"Terechte vrees dat er geen nieuw Brugs stadion komt"

Nico Wieme
| 14 reacties
"Terechte vrees dat er geen nieuw Brugs stadion komt"
Foto: © SC

Volg Club Brugge nu via WhatsApp!

De Vlaamse regering besliste afgelopen vrijdag dat het nieuwe Brugse stadion in het Chartreusegebied moet gebouwd worden. Bij Uplace zijn ze benieuwd hoe het aangestelde overlegorgaan de financiering van de voetbaltempel zal rond krijgen.

Het verhaal van het nieuwe stadion van Club Brugge sleept nu al zo’n drie jaar aan. Blauw-zwart ging in zee met projectontwikkelaar Uplace dat een volledig plan uitdokterde waarbij noch Club Brugge noch de belastingbetaler ook maar één eurocent zou moeten betalen om de bouw van een nieuw stadion mogelijk te maken. Door het exploiteren van 41.000 m² handelsruimte zou Uplace terugbetaald worden.

 

De projectontwikkelaar kijkt dan ook met de nodige achterdocht naar de nieuwe ontwikkelingen in het Brugse stadiondossier. De overheid wil de handelsruimte beperken tot 30.000 m² en wil een parkeertoren voor 6.000 auto’s. Toch is Uplace volgens Chief Operating Officer Lorin Parys (foto boven) bereid te luisteren naar de voorstellen van het overlegorgaan dat nu de financiering voor het stadion moet uitwerken.

 

Uplace wil luisteren naar de voorstellen van het RESOC. Is dat voor jullie opportuun aangezien heel wat randvoorwaarden niet vervuld zijn?

Parys: “Wij willen zeker en vast luisteren naar hun voorstellen, dat zijn we de afgelopen drie jaar ook steeds blijven doen. We zijn wel benieuwd met welke financiële oplossingen RESOC op de proppen zal komen en dat op drie weken tijd. Wij zijn altijd bereid om uit te leggen waarom een hogere kostprijs van het project en substantieel minder opbrengsten het project economisch niet haalbaar maken.”

 

Vinden jullie niet dat de politiek Uplace en Club tegenwerkt?

Parys: “Wij bekijken dit project zuiver sociaal-economisch en nemen geen politiek standpunt in. Het enige wat Uplace wil bekijken, is: wat zijn de inkomsten en wat zijn de uitgaven? Als de overheid het stadion 100 procent wil financieren, dan hebben wij daar geen probleem mee.”

 

Kan dit nieuwe gemanoeuvreer het einde van het Brugse stadiondossier betekenen?

Parys: “Dat is inderdaad een terechte vrees, want economisch is het niet langer haalbaar met de huidige randvoorwaarden. Wij waren bereid om bij dit project een financieel risico te nemen. Uplace eist zelfs geen enkele return, bedrijfseconomisch is er voor ons dus ook geen impact. Maar ons bedrijf is dit project gestart met een blauw-zwart supportershart. Als er geen nieuw stadion zou komen, dan is dat wel bijzonder jammer voor Club en het voetbal in het algemeen.”

 

Wat zijn de gevolgen voor Club indien er geen nieuw stadion zou komen?

Parys: “Club heeft drie bronnen van inkomsten: tv-gelden, sponsoring en matchdaginkomsten. De eerste twee zijn beperkt, want hangen samen met de grootte van een land, de laatste bron is rekbaar. Bedoeling van ons project was om Club Brugge een stadion te geven dat het zelf kan exploiteren. Op die manier konden ze de hefboom van matchdaginkomsten maximaal gebruiken. Als de matchdaginkomsten niet kunnen verhoogd worden, dan heeft dat ongetwijfeld repercussies voor de sportieve uitbouw van de ploeg.”

 

Groen! is er nu weer voorstander van om het Jan Breydelstadion te renoveren.

Parys: “Het is aan de politiek om met een nieuw voorstel te komen, het is niet aan ons om daar uitspraken over te doen. Wij kijken uit naar 20 november.”

 

Bedankt voor dit interview en afspraak op 20 november voor de nota van het overlegcomité!

 

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties