Hoge boetes voor kwetsende spreekkoren

Nico Wieme
| 54 reacties
Hoge boetes voor kwetsende spreekkoren
Foto: © SC

Annemie Turtelboom is vast van plan om de kwetsende spreekkoren in de voetbalstadions aan te pakken. Er zullen zware geldboetes komen die de minister van Binnenlandse Zaken naar de sociale werking van de clubs wil laten terugvloeien.

In de Kamer vroeg Ludwig Vandenhove (sp.a) welk plan Annemie Turtelboom heeft om kwetsende spreekkoren in voetbalstadions aan te pakken. De minister van Binnenlandse Zaken antwoordde dat iedereen zijn verantwoordelijkheid moet opnemen, in eerste instantie de voetbalwereld zelf.

UEFA
Zo verwees Turtelboom naar de hoge boete die AA Gent onlangs van de UEFA kreeg omdat de Buffalofans de Duitse ref Gräfe voor ‘gestapo’ hadden uitgemaakt. Die aanpak kan volgens de minister ook op Belgisch niveau, aangezien artikel 58 van de disciplinaire code van de FIFA integraal is overgenomen in het bondsreglement. De daarin voorziene sancties gaan van geldboetes tot mogelijke aftrek van punten voor clubs die objectief verantwoordelijk zijn.


Voetbalgeweld 

Turtelboom is in ieder geval tevreden op dat haar diensten en de politie jarenlang met succes hebben gestreden om het voetbalgeweld te verminderen. Ze dringt ook aan op eenzelfde aanpak van de voetbalbond en de Pro League tegenover “wangedrag en verbaal hooliganisme vanwege spelers, trainers en bestuursleden”.

 

Ivan De Witte, de voorzitter van de Pro League, beloofde haar een ethische code uit te werken op basis waarvan een ethische commissie ook effectief zal optreden, zelfs met geldboetes. “Ook de voorzitter van de KBVB heeft beloofd vanaf nu daadwerkelijk het bondsreglement - artikel 58 van de FIFA - toe te passen en een aantal reglementswijzigingen door te voeren om deze krachtdadige aanpak te faciliteren”, eindigde Turtelboom.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties