Ajax-Belgen terug in titelstrijd (video)

Philippe Crols
| 1 reacties

In Nederland is de titelstrijd weer een beetje spannender geworden. Daar heeft de nederlaag van PSV voor gezorgd. Door het verlies van de Eindhovenaren maken Toby Alderweireld en Jan Vertonghen(foto) van Ajax opnieuw kans op de titel.

PSV is zijn leidersplaats dus kwijt. Met Timmy Simons en Funsu Ojo negentig minuten op de bank verloren de Eindhovenaren met 2-1 bij NAC Breda. Stijn Wuytens zat niet in de kern.

Twente neemt bijgevolg de leidersplaats over. Het telt na de zege bij RKC Waalwijk (0-1) twee punten meer dan PSV. Bij RKC speelden Benjamin De Ceulaer en Alexandre di Gregorio de hele wedstrijd, ook Gerard Lifondja zat in de kern, maar kwam niet in actie.

Ajax droomt plots ook weer van de titel. Na de ruime 0-3-zege tegen Sparta heeft het zes punten minder dan Twente. Toby Alderweireld speelde net als Jan Vertonghen de hele wedstrijd. Die laatste kreeg een gele kaart en dat had evengoed rood kunnen zijn. Scheidsrechter Paul Allaerts hield het dus bij geel.

De overtreding van Vertonghen kan u bekijken na zes minuten. We raden u tevens aan het doelpunt van Gregory van der Wiel (na vijf minuten) te bekijken.

Goal Yulu-Matondo baat niet

Roda JC kon Feyenoord geen punten ontfutselen (2-4). Jeanvion Yulu-Matondo, die de laatste weken een hoog niveau haalt, lukte wel de 1-2. Hij speelde net als Davy De Fauw de hele wedstrijd. Arnaud Sutchuin viel na een halfuur in, Jamaïque Vandamme werd drie minuten voor tijd in de strijd gegooid. Bram Castro en Vincent Lachambre bleven op de bank. Cliff Mardulier, Kris De Wree en Kenneth Staelens behoorden zoals steeds niet tot de kern. Laurent Delorge was evenmin van de partij. Hij was geblesseerd.

De goal van Yulu-Matondo is na 1 minuut te bekijken.

De Belgen van AZ staan na de zege tegen Heerenveen op een gedeelde vijfde plaats met Heracles. Dick Advocaat kon geen beroep doen op Moussa Dembele en hield Gill Swerts heel de wedstrijd op de bank. Maarten Martens speelde wel heel de match en scoorde de 1-1. Het werd uiteindelijk 4-1. Brian Vandenbussche en Kenny Steppe zijn bij Heerenveen nog altijd niet beschikbaar.

Het doelpunt van Martens valt na een halve minuut.

Heracles hield nipt Willem II af. Birger Maertens speelde heel de match voor de Heraclieden. Aan de overkant maakte Bart Biemans de negentig minuten vol. Christophe Gregoire viel bij de Tilburgers een halfuur voor tijd in bij een 3-1-stand. Hij gaf nog de assist voor de 3-2, maar verder kwam de staartploeg niet meer.

Nipte zege voor Mertens tegen Vleminckx

Utrecht heeft drie punten minder dan Heracles en AZ. Het won nipt van NEC. Bij Utrecht zaten Hans Somers, Kevin Vandenbergh en Jan Wuytens (geschorst) niet in de kern. Dries Mertens werd vijf minuten voor tijd, net na de 1-0, vervangen. Datzelfde gebeurde aan de overkant met Bjorn Vleminckx.

Groningen heeft de kloof met de rechterkolom nog wat groter gemaakt na de 1-0-zege tegen VVV Venlo. Bij Groningen nog steeds geen geblesseerde Sepp De Roover. Kevin Begois en Ken Leemans maakten de negentig minuten vol bij VVV. Kevin Van Dessel kwam in de tweede helft ten tonele. Ruud Boffin zat niet in de kern.

Ten slotte was er nog een gelijkspel voor ADO Den Haag tegen Vitesse. Bij de Hagenezen speelde Timothy Derijck heel de match. Hij kreeg ook geel. Vitesse liet Onur Kaya uit de kern.