Wist je dat Ferrera ooit assistent van Beenhakker was?

Philippe Crols
| 5 reacties
Ferrera ooit assistent van Beenhakker was?
Foto: © SC

Emilio Ferrera staat morgen met Lokeren voor een superbelangrijke match tegen Charleroi. De Spaanse Belg heeft al heel wat clubs onder zijn hoede gehad, maar wist je dat hij ooit ook de assistent van Leo Beenhakker was?

Meerbepaald tijdens het seizoen 1994-1995 kruisten de wegen van Emilio Ferrera (foto) en Leo Beenhakker elkaar. De Nederlander was in 1994 bondscoach van Saudi-Arabië, maar werd nog voor de WK-eindronde in de VS afgedankt. Later dat jaar werd hij aangesteld bij het roemrijke Mexicaanse Club America. Die club speelt in het bekende Aztekenstadion, dat meer dan 110.000 toeschouwers kan herbergen en waar de WK-finales van 1970 en 1986 gespeeld werden.

In Mexico kreeg Beenhakker een Spaanse assistent naast zich: Emilio Ferrera. De huidige trainer van Lokeren had toen weinig ervaring als trainer. Het seizoen vooraleer hij naar America vertrok, debuteerde hij als 24-jarige trainer bij Racing Club Bruxelles. Als voetballer geraakte hij nooit tot in de hoogste afdeling. Wel was hij eventjes actief bij de jeugd van Anderlecht en speelde hij ook bij Eendracht Aalst. De toenmalige middenvelder begon zijn voetbalcarrière in Schaarbeek, zijn geboorteplaats.

Geen prijs voor aanvallend America

Het huwelijk tussen Beenhakker en Ferrera zou er slechts eentje van een jaar worden. Club America was in de jaren ’80 succesvol, maar toen Ferrera en Beenhakker in ’94 in Mexico-stad aankwamen, dateerde de laatste landskroon al van 1988. Onder het Nederlands-Spaanse duo voetbalde America zeer aanvallend, maar een prijs werd er niet gewonnen. Sinds het vertrek van Ferrera en Beenhakker heeft de club nog twee landstitels veroverd (telkens de zogenaamde clausuracompetitie, van januari tot mei), de laatste in 2005.

Een wedstrijd tijdens het seizoen 94-95 tussen America en Chivas (de Mexicaanse club waar Beenhakker enkele seizoenen later aan de slag ging.

 

Toen Ferrera Beenhakker assisteerde, had hij onder andere Cuauhtemoc Blanco onder zijn hoede. Deze speler zou in 1998 internationale bekendheid verwerven met de zogenaamde Blanco Bounce ofte Cuauhtemiña. In het seizoen 1994-1995 scoorde hij zesmaal in 33 matchen. Blanco speelde in totaal meer dan 300 keer voor Club America. Ivan Zamorano is een andere bekende ex-speler van de Mexicaanse club, maar hij speelde pas na de doortocht van Beenhakker en Ferrera voor America.

In dit filmpje ziet u Blanco onder andere zijn beweging uitvoeren op het WK van '98 tegen Zuid-Korea en op het WK van 2002 tegen Italië.

 

Globetrotters

Terug in België belandde Ferrera via enkele omwegen in 1999 bij een eersteklasser: SK Beveren. Deze club wist hij net als zijn volgende werkgever, RWDM, in eerste klasse te houden. Ferrera was alles behalve honkvast en passeerde in België nog bij La Louvière, Lierse en Brussels. Club Brugge is tot op heden de enige topclub die hij onder zijn hoede had. Langer dan een jaar bleef de coach niet in Jan Breydel. Globetrotter Ferrera koos vervolgens voor de Griekse zon, maar keerde na zijn activiteiten bij Panthrakikos, Panionios en Xanthi terug naar België, waar hij nu Lokeren in eerste probeert te houden. Sinds 2000 bezit hij ook een Belgisch paspoort.

Leo Beenhakker ging na zijn Mexicaans avontuur richting Turkije om er Istanbulspor te trainen, maar na een seizoen aldaar keerde hij terug naar Mexico en ging er Chivas de Guadaljara coachen. Beenhakker passeerde tevens bij tal van clubs en ging tijdens het seizoen 2003-2004 nog eens aan het werk bij Club America, opnieuw zonder prijs te behalen. Momenteel probeert hij samen met Mario Been Feyenoord terug op de rails te krijgen.

Morgen een 'Wist je dat...?' met het Wembleystadion als onderwerp.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties