doelpunt erg laat, namelijk in de toegevoegde tijd. Het was Vålerenga dat in de 39e minuut aan de leiding ging via een doelpunt van André Muri. Bij Rosenborg kregen zowel Steffen Iversen als Rade Prica twee goede kansen maar kregen de bal niet in het doel. Na de rust zette Rosenborg meteen veel druk. Dat leverde enkele goede mogelijheden op voor Tettey en Skjelbred zonder dat het een doelpunt opleverde. In de 70e minuut stuurde Trond Olsen een vrije trap vanop links die Muri ongelukkigerwijze in eigen doel stuurde. De stand was terug in evenwicht. In de toegevoegde tijd werd Tettey op rechts vrijgespeeld en kon de bal tot bij Prica krijgen. De Zweed had eerder al goede kansen laten liggen maar deze kopbal ging wel in doel en leverde zo Rosenborg wederom de overwinning op. Met zijn achtste doelpunt wordt Prica meteen ook topscorer.

Molde nam het thuis op tegen Lyn Oslo, de rode lantaarn in de Tippeligaen dat met deze wedstrijd geen cadeau kreeg. Met een kwartier gespeeld ging Molde al aan de leiding. Thioune schoot de bal recht op keeper Stamatopoulos na een vrije trap. In de rebound kon Pape Paté Diouf de bal recht in de kruising werken. In de eerste helft was Molde duidelijk de betere ploeg. Net voor de rust werd Lyn een strafschop misgund. Erling Knudtzon werd door Kristoffer Vatshaug in de zestien neergehaald maar scheidsrechter Edvartsen kende de strafschop niet toe. Na de rust viel Molde even een beetje terug terwijl bij Lyn Guastavno werd ingebracht. Dat leverde meteen twee goede kansen op. In de 64e minuut kon Pape Pate de bal tot bij Makthar Thioune brengen die op doel kan schieten maar keeper Stamatopoulos kon redding brengen. Amper een minuut later kon Mame Biram Diouf de bal na een corner via een kopbal in doel werken. De thuisploeg leek niet genoeg ervan te krijgen en in de 77e minuut beging de keeper van Lyn in de zestien meter een fout op Ertsås. Die strafschop werd wel toegekend een door Thioune in doel geschoten. Molde had nu al een 3-0 voorsprong. Jose Mota die net was ingevallen kon in de 80e minuut een inworp van Mame Biram Diouf in doel werken en zo de 4-0 eindstand vastleggen. Molde staat nu op zeven punten van Rosenborg.

Odd Grenland nam het in Skien op tegen Viking uit Stavanger. Viking stond lange tijd op een 1-2 voorsprong maar een late treffer van Peter Kovac zorgde uiteindelijk toch nog voor een gelijkspel. Bij Odd ontbrak Jacob Sørensen die met maagpijn naar het ziekenhuis moest afgevoerd worden. Bij Viking ontbraken maar liefst vijf vaste waarden waardoor het niet zo verwonderlijk was dat ze in het begin van de match onder de voet werden gelopen door Odd Grenland. In de elfde minuut kwam Odd op voorsprong. Rambekk met een lange bal naar Peter Kovacs die op zijn beurt Fredrik Gulsvik wist te bereiken. Die vond Simen Brenne op zijn weg die de bal perfect achter keeper Myhre in doel plaatste. Odd bleef druk zetten maar Viking knokte zich langzaam maar zeker beter in de wedstrijd. Zeven minuten voor tijd leverde dat een goal op. Peter Ijeh wist een pas van Vidar Nisja binnen te werken. Amper een kwartier na de rust kon Ijeh weer toeslaan en de bal in de kruising werken. Zo kwam Odd ietwat verrassend op een 2-1 achterstand. Het zag er lange tijd naar uit dat Odd zijne eerste thuisnederlaag van het seizoen zou ondergaan. Met nog zeven minuten te gaan in de reguliere speeltijd kon Bentley koers zetten naar de zestien van Viking waar hij een perfecte pass afleverde voor Kovacs, die kende geen problemen voor doel en schoot de gelijkmaker in doel. In de toegevoegde tijd nog wat kleine drama’s, zo ging een uitworp door keeper Arason van Odd net niet in eigen doel en kon Simen Brenne de bal binnenwerken maar hij stond offside waardoor het doelpunt geannuleerd werd. Odd blijft door dit gelijkspel op 26 punten hangen, vijf minder dan de tweede in het klassement, Molde en maar liefst twaalf minder dan leider Rosenborg.