Uitsluiting dreigt voor topclubs met schulden

Jimmy Wouters
| 14 reacties
Uitsluiting dreigt voor topclubs met schulden
Foto: © SC

Het ziet ernaar uit dat clubs als Manchester United en Real Madrid in de toekomst uitgesloten kunnen worden voor deelname aan de Champions League. Uefa-voorzitter Michel Platini werkt namelijk aan een plan op het topvoetbal schuldenvrij te krijgen.

Het Europese topvoetbal is tegenwoordig erg scheef getrokken. Clubs als Bayern München zijn beperkt in hun sportieve groei omdat ze zich strikt houden aan de boekhouding, terwijl clubs als Real Madrid toptransfers uitvoeren ondanks het feit dat ze kampen met torenhoge schulden. Aan deze patstelling wil Uefa-voorzitter Michel Platini nu een einde maken. Tegenover de Nederlandse krant De Telegraaf deed hij zijn plan uit de doeken. 

"Niemand snapt nog iets van de manier waarop het nu in het topvoetbal gaat. Het is soms te ridicuul voor woorden. Bovendien is het niet eerlijk richting de clubs die hun financiële huishouding wel op orde hebben en niet eerlijk richting al die supporters van de betrokken clubs. Omdat het moment dat de boel gaat ontploffen steeds dichterbij komt", aldus Platini in de Telegraaf.

Zo wil Platini binnen drie jaar de Financial Fair Play in het leven roepen. Meer bepaald worden vanaf 2012 de jaarrekeningen van de clubs bekeken. Die moeten positief zijn, anders dreigt de kans uitgesloten te worden van deelname aan de Champions League. De voorzitter van de Europese voetbalbond benadrukte wel dat er enkel gekeken zal worden naar de jaarrekening en niet naar eerder opgebouwde schulden. Hierdoor kunnen clubs als Real Madrid en Chelsea voorlopig nog rustig slapen. 

De Uefa heeft inmiddels een commissie in het leven geroepen, die de regels voor de Financial Fair Play vast gaat stellen. De regelgeving komt overigens volledig in handen van de Uefa, aangezien gebleken is dat de nationale bonden totaal verschillende beoordelingscriteria hanteren.

Met deze maatregelen hoopt Platini niet alleen het topvoetbal financieel gezonder te maken, maar ook nieuwe impulsen aan de jeugdopleiding te kunnen geven. (KS)

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Champions League

Nieuwste reacties