AIK houdt leider IFK Göteborg in bedwang

viki meeuwis

Gisteren werden er nog drie wedstrijden afgewerkt van de veertiende speeldag in de Zweedse Allsvenskan. De absolute topper was de partij tussen AIK en IFK Göteborg.

Bij winst kon Göteborg de voorsprong vergroten tot op vier punten van achtervolger Elfsborg dat maandag verloor van Helsingborgs. Zowel AIK als de bezoekers waren erop gebrand om een goed resultaat neer te zetten in het Råsunda stadion. Zoals vaak in wedstrijden waar er veel op het spel staat, zat ook deze match vast van in het begin. Het enige doelpunt viel in de 40e minuut. Na een uitworp van keeper Christensen kon Nils-Eric Johansson de bal in de rebound wel in doel krijgen. Na de rust kwam IFK beter in de wedstrijd en zette serieus druk op de verdediging van AIK. Een fout van Dulee Johnsson leverde hem zijn tweede gele kaart op en dus mocht hij vervroegd gaan douchen. De stradschop die erop volgde werd genomen door Tobias Hysén maar hij vond een goed keepende Daniel Örlund op zijn weg. AIK moest in de sloftase zelfs met negen man verder nadat Kenny Pavey van het veld gestuurd werd. Erik Lund kon nog gevaarlijk komen opzetten voor IFK Göteborg maar Örlund wist zijn netten schoon te houden. Pech dus voor de bezoekers die op 28 punten blijven hangen, een goede zaak voor AIK dat in de titelrace blijft met op de derde plaats met 26 punten.

Rode lantaarn Örgryte nam het thuis op tegen Gefle en lange tijd leek het of de ploeg van trainer Hareide op weg was naar de overwinning. In de derde minuut had Björn Anklew de 1-0 op het bord gezet. Na dit vroege doelpunt kwam Gefle beter in de wedstrijd en domineerde Örgryte volledig. Dat bleef ook zo na de rust maar in de 54e minuut kon Markus Anderberg de 2-0 scoren voor de thuisploeg. Twee minuten later volgde via Daniel Westlin het antwoord van Gefle. Amadou Jawo kon er in de slotfase 2-2 van maken. Een slechte zaak voor Örgryte dat met amper drie punten uit veertien wedstrijden niet weggeraakt uit de degradatiezone.

Trelleborg kreeg in het Vångavallen Stadion Örebro op bezoek. Bij de thuisploeg ontbraken nog steeds een flink aantal spelers wegens blessures. Het enige doelpunt in deze match viel in de 21e minuut toen Roni Porkora de bal in doel kon werken. Bij Trelleborgs kregen zowel Sjöhage, Abelsson en Drugge goede kansen maar keeper Albåge besliste er anders over.

Donderdag wordt de laatste partij van deze speeldag afgewerkt, het gaat dan tussen BK Häcken en Hammarby.